Allt Du Behöver Veta Om Krediträntan

Med alla kreditkort kommer en slags ränta, en så kallad ”kreditränta”. Nedan förklarar vi vad begreppet betyder, hur krediträntan fungerar och vad man behöver veta om räntan.

Vad krediträntan är

Krediträntan, ibland även kallad ”årsräntan”, är räntan du betalar på den kredit du förbrukar.

Till exempel: om ett kreditkort har en kreditränta på 16%, och du använt kortet för att betala 3000 kr, kommer du behöva betala 16% av 3000 kr i ränta per år för den förbrukade krediten. Räntan blir alltså 3000*16% (480 kr) per år, och det totala beloppet du betalar tillbaka blir 3480 kr.

Krediträntan är i regel årlig, och betalas varje månad. Med ovanstående exempel blir de månatliga räntebetalningarna 40 kronor (480 kronor per år, delat på 12 månader: 40 kronor per månad).

För att illustrera exemplet:

  • Förbrukad kredit: 3000 kr
  • Ränta: 16%
  • Räntekostnad: 480 kr
  • Totalt som behöver betalas tillbaka: 3480 kr
  • Betalning varje månad: 3000/12 + 480/12 = 290 kronor varje månad

Naturligtvis kan du betala tillbaka krediter under en längre tid än 12 månader. I sådana fall tas det andra årets räntekostnad ut på hur mycket av krediten du har kvar att betala det andra året. Om du exempelvis betalat tillbaka 1500 kr av krediten så blir andra årets räntekostnad 1500*16% (240 kr) och de månatliga återbetalningarna för år 2: 1500/12 + 240/12 (145 kr).

Det är även möjligt att betala tillbaka hela krediten när som helst, direkt. Ifall krediten återbetalas inom den räntefria perioden så betalar du ingen ränta på krediten. Mer om räntefri period.

Du betalar aldrig någon ränta på det kreditbelopp som du inte ännu förbrukat. Om du exempelvis blivit beviljad en kredit på 30 000 kr som du inte ännu använt behöver du inte betala någon ränta för krediten. Du betalar endast ränta på kreditbeloppet som du nyttjat.

Krediträntan är inte den enda kreditkostnaden

Krediträntan är som nämnt räntan du betalar för den förbrukade krediten. Dock finns det även andra kostnader som kan tillkomma bland kreditkort:

  • Årsavgift
  • Administrationsavgift

För att veta exakt hur mycket en kredit kommer att kosta är det därför viktigt att du tittar på den effektiva räntan när du bestämmer dig för ett kreditkort.

Den effektiva räntan visar på en kredits faktiska kostnad, ränta inklusive avgifter, och den fungerar på precis samma sätt som krediträntan: räknas ut årligen och betalas månadsvis.

Bland kreditkort är det mindre vanligt att man skriver ut den effektiva räntesatsen, dock ska kostnader tydligt framgå i en kredits marknadsföring. Bland lån är det mer vanligt att den effektiva räntesatsen anges, eftersom kostnaderna kan vara fler, återbetalningstiderna kan variera och att se över allt för att få en uppfattning om lånets totala kostnad kan vara svårt. Den effektiva räntesatsen gör det enklare att veta hur mycket lånet egentligen kommer att kosta.

Relaterat: Lånen som har lägst ränta 2022

Bland kreditkort är det vanligt att ingen årsavgift tas ut, eller att inga kostnader utöver krediträntan tillkommer. För att se kreditkort utan årsavgift, besök Kreditkort utan årsavgift.

Räntefria dagar erbjuds av alla kreditkort

Alla kreditkort erbjuder ett visst antal dagar som är räntefria. Betalar du tillbaka krediten du förbrukat inom den räntefria perioden behöver du inte betala någon ränta för krediten. De räntefria dagarna är vanligen på mellan 40 och 60 dagar, ibland mer och ibland mindre.

Krediträntan är avdragsgill

Räntekostnader är avdragsgilla till 30%. Till exempel: om du har tjänat 240 000 kr något år och din inkomstskatt blivit ca. 80 000 kr, och om du har räntekostnader för 9000 kr så får du dra av 30% av 9000 kr från din inkomstskatt: 80 000 – 9000*30% (3000 kr). Din nya inkomstskatt blir alltså ca. 77 000 kr.

Mer information om skattereduktion, deklaration och ränteutgifter hos Skatteverket.

Hur du kan jämföra krediträntor när du letar kreditkort

Hos Payup hittar du många kreditkort du kan välja mellan.

Kreditkortens krediträntor framgår alltid bredvid kreditgivarna i diverse listor. Vidare kan du även sortera kreditkorten efter billigaste kreditkort först, eller se vilka kreditkort som har de lägsta räntorna just nu. Även årskostnaden framgår bredvid kreditgivarna, och du kan se vilka kreditkort som inte har någon årsavgift.

När du jämför kreditkort är det viktigt att du ser över krediträntan, antalet räntefria dagar och övriga kostnader. Välj det kreditkort du tycker kan passa dig, utefter det du söker, det du vill få ut av ditt kort och det kort som har bäst ränta.

Till exempel finns det olika kort som kan passa olika önskemål:

Kom igång med ett kreditkort som kan passa dig