Vad Är En Kryptoplånbok?

Vad en kryptoplånbok är och hur den fungerar

För att kunna köpa och sälja kryptovalutor så behöver du en så kallad kryptoplånbok.

Kryptoplånböcker är digitala plånböcker som underlättar för förvaring och med säkerheten kring ditt innehav.

I kryptoplånboken så förvarar man de privata nycklarna som används för att spendera kryptovalutorna.

När du för över en kryptovaluta så behöver du använda din privata nyckel för att ”signera” transaktionen. Nyckeln fungerar som ett slags lösenord och ser till så att du är du. Den ser till så att vem som helst inte kan använda dina kryptovalutor.

Varför behövs kryptoplånböcker?

Kryptoplånböcker behövs för att du ska kunna förvara dina kryptovalutor. Den privata nyckeln som plånboken lagrar fungerar som ett slags lösenord som används för att föra över kryptovalutan, exempelvis vid en transaktion eller ett köp.

Det finns tre olika typer av plånböcker:

  • ”Online wallet”

    – Som är en plånbok på ”molnet”. Plånboken befinner sig på en plattform och du har tillgång till den genom internet. Online wallets är den vanligaste typen av plånbok där några av de största är Binance, Coinbase och Kraken. Förut så var säkerheten kring dessa plånböcker en fråga men numer så håller de stora kryptoplattformarna säkerhet i klass med världens banker. Säkerheten är således hög och såväl privatpersoner som institutionella investerare använder dessa plattformar för att investera i kryptovalutor.

  • ”Hardware wallet”

    – Hardware wallets, eller hårdvaruplånböcker är fysiska plånböcker som liknar USB-stickor. I dessa förvarar man sina kryptovalutors privata nycklar och kan då ha full kontroll över dem. Till skillnad från online wallets så kan man förvara hårdvaruplånboken i ett kassaskåp eller på någon annan säker plats. Nackdelen är att de inte är lika enkla att använda, och att man behöver hålla reda på kryptoplånboken. Tappar man bort den så har man tappat bort sina kryptovalutor, likt hur man hade gått miste om fysiska pengasedlar. Populärast bland tillverkare av hårdvaruplånböcker är Trezor och Ledger. Vilken ska jag välja, Ledger eller Trezor?

  • ”Paper wallet”

    – Paper wallets, eller ”pappersplånböcker” är ett sätt att förvara kryptovalutornas privata nycklar på. I stället för att förvara dessa online eller i en hårdvaruplånbok så skriver man ned de privata nycklarna på ett pappersark och förvarar denna någonstans säkert. Fördelen är att man inte har en fysisk plånbok som innehåller alla ens kryptovalutor men nackdelen är att man behöver hålla reda på pappret och inte tappa bort det.

Den vanligaste typen av kryptoplånbok är onlineplånboken eftersom säkerheten som de största plattformarna håller numer är av allra högsta klass samtidigt så är de enkla att använda och enkla att komma igång med.

Läs mer: Vad är skillnaden mellan ”online” och ”hardware” plånböcker?

Vad lagrar en kryptoplånbok?

Trots att det kallas en plånbok så lagrar den inte dina kryptomynt. Själva valutan ligger på blockkedjan. Det som lagras i plånboken är de privata nycklarna som du behöver för att kunna handla med dina kryptovalutor.

När du köper en kryptovaluta så får du en privat nyckel som du kan använda för att skicka valutan vidare. Det är denna nyckel som kryptoplånboken lagrar.

Med nyckeln så finns information om hur mycket mynt nyckeln kan skicka. Kryptoplånboken adderar värdet på alla dina nycklar och visar därefter innehavet i sifferformat, men inga pengar lagras alltså i plånboken. I stället så lagras endast dina privata nycklar. Alla pengar befinner sig i blockkedjan. Det användare har tillgång till är privata nycklar.

På så vis så underlättar en kryptoplånbok hantering och handel med kryptovalutor. I stället för att skriva ned alla dina nycklar och koder på ett pappersark så hjälper kryptoplånboken dig med detta.

De flesta använder sig av någon utav de största kryptoföretagen för sina kryptobehov. Institutionella investerare som privata investerare använder bland andra Coinbase, Binance, CoinEx eller Kraken för att hålla reda på sina kryptoinnehav och för att skicka eller ta emot kryptovalutor. Företagen tillämpar en säkerhet i klass med de största bankerna i världen och 2021 så börsnoterades Coinbase på den amerikanska NASDAQ-börsen.

Läs mer: Var kan man köpa Bitcoin?

Hitta en kryptoplånbok som passar kryptovalutan som du äger