Vad Medlåntagare / Medsökande Är och Hur Det Fungerar

Förklaring

En medlåntagare, även kallad ”medsökande”, är en person som är ansvarig för att betala tillbaka ett lån tillsammans med den som tar lånet. Medlåntagaren är ansvarig för att lånet betalas tillbaka om den primära låntagaren inte har en möjlighet att betala tillbaka det. Medlåntagaren är också ansvarig för att betala eventuella räntor och andra avgifter som är förknippade med lånet.

Vissa långivare har krav på att låntagaren tar med en medsökande på sin låneansökan, dock brukar de allra flesta bara erbjuda det som alternativ. Vanliga exempel på långivare som erbjuder medsökande som alternativ är låneförmedlare och långivare för samlingslån. Mindre lån, såsom snabblån och sms-lån, brukar inte erbjuda medsökande som alternativ.

Vem som kan stå som medlåntagare

Vem som helst kan vara medlåntagare på en låneansökan, dock är det viktigt att både låntagaren och den medsökande litar på varandra, eftersom den medsökande kommer att ansvara för lånet om låntagaren inte kan betala tillbaka det.

Vanliga medsökande är:

 • Make/maka
 • Förälder/barn
 • Vänner
 • Sambo/partner

Det är viktigt att komma ihåg att medlåntagaren är ansvarig för att betala lånet om huvudlåntagaren inte kan betala tillbaka det. Därför är det viktigt att den medsökande är någon som låntagaren kan lita på att betala tillbaka lånet på ett ansvarsfullt sätt.

Krav för att kunna stå som medlåntagare

För att kunna vara en medlåntagare krävs det att medlåntagaren uppfyller följande punkter:

 • Har en stabil inkomst.
 • Har en god kreditvärdighet och kredithistorik.
 • Har en god ekonomi.
 • Har en förmåga att betala tillbaka lånet om låntagaren inte kan göra det.

Ibland kan det även finnas krav på att den medsökande inte har några betalningsanmärkningar, dock finns det långivare som kan acceptera dem, så länge betalningsanmärkningarna inte är nyare än 6 månader.

Det finns inga ålderskrav för att kunna stå som medsökande. Det enda som är viktigt är att den medsökande inte är en risk för långivaren. Så länge den medsökande är frisk och har en tillräcklig inkomst för att kunna stötta låntagaren och hjälpa dem med att betala tillbaka lånet om de skulle behöva hjälp, så kommer de att kunna stå som medsökande, oavsett om de är pensionärer eller precis blivit studenter.

För att veta exakt vilka krav som ställs för att kunna stå som medsökande, så behöver man kontakta långivaren, eftersom kraven kan variera beroende på långivare, men om medlåntagaren uppfyller kraven så kommer de att kunna stå som medsökande på låneansökan.

Fördelar med att ha en medsökande

Att ta med en medsökande på en låneansökan ger flera fördelar, eftersom den medsökande försäkrar lånet för långivaren och gör att de kan erbjuda bättre lånevillkor för låntagaren.

Fördelarna kan inkludera:

 • Lägre räntor
 • Längre löptider
 • Större lånebelopp

Medlåntagare kan vara en fördelaktig lösning för de som vill ta ett lån med goda lånevillkor, låga räntor, långa löptider och större lånebelopp, dock är det viktigt att komma ihåg att både huvudlåntagaren och medlåntagaren blir ansvariga för att lånet betalas tillbaka.

Skillnad mellan en borgensman och en medsökande

Skillnaden mellan en borgensman (vanligen felaktigt kallat ”borgenär”)  och en medsökande är att en borgensman endast blir skyldig till att betala tillbaka lånet om låntagaren inte har en möjlighet att betala tillbaka det, medan en medlåntagare delar på skyldigheten hela tiden, under tiden som låntagaren betalar tillbaka lånet. Det betyder att om låntagaren inte betalar en lånefaktura så kommer det även att påverka medlåntagaren.

Hur man tar bort en medsökande/medlåntagare från ett lån

För att ta bort en medsökande/medlåntagare behöver banken eller långivaren göra en bedömning om låntagaren har en möjlighet att betala tillbaka lånet helt själv. Om banken eller långivaren bedömer att låntagaren kan betala tillbaka lånet helt själv så kommer de att kunna ta bort medlåntagaren.

Hitta lån med medsökande