Kreditkort: Vad de är och hur de fungerar

Idag är det många svenskar som åtminstone har ett kreditkort. Vissa använder korten dagligen, medan andra har de mer som en säkerhet om oförutsedda utgifter skulle uppstå.

Men vad är ett kreditkort egentligen? Hur fungerar det och vilka typer av kort finns det att välja bland?

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är en typ av bankkort. Det utfärdas ofta av banken där du redan är kund, men kan även erhållas från andra banker eller finansinstitut.

Kreditkort skiljer sig från vanliga kontokort på det sättet att du kan handla på kredit. Du kan alltså handla med kortet även om du inte har några egna pengar på kontot.

Hur fungerar ett kreditkort?

Kort med kredit fungerar i stort sett som vilka andra betalkort som helst. Den stora skillnaden är som nämnt att du får tillgång till ett visst belopp som du kan använda. Kreditgränsen sätts av banken eller aktören som utfärdar kortet. När du mottagit kortet kan du handla upp tills kreditgränsen är nådd.

Precis som en onlinekredit så ska de lånade pengarna återbetalas. Ett alternativ är att betala in det fullständiga beloppet redan inom 30 dagar och då slippa ränta. Antalet räntefria dagar varierar, men för de flesta kort så är det räntefri kredit i 25-30 dagar som gäller. Du kan också betala av den använda krediten under en längre period. Då betalar du det lägsta månadsbeloppet som efterfrågas, eller så mycket du kan varje månad. Hur mycket du minst måste betala framgår på varje månadsfaktura. Om du väljer att återbetala det nyttjade beloppet månadsvis betalar du ränta på beloppet.

Relaterat: Vilka långivare erbjuder lån med lägst ränta?

Vilka kreditort finns på marknaden idag?

Idag finns det mängder med olika kort med kredit på marknaden. En del är särskilt anpassade för resor, medan andra ger mer pengar tillbaka (cash back) eller bonusar.

Det finns också en rad kort som bara fungerar i särskilda butiker och som kommer med rabatter och fördelar när du handlar just där.

Nedan listas några av korten som anses vara bland de mest fördelaktiga för svenska konsumenter:

Fördelar med kreditkort

Den främsta fördelen med kortkredit är att du kan handla och genomföra betalningar även när du själv saknar medel. Rätt kort kan därför fungera som en räddare i nöden vid oförutsedda situationer som förekommer.

En annan stor fördel är att flertalet av dagens kort kommer med olika bonusar, rabatter, erbjudanden och cash back. Exempelvis kan du välja ett kort som är särskilt utvecklat för resor. Då kan du tjäna poäng som sedan kan användas vid köp av flygbiljetter, ge dig tillgång till VIP-lounger på olika flygplatser och liknande.

En tredje viktig fördel är att korten ofta kommer med olika försäkringar.

Nackdelar med kortkredit

En självklar nackdel med kortkredit är att räntan ofta är hög. Därför kan användningen av korten medföra höga kostnader som i vissa fall kan resultera i ekonomiska svårigheter. Det gäller främst för konsumenter som inte kan motstå frestelsen att shoppa för mer än vad de egentligen har råd med. Man bör dock notera att det inte är kortet i sig som är problemet, utan hur innehavaren använder det.

Vem bör skaffa kortkredit?

Överlag kan man säga att vilken konsument som helst kan gynnas av att ha ett kort med kredit. Det kommer med extra trygghet, eftersom du har tillgång till en buffert vid oväntade utgifter. Du kan exempelvis även få en reseförsäkring, en rad rabatter och bonusar med kortet. Dessutom kan det nyttjade beloppet återbetalas under nästkommande veckor och då slipper du betala ränta. Förutsättningen är dock att du har kontroll över din konsumtion.

Ett kreditkort kan vara helt utmärkt att ha, men om du spenderar över din ekonomiska förmåga kan räntekostnaderna snabbt bli stora belopp som kan bli svåra att hantera. Därför är det klokt att först ha en ordnad ekonomi och sunda shoppingvanor redan innan du ansöker om ett kort.

Läs mer: Hur ansöker man om ett kreditkort?