Onlinekredit / Kontokredit: Vad De Är och Hur De Fungerar

Vad är en online- / kontokredit?

En onlinekredit, eller ”kontokredit” är en typ av kredit. Den är perfekt för dig som vill låna pengar snabbt, eftersom den i regel blir beviljad inom en till tre dagar.

För att erhålla en onlinekredit vänder du dig till en långivare och ansöker om ett kreditutrymme som du sedan kan använda. Om du vill kan du ta ut hela summan på en gång, men du kan också välja att bara ta ut ett mindre belopp.

Krediten är med andra ord väldigt lik ett kreditkort, med skillnaden att den fungerar online. Du tar alltså inte ut pengarna med hjälp av ett fysiskt kreditkort (med vissa undantag), utan du gör en överföring online från ditt kreditkonto till ditt bankkonto.

Hur fungerar en onlinekredit?

En onlinekredit är mycket enkel att använda. Den fungerar genom att du först och främst loggar in på ditt konto hos långivaren. Då kan du se vilken summa som finns tillgänglig, tidigare transaktioner, o.s.v.

För att ta ut pengar gör du en överföring från ditt kreditkonto till ditt bankkonto. När pengarna kommit in på det senare kan de tas ut via bankomat eller användas vid kortköp. Du väljer själv hur mycket du tar ut och betalar endast för det nyttjade beloppet.

Om du har använt din kredit ska du återbetala ett minimibelopp samt ränta varje månad. Det går bra att betala in högre belopp också och du kan återbetala hela det nyttjade beloppet närsomhelst.

Hitta en onlinekredit

Varför är en onlinekredit bra att ha?

Nästan vem som helst kan gynnas av att ha en onlinekredit. Den är bra att ha eftersom du har pengar som du kan ta ut närsomhelst om en oväntad situation skulle uppstå. Samtidigt behöver du inte ta ut några pengar, vilket innebär att du inte heller behöver betala för den. En kontokredit är alltså en mycket smidig buffert som kan göra ditt liv och din ekonomi ännu tryggare.

Bra att veta om onlinekrediter

Innan du ansöker om en onlinekredit bör du vara fullt införstådd med vad den innebär. Därför listar vi tre saker som är bra att veta om just onlinekrediter.

  • Du betalar endast för det nyttjade beloppet. Vissa långivare tar ut en årskostnad för onlinekrediter. Det brukar dock inte vara något högt belopp och dessutom finns det långivare som inte kräver sådana kostnader. En sak är säker, oavsett vilken långivare du väljer och det är att du endast betalar för beloppet som du faktiskt tar ut, inte hela krediten.
  • En del onlinekrediter kommer med kort. Tidigare var det väldigt få långivare som erbjöd onlinekrediter med kort. Principen var att konsumenten skulle överföra det önskade beloppet från kontot online till bankkontot. Idag finns det däremot långivare som erbjuder kort, t.ex. American Express, tillsammans med onlinekrediterna.
  • Med hjälp av mobilen kan du hantera krediten dygnet runt. Tack vare mobilen har du tillgång till din onlinekredit närsomhelst. Det är bara att logga in på ditt konto och se ditt saldo eller överföra pengar. Det gäller oavsett var du befinner dig eller vilken tid på dygnet det är.