Kreditkort: Vad De Är, Hur De Fungerar och Var Du Kan Få Ett

Vad kreditkort är

Kreditkort är betalningsmedel som används för att betala för varor och tjänster. Korten ger användaren en kreditlina som de kan använda för att betala för sina köp, och när betalningarna görs så dras pengarna från krediten. På slutet av varje månad får användaren en faktura på posten med alla köp som gjorts, och de kan välja att betala hela fakturan eller bara en del av den. Betalar man en del av fakturan tillkommer en kreditränta vid nästa betalningstillfälle, följande månad.

Kreditkort kan vara användbara för att hålla ordning på utgifter, samtidigt som de ger användaren en ekonomisk flexibilitet genom att ge tillgång till extra resurser ifall behovet någon gång skulle uppstå.

Korten tillverkas främst i plast, men kan även vara gjorda av metall, trä och titanium. Alla kreditkort innehåller ett chip, som används för att läsa av kortet, medan äldre kreditkort använde magnetremsor och nyare kort använder fingeravtryckssensorer. Det finns även digitala kort som kan anslutas till mobilen, då kan man slippa fysiska kort.

Populära kreditkort:

De två största betalnätverken som kreditkort använder är Mastercard och VISA (vad är skillnaden?), dock finns det även andra, såsom Discover och American Express.

Hur kreditkort fungerar

Kreditkort fungerar på precis samma sätt som vanliga kontokort. När du gör ett köp med ett kreditkort, så skickar butiken eller tjänsten en förfrågan om betalning till kreditkortsföretaget som kortet är utfärdat av. Kreditkortsföretaget verifierar sedan att du har täckning för köpet och godkänner betalningen. Pengarna dras sedan från krediten som kortet ger dig.

På slutet av varje månad får du en faktura på posten med alla köp som du gjort med kreditkortet. Du kan därefter välja att betala hela fakturan direkt, eller bara betala en del av den. Delbetalar du fakturan så får du en ny faktura på posten nästkommande månad och där framgår hur mycket du har kvar att betala.

Alla kreditkort erbjuder ett antal dagar som är räntefria, till exempel 50 dagar eller 65 dagar. De räntefria dagarna betyder att du inte betalar någon ränta på krediten om du betalar tillbaka den inom de räntefria dagarna. Om du väljer att delbetala krediten under en tid som är längre än de räntefria dagarna, så tillkommer en kreditränta efter att dagarna passerat.

Kreditkort kan användas för att göra köp online, i fysiska butiker, för att betala för tjänster eller för att ta ut kontanter från bankomater.

Du kan även få bonusar och förmåner med ett kreditkort, beroende på vilket kreditkort du har. Vissa kort ger dig poäng eller kontanter tillbaka när du använder dem, medan andra kan ge dig förmåner som reseförsäkringar eller rabatter på hotell och flyg.

Relaterat: Hur fungerar onlinekrediter?

Fördelar

Kreditkort kan vara användbara för att hantera utgifter och köp.

Fördelarna med kreditkort inkluderar:

 • Möjlighet att ta ut kontanter från bankomater.
 • Köp skydd som erbjuds med vissa kreditkort.
 • Bonusar och förmåner som erbjuds med vissa kreditkort.
 • Möjligheten att spåra dina köp och utgifter.
 • Möjlighet att göra köp online och i fysiska butiker.

Kreditkort kan vara användbara, dock är det viktigt att du alltid håller dig inom dina månadsgränser och betalar dina fakturor i tid för att undvika extra avgifter och räntor.

När är det lämpligt att använda kreditkort?

Om du tar ansvar över din ekonomi, har en god kreditvärdighet och goda handels- och köpvanor så kan det vara bättre att betala med ett kreditkort. Ett kreditkort kan nämligen ge dig extra skydd när du använder det för att handla, samt ge bonusar och förmåner. Samtidigt kan det ge dig flexibilitet och bättre kreditvillkor i framtiden, om du sköter dina betalningar.

Om du däremot ofta överskrider dina månadsgränser eller har en tendens att förlora kontrollen över dina utgifter så kan det vara bättre att använda ett vanligt betalkort.

Nackdelar

Trots att kreditkort kan vara fördelaktiga alternativ för att hantera utgifter och göra inköp så finns det också nackdelar som man behöver ta hänsyn till innan man ansöker om ett kort.

Nackdelarna med kreditkort inkluderar:

 • Risken att du bygger upp för hög skuld och inte kan betala tillbaka i tid.
 • Du kan få en högre ränta om du inte betalar din faktura i tid.
 • Avgifter, som årsavgifter, valutapåslag och uttagsavgift.
 • Kreditkort kan leda till överkonsumtion.

Kreditkort kan vara användbara för att hantera din ekonomi, men det är viktigt att du är medveten om riskerna och nackdelarna, och använder kortet med försiktighet. Var noga med att alltid betala tillbaka dina fakturor i tid och hålla dig inom dina gränser.

Krav för att ansöka om kreditkort

För att få ett kreditkort krävs det vanligtvis att man:

 • Har en god kreditvärdighet.
 • Är över 18 år gammal.
 • Är folkbokförd i Sverige.
 • Har ett aktivt bankkonto med en svensk bank.
 • Har en stabil inkomstkälla.
 • Inte har några skulder hos Kronofogden.

Varje kreditkortsföretag har sina egna krav som du måste uppfylla för att bli godkänd. För att du ska få det kreditkort som är bäst för dig, är det viktigt att du jämför olika kort och försäkrar dig om att du uppfyller kraven. På Payup kan du se vilka krav som krävs för att du ska få ett kort när du klickar på Krav bredvid ett kreditkort på sidan Kreditkort.

Kostnad

Kostnaden för ett kreditkort varierar beroende på vilket kort du väljer. De flesta kreditkort har en årlig avgift som du måste betala för att ha kortet. Oftast är avgiften ett fast belopp, men vissa kort har en rörlig avgift som kan ändras från år till år.

Det kan även finnas andra kostnader för kreditkort, såsom uttagsavgifter, räntor och valutapåslag. De flesta kort har en ränta som du måste betala på krediterna som du förbrukat.

För att få en komplett bild av hur mycket ett kreditkort kostar, gör så här:

 1. Besök sidan Kreditkort.
 2. Titta under Årsavgift och Ränta för att få en bild av hur mycket kreditkortet kostar.
 3. Planerar du att göra uttag med kortet, besök kreditkortets hemsida och se om de har uttagsavgifter, och om du planerar att resa till utlandet, titta på kreditkortets hemsida och se om de har valutapåslag när du använder kortet med utländska valutor.

De huvudsakliga kostnaderna är årsavgiften och räntan, och genom att välja det billigaste kortet i respektive avseende, kan du hitta ett kreditkort som är så billigt som möjligt. Uttagsavgiften behöver du inte oroa dig för om du inte planerar att ta ut kontanter ofta med kortet, och valutapåslaget är ofta litet och tillkommer bara när du använder kortet utomlands.

För vem passar kreditkort?

Kreditkort är bra verktyg för att hantera finanser, men de är inte för alla. Kreditkort är bäst för människor som har en god kreditvärdighet och som har goda handels- och köpvanor, det vill säga de som kan betala sina fakturor i tid och kan hålla sig inom sina gränser.

Kreditkort är också bra för människor som ofta reser, handlar mat eller som vill dra nytta av bonusar och förmåner som kreditkort kan erbjuda. Människor som ofta gör stora köp eller handlar online kan också dra nytta av kreditkort, eftersom de kan ge extra skydd och köparskydd.

Dock är kreditkort inte för alla. Om du har svårt att hålla dig till dina månadsgränser eller om du har tendens att förlora kontrollen över dina utgifter, kan ett kreditkort orsaka mer skada än nytta. I sådana fall är det bättre att använda ett vanligt betalkort.

Relaterat: Skillnaden mellan ett betalkort, kontokort och kreditkort

Hitta ett kreditkort som kan passa dig