NFT är en av flera nya teknologier som tillkommit i samband med kryptovalutor. Teknologin har sin historia i kryptoprojektet Ethereum, men tillämpas numer i de allra flesta, nya kryptoprojekt som utvecklas.
Men vad är egentligen ”NFT”, varför talar så många om dem och varför är de viktiga? I detta inlägg redogör vi för samtliga frågor, och mer, så att även nybörjaren förstår sig på teknologin.
Vad är en NFT?
NFT, kort för Non-Fungible Token, är ett outbytbart ”smart kontrakt” som befinner sig på en blockkedja.
Betydelsen säger inte mycket om man inte förstår sig på begreppen:
- Smart kontrakt är ett program.
- Blockkedjan är kryptovalutornas underliggande teknologi.
- Outbytbar betyder att ett objekt inte går att byta ut mot ett annat. Till exempel är Bitcoin utbytbara; du kan byta ut en Bitcoin mot en annan och kvar ha samma sak, en Bitcoin. NFTs är alltså inte utbytbara och du kan inte byta ut en NFT mot en annan.
Vad det här betyder i praktiken är simpelt:
- NFT är små program som befinner sig på blockkedjan.
- NFT är unika.
I grund och botten är detta vad NFT handlar om. De är unika, små program som befinner sig på blockkedjan.
NFT har inte sin historia i konst, trading eller annat som på senare tid kommit att förknippas med dem. I stället var teknologin bakom NFT simpel och konkret: De är, och har alltid varit unika program som befunnit sig på blockkedjan.
Men teknologin öppnade snabbt upp för nya möjligheter, och där tillkom, bland annat, ”konsthandling” med kryptovalutor.
Med NFT kan man nu:
- handla digital konst på blockkedjan
- handla digital musik på blockkedjan
- handla digitala objekt på blockkedjan
- M.m.
Anledningen till att NFT funkar så bra för detta är att konst, musik, o.s.v. är unika konstverk. Genom att konvertera om bilden, musiken eller objektet till en NFT så kan det förevigas, och vara ett unikt objekt som man kan handla på blockkedjan.
Alltså, i summering:
- NFT är unika, digitala program på blockkedjan.
- NFT gör det möjligt att föreviga unika, digitala verk.
- NFT går att skapa, köpa och sälja.
Vad allt detta innebär är att man som artist, till exempel, kan konvertera om sitt verk till en NFT och sedan sälja den till någon annan på blockkedjan. Denne kan sedan sälja objektet vidare och detta ger NFT ett slags värde, d.v.s. vad köpare och säljare är beredda att betala för objektet, och tillverkaren kan till och med välja att få en ”royalty”, som är en andel av köpbeloppet, varje gång objektet handlas.
Teknologin öppnar upp för stora möjligheter inom kryptoindustrin och har därför vuxit till att bli en väldigt populär av branschen.
Exempel på konstverk som sålts som NFT:
- Grimes målning som såldes för 6 miljoner dollar.
- Beeples konstverk som såldes för hisnande 69 miljoner dollar.
- LeBron James samlarkort som såldes för 387 600 dollar.
- Jack Dorsey:s första tweet som såldes för 2,9 miljoner dollar.
Vilken är världens dyraste som sålts?
Världens dyraste NFT som sålts är Beeples Everydays: The First 5000 Days, som såldes för hela 69,3 miljoner dollar.
NFT är lagligt
En vanligt förekommande fråga är om NFT är lagliga i Sverige.
NFT är, och har alltid varit, lagligt i Sverige. Du behöver bara komma ihåg att skatta på dina NFT-köp.
Hur NFT fungerar
NFT är program, bestående av kod, som befinner sig på blockkedjan. Koden avgör NFT:ns egenskaper. NFT:n kan vara allt från ett fullständigt spel som man kan spela, till ett program man kan interagerar med på nätet. NFT:n kan vara en kod som länkar till en specifik fil, eller en kod som länkar till en specifik bild.
Det som avgör vad NFT:n kan vara är blockkedjans funktioner. Vad en blockkedja tillåter avgör vilka funktioner en NFT kan innehålla.
En av världens största kryptovalutor, och som var först med NFT, är kryptovalutan Ethereum. Ethereums NFT:er är väldigt flexibla och kan programmeras till att vara väldigt mycket, allt från spel och program till bilder och musik.
När en NFT skapas så läggs den upp på blockkedjan. Skaparen kan programmera in ett datum för när NFT:n kommer gå att handla, ifall de vill ha en royalty varje gång NFTn handlas, vad NFT:n ska innehålla, och så vidare (NFT:s skapas oftast via nätbaserade tjänster. Som skapare behöver du sällan kunna programmera. Du kan skapa bild- och musik-baserade NFT med bara några få knapptryck men mer avancerade NFT, såsom spel och program, kräver oftast kunskap inom programmering för att kunna skapa).
När NFT:n lagts ut för handel av skaparen kan den därefter köpas och säljas av handlare. Detta görs oftast på handelsplattformar som OpenSea, som kan liknas vid handelsplattformar som eBay. NFT:s kan köpas, säljas och varje gång en transaktion slutförs kan skaparen få en liten royalty, som är en andel av köpbeloppet.
Detta har snabbt lett till att NFT blivit populära handelsinstrument.
Förvaring
NFT kan förvaras i både ”hot wallets” (digitala plånböcker man har hos en tredjepart, exempelvis Coinbase eller Binance) och ”cold wallets” (fysiska hårdvaruplånböcker för kryptovalutor, exempelvis Ledger eller Trezor). Det finns både för- och nackdelar med respektive förvaringsmetod och de lämpar sig olika för olika personer:
- Vill du förvara dina NFT i en fysisk enhet som du har tillgång till väljer du att förvara dina NFT i en ”cold wallet”.
- Vill du förvara dina NFT med en kryptomäklare, som förvarar dina tillgångar hos sig i säkert förvar, väljer du ”hot wallet”.
För att veta vilket alternativ som kan passa dig, se inlägget Hot eller Cold Wallet?
Så investerar folk i NFT
Ett band är på väg att släppa ett nytt album. För att tjäna extra pengar väljer de att även släppa albumet som ett unikt samlarobjekt i form av en NFT på Ethereum-blockkedjan:
- Bandet släpper albumet.
- Bandet lanserar även ett exemplar av albumet i form av en NFT på Ethereum-blockkedjan.
- Bandets fans vill vara ägarna av det unika NFT:n.
- Budgivning sker.
- Albumet säljs för ett visst belopp.
Bandet har nu tjänat en extra peng på NFT:n, samtidigt som de kan tjäna royalty varje gång någon annan samlare köper NFT:n.
Vanliga investerare är oftast samlare men även spekulanter som tror på att en NFT kommer att stiga i värde är vanliga köpare av NFT.
Till exempel kan det handla om:
- En kändis som man tror kommer bli populärare i framtiden och dennes samlarobjekt kan stiga i värde.
- Ett föremål som släppts som NFT, som man tror kan komma att stiga i värde i framtiden.
- Ett album som man tror kommer att stiga i värde framtiden.
- O.s.v.
Alla dessa faktorer har lett till att NFT blivit väldigt populära, men också roliga att investera i. Upptäcker man exempelvis en ny artist som man tror kan slå igenom, och denne lanserat NFT kan man tjäna pengar på att äga artistens NFT, och när artisten slår igenom kan man lägga ut dennes NFT på försäljning och förhoppningsvis tjäna pengar på fans som vill äga vara ägare till det unika samlarobjekt.
Varför folk investerar
Det finns många olika anledningar till varför folk investerar i NFT.
Till exempel:
- Äganderätt till digitala tillgångar som är unika och enkla att förvara på ett säkert sätt.
- Eftertraktade, vilket gör att de kan öka i värde.
- Möjlighet att investera i konst, spel, musik, filmer, fotografier och andra digitala tillgångar.
- Ett sätt att stödja artister, konstnärer och skapare genom att ge dem ett konkret sätt att tjäna pengar på sina verk.
Här kan du handla
Du kan investera i NFT hos de allra flesta kryptomäklare, exempelvis Binance, Coinbase och ByBit, och du kan också använda en dedikerad handelsplattform, som exempelvis:
Plattformar där du kan investera i NFT
Vilka NFT du ska köpa
Vilken NFT du ska köpa beror helt på vad du är ute efter. Det finns många olika NFT-sorter, NFT-marknader och NFT-konstverk som du kan välja mellan. Det är bäst att undersöka vilka som finns tillgängliga och välja den som bäst passar dina intressen och budget.
Kryptovalutor och blockkedjor med stöd
Flera kryptovalutor och blockkedjor har stöd för NFT-handel idag. Bland andra:
- Ethereum
- Solana
- Tezos
- Flow
- WAX (Worldwide Asset Exchange)
- Binance Smart Chain (BSC)
- M.fl.
Olika kryptovalutor fungerar olika och vissa kryptovalutor är mer lämpade för NFT-handel än andra. Till exempel har Ethereum stöd för mer än bara NFT, medan kryptovalutor som Flow och WAX specifikt utvecklades för just NFT-handel. Detta gör att vissa kryptovalutor har ett starkare fokus på NFT, medan andra (som Ethereum) har ett fokus bredare än bara NFT.
Skillnaderna mellan olika blockkedjor är följande:
- Funktioner NFT:erna kan ha.
- Blockkedjans ekosystem (Hur enkel är blockkedjan att använda? Vilka funktioner har blockkedjan? Hur mycket kostar det att handla på blockkedjan?)
- Nätverkseffekt (Hur många använder blockkedjan? Hur enkelt är det att köpa och sälja NFT? Hur många köpvärda NFT finns på blockkedjan? Hur sannolikt är det att blockkedjan fortsätter att användas under en tid fram?)
Ovanstående punkter kan vara avgörande vid valet av blockkedja, dock har olika NFT-handlare olika behov:
- Är du NFT-skapare kanske du inte värderar nätverkseffekten så högt, eftersom du planerar att marknadsföra din NFT på andra håll och kommer att attrahera köpare till NFT:n oavsett vilken kryptovaluta du planerar att lansera den på.
- Är du samlare, köpare eller säljare kanske du värderar nätverkseffekten mer, eftersom du inte vill riskera att din NFT tappar i värde ifall kryptovalutan din NFT är baserad på tappar i värde.
I de allra flesta fall är det enklast att bara välja en säker blockkedja som används av många för din NFT-handel. Blockkedjorna som listats ovan är alla några av de största och populäraste kryptovalutorna för NFT-handel idag, och de är alla säkra at använda för din NFT-handel.
Beskattning
NFT behöver beskattas, precis som all annan kryptohandel. För information om hur NFT beskattas, titta i inlägget Hur NFT beskattas.
NFT och Metaverse
NFT räknas vara en stor del av Metaverse, som förutspås växa med åren.
Metaverse, som kort förklaras som ”unika ecosystem på blockkedjan”, kommer ha stor användning av unika objekt som går att köpa och sälja på blockkedjan men innan man vet hur så behöver man först veta vad ett metaversum kan vara.
Metaversum kan exempelvis vara:
- Virtuella ”världar”
- Virtuella verkligheter
- Virtuella arbetsplatser
- Digitala ecosystem
- M.m.
För information om vad metaverse är, besök inlägget Metaverse.
Eftersom metaversum kommer leva på blockkedjan kan det ha användning för unika objekt som kan köpas och säljas på blockkedjan. Till exempel:
- Ett virtuellt spel på blockkedjan, vars föremål är unika och som köps och säljs som NFT.
- En virtuell arbetsplats där varje individ har en unik identitet (möjliggörs med NFT-teknologi).
- Virtuella världar där individer kan köpa mark (möjliggörs med NFT).
NFT spelar en betydande roll i metaverse och en investering i metaverse hade indirekt inneburit en investering i NFT som teknologi.
NFT-företag
Många företag har NFT som affärsmodell och vissa kan handlas på börsen.
Exempel på börs-handlade NFT-företag:
- Binance
- Tamadoge
- Battle Infinity
- Lucky Block
Exempel på andra NFT-företag:
- Forte Labs
- Dapper Labs
- Sky Mavis
- Sorare
- Celer Network
- OpenSea
- Bondly
- M.fl.
Relaterat: Handla aktier
Därför är NFT viktigt
NFT kommer ha en stor effekt på användningen av kryptovalutor rent allmänt. Teknologin har inte bara revolutionerat sättet digital konst säljs och skapat möjlighet för digitala samlarobjekt, utan det kommer även öppna dörrar för saker som:
- Digital upphovsrätt och copyright
- Digital ägandeskap
- Digital marknadsbaserad ekonomi
- Direkt relation mellan artist och fan, utan mellanhänder
- M.m.
Möjligheterna kring NFT är stora och de kommer utan tvekan ha en stor påverkan på våra liv. Att veta hur NFT fungerar och hur de kan vara till ens fördel kan därför vara fördelaktigt för att få ut det mesta av teknologin.
Plattformar där du kan investera i NFT
Är det framtiden?
NFT:er har potential att revolutionera marknaden för digitala tillgångar och är absolut en teknologi att hålla ett öga på.
Det går inte att veta om NFT kommer att bli framtiden för digitala tillgångar eller inte. NFT:er har många fördelar jämfört med traditionella digitala tillgångar, men det finns också många utmaningar som behöver övervinnas innan NFT kan bli den dominerande standarden.
Fördelarna inkluderar att NFT:er är unikt identifierbara, icke-utbytbara och decentraliserade, vilket ger dem ökad säkerhet och skapar en mer demokratisk marknad där ägare kan få större utdelning på sina verk. De största utmaningarna är att NFT-teknologin fortfarande är relativt ny och att det är svårt att etablera ett universellt regelverk för att stödja transaktioner. Det finns också risker för att NFT-marknaden inte kommer att få den tillväxt som förväntas, eller att den kommer att falla offer för manipulation.
Skapa dina egna NFT
Ja, en stor del av NFT är att du kan göra egna. För att göra egna NFT krävs det dock att du har kunskaper inom kryptovalutor och om hur du gör egna NFT.
Till exempel kommer du att behöva:
- En kryptoplånbok.
- Grundläggande kunskaper om hur du kopplar kryptoplånböcker till plattformar, m.m.
- Grundläggande kunskaper om hur du skickar kryptovalutor.
- Grundläggande kunskaper om avgifter och om olika blockkedjor i allmänhet.
Vet du hur kryptovalutor fungerar, har en kryptoplånbok och vill skapa din egna NFT, kan du lära dig om hur du gör med vår guide Hur du skapar, köper och säljer NFT.