Onlinekredit / Kontokredit: Vad De Är och Hur De Fungerar

Vad är en online- / kontokredit?

En onlinekredit, eller ”kontokredit”, är en sorts kredit som fungerar precis som kreditkort, men med skillnaden att du inte får ett fysiskt kort med krediten.

Du får tillgång till krediten online, därav namnet onlinekredit, och kan administrera den antingen via app som du har i mobilen eller från kreditgivarens hemsida (som du kan surfa till från mobilen eller från en dator).

Hur onlinekrediter fungerar

Online- och Kontokrediter är enkla att använda.

När du får en onlinekredit får du tillgång till den antingen via app som du har i mobilen eller via kreditgivarens hemsida. För att göra uttag öppnar du helt enkelt appen (eller navigerar till kreditgivarens hemsida), loggar in och väljer att göra ett uttag.

Så snart du gör uttaget skickas pengarna till ditt konto. Du har pengarna på ditt konto antingen inom bara några sekunder (ifall kreditgivaren erbjuder direktutbetalning) eller inom någon arbetsdag.

För att se onlinekrediter som erbjuder direktutbetalning, besök sidan för Lån som betalas ut direkt och bocka för filterlådan Kontokredit ovanför listan på sidan. Listan kommer att visa alla onlinekrediter som erbjuder direkta utbetalningar. Lån som betalas ut direkt

Varför en online-/kontokredit kan vara bra att ha

Nästan vem som helst kan gynnas av att ha en onlinekredit.

Fördelarna kan, bland annat, vara:

 • Tillgång till resurser när behovet uppstår.
 • Ger ekonomisk flexibilitet.
 • Behöver inte fylla i låneansökningar när behovet uppstår.
 • Kan komma tillhands ifall en oväntad utgift upptår.

Dock finns det, som med allt, naturligtvis nackdelar man också behöver vara medveten om innan man skaffar en onlinekredit:

 • Kostar när du använder.
 • Kan leda till impulsköp, eftersom resurser finns nära tillhands.

Innan du skaffar en onlinekredit behöver du därför vara medveten om att du kommer behöva betala en kreditränta på beloppet du förbrukar, varje gång, och att onlinekrediter kostar att använda.

Du bör endast använda en onlinekredit om du:

 • vill dela upp köp.
 • är medveten om kreditkostnaden.
 • har räknat på kostnaden och vet hur mycket du kommer behöva betala varje månad när du förbrukar krediten.
 • vill ha en ekonomisk buffert ifall en oväntad utgift dyker upp.

Du bör inte använda onlinekrediter för att:

 • shoppa i onödan.
 • spendera mer än du annars hade gjort p.g.a. du har en onlinekredit.
 • använda onlinekrediten för att bekosta köp du inte har råd med.

Varje gång du använder onlinekrediten behöver du inte bara betala tillbaka kreditbeloppet du använt men även ränta därtill. Du bör därför endast använda krediten om du räknat på kreditkostnaden och vet om att du har råd med den månatliga återbetalningen.

Kostnad

Kostnaden för en onlinekredit skiljer sig hos olika kreditgivare.

På Payup ser du alltid onlinekrediternas kostnad angiven som räntesatsen eff. Ränta (”effektiv ränta”) bredvid onlinekrediterna på sidan för Onlinekredit. Ju högre effektiv ränta, desto dyrare är krediten.

Hur mycket krediten exakt kommer att kosta beror, bland annat, på följande:

 • Kreditgivaren själv
 • Kreditbeloppet du söker
 • Potentiell löptid
 • Din kreditvärdighet
 • M.m.

För att få reda på hur mycket en onlinekredit exakt kommer att kosta dig behöver du därför besöka en kreditgivares hemsida, ange kreditbeloppet du söker och se hur mycket kostnaden hade varit.

Du gör så här:

 1. Besök sidan för Onlinekredit.
 2. Välj en onlinekredit ur listan på sidan.
 3. Gå vidare till lånet.
 4. Ange kreditbeloppet du söker.
 5. Se hur mycket kostnaden hade varit på hemsidan.

Kom ihåg: I vissa fall kan din kreditvärdighet vara en faktor i kostnaden för krediten. I sådana fall ser du en preliminärkostnad på kreditgivarens hemsida och när du ansöker, och blir beviljad en onlinekredit, så blir du informerad om den exakta räntan du får. Du kan därefter välja att använda krediten för räntan du fått eller avsluta krediten och prova en annan. Se onlinekrediter

Ytterligare kostnader för onlinekrediter

Ränta är inte den enda kostnaden som tillkommer för onlinekrediter.

Andra kostnader kan vara:

Oftast tillkommer ingen aviserings-/administrationsavgift om du väljer att få dina fakturor på mejl, och i många fall tillkommer inte heller någon startavgift. Dock kan de naturligtvis också tillkomma, beroende på kreditgivare, och är något du bör se över innan du går vidare med en onlinekredit.

I den effektiva räntan ingår alla lånekostnader, såväl ränta som övriga avgifter, och är ett sätt för dig att få en rättvis bild över hur mycket en onlinekredit kostar. Mer om den effektiva räntan

Bra att veta om onlinekrediter

Innan du ansöker om en onlinekredit bör du vara fullt införstådd i vad krediten innebär.

Nedan följer fyra saker som är bra att veta innan du tar en onlinekredit:

 • Du betalar bara ränta på beloppet du använt: När du inte använder krediten behöver du inte betala någon ränta utan du betalar ränta endast på kreditbeloppet du förbrukat.
 • Kostnaden framgår alltid på kreditgivarens hemsida innan du ansöker: Hur mycket en onlinekredit kostar framgår alltid på kreditgivarens hemsida innan du ansöker. Du ser hur mycket krediten hade kostat dig att använda, innan du ansöker. Se onlinekrediter
 • En del onlinekrediter kommer med kort: Många onlinekrediter erbjuder kort tillsammans med krediten du får. Populära exempel är Rocker och Northmill.
 • Krediten är tillgänglig dygnet runt: Som regel är alla kontokrediter tillgängliga dygnet runt och du kan när som helst föra över pengar från krediten till ditt bankkonto, när behovet uppstår.

Hitta onlinekrediter