Förklaring av kreditupplysning
Kreditupplysningar är kreditkontroller som ger bland annat banker, hyresvärdar och andra aktörer en bild av din ekonomi.
I kreditupplysningen framgår bland annat vilken taxerad inkomst du har, eventuella lån och skulder, folkbokföringsadress, civilstånd och annan relevant information om din ekonomi. Informationen kan skilja sig åt mellan olika kreditupplysningsbolag.
Det är främst vid ansökan om lån som kreditupplysningar tas eftersom finansinstitut, enligt lag, har en skyldighet att ta en kreditupplysning när de granskar en låneansökan. I de fall så vänder sig långivaren till ett kreditupplysningsföretag, exempelvis Upplysningscentralen, och begär en kreditupplysning på dig. Upplysningen fungerar som en grund i bedömningen av din ansökan och betalningsförmåga. Du genomgår en sedvanlig kreditprövning och ett beslut fattas. Ju högre kreditvärdighet du har, desto enklare är det att få lån.
Relaterat: Hur förbättrar jag min kreditvärdighet?
Två sorters kreditupplysningar
Det finns två sorteras kreditupplysningar som kan tas:
- Personupplysning Mikro: En ”liten” upplysning som innehåller grundläggande information om dig och som inte registreras i något register. Vanliga saker som visas i en mikroupplysning är ditt namn, din adress, eventuella betalningsanmärkningar och din inkomst.
- Personupplysning: En vanlig upplysning som innehåller detaljerad information och som registreras hos upplysningsbolaget under en tid (vanligtvis 12 månader om kreditupplysningen tas hos UC). Vanliga saker som visas i en personupplysning är allt som visas i en mikroupplysning samt dina bolagsengagemang, tidigare kreditupplysningar som tagits på dig och dina inkomstuppgifter sedan några år tillbaka.
Personupplysningar tas oftast om du ansöker om ett lån och kreditupplysningen tas hos UC, medan mikroupplysningar tas när du ansöker om ett lån utan UC.
Påverkan av kreditupplysningar på kreditvärdighet
Många kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet negativt. Att ansöka om ett privatlån någon gång har oftast ingen större betydelse, men om du har för vana att ansöka om sms lån eller snabblån är det något annat.
När du ansöker om lån så visar det att du inte kan klara dig på din inkomst. Det tyder på att din ekonomi kanske inte är så stark, vilket sänker din kreditvärdighet. Därför är det klokt att ansöka om så få lån som möjligt så att du kan få goda lånevillkor den dagen ett lån verkligen skulle behövas.
Läs mer: Hur påverkar kreditupplysningar min kreditvärdighet?
Hur lång tid kreditupplysningar lagras
Det beror på vilket kreditupplysningsföretag långivaren använder. När en kreditupplysning görs hos UC så ligger kreditupplysningen kvar i 12 månader för privatpersoner, och 6 månader för juridiska personer (företag), därefter så försvinner den.
Skulle en felaktig kreditupplysning däremot göras, till exempel vid bedrägeri eller av misstag, så kan du alltid kontakta UC och be dem ta bort upplysningen.
Kreditupplysningar som tas hos andra kreditupplysningsbolag, till exempel Creditsafe eller Bisnode, sparas inte. Därför har en kreditupplysning hos dessa företag en liten, om ens någon, effekt på din kreditvärdighet.
När blir det för många kreditupplysningar?
För att bedöma en individs kreditvärdighet så tittar man på ett flertal faktorer. Antalet förfrågningar är bara en aspekt. Därför så finns det ingen direkt gräns för hur många kreditupplysningar som är för många.
Det är klokt att undvika lån om du inte verkligen behöver ett tillskott i kassan.
Att ha en kredit, som exempelvis ett kreditkort som man kan använda sig utav vid behov är en smartare lösning än att ansöka om flera lån ifall ett behov skulle uppstå.
Vad innebär ”lån utan UC”?
Som nämnt så kan många kreditupplysningar hos UC ha en negativ påverkan på din kreditvärdighet hos bolaget, men kreditupplysningar som görs hos andra kreditupplysningsbolag, vars kreditupplysningar inte sparas, inte nödvändigtvis påverkar din kreditvärdighet hos bolagen negativt.
När man ansöker om lån och vill undvika en kreditupplysning hos UC så söker man alltså efter så kallade ”lån utan UC”, det vill säga lån där långivaren inte använder sig utav UC. I sådana fall så använder långivaren ett annat kreditupplysningsföretag, som exempelvis Bisnode eller Creditsafe och där sparas, som nämnt, inte kreditupplysningarna överhuvudtaget. Det innebär att kreditupplysningarna inte heller har någon effekt på din kreditvärdighet hos UC. Eftersom många kreditinstitut använder sig utav UC för sina kreditupplysningar så kan en god kreditvärdighet hos UC förbättra dina chanser till viktiga kreditmöjligheter i framtiden.
Relaterat: Det finns även företagslån där en kreditupplysning hos UC inte tas
”Lån utan UC” är ett bra alternativ i många fall, framförallt om du har sämre kreditvärdighet hos UC och inte vill sänka den ytterligare. Man bör samtidigt vara medveten om att alla låneansökningar medför någon form av kreditkontroll. Ingen långivare får bevilja lån utan att först ta en kreditupplysning på den som ansöker.
Gör en kreditupplysning på dig själv
Det är fullt möjligt att ta en kreditupplysning på sig själv och kolla upp hur kreditvärdig man är. Du kan exempelvis se din så kallade UC-score genom att logga in hos UC och beställa tjänsten.