Kreditupplysning: Vad det är och hur det fungerar

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en kreditkontroll som ger bland annat banker, hyresvärdar och andra aktörer en bild av din ekonomi. I den så framgår bland annat vilken inkomst du har, eventuella lån och skulder, adress, civilstånd samt annan relevant information om din ekonomiska situation.

Det är främst vid ansökan om lån som kreditupplysningar tas eftersom finansinstitut enligt lag har en skyldighet till att ta en kreditupplysning när de granskar en låneansökan. I de fall så vänder sig långivaren till ett kreditupplysningsföretag, exempelvis Upplysningscentralen, och begär en kreditupplysning på dig. Upplysningen fungerar som en grund i bedömningen av din ansökan och betalningsförmåga. Du genomgår en sedvanlig kreditprövning och ett beslut fattas. Ju högre kreditvärdighet du har, desto enklare är det att få lån.

Relaterat: Hur förbättrar jag min kreditvärdighet?

Har kreditupplysningar någon påverkan på kreditvärdighet?

Många kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet negativt. Att ansöka om ett privatlån någon gång har oftast ingen större betydelse, men om du har för vana att ansöka om sms lån eller snabblån är det något annat.

När du ansöker om lån så visar det att du inte kan klara dig på din inkomst. Det tyder på att din ekonomi kanske inte är så stark, vilket sänker din kreditvärdighet. Därför är det klokt att ansöka om så få lån som möjligt så att du kan få goda lånevillkor den dagen ett lån verkligen skulle behövas.

Läs mer: Hur påverkar kreditupplysningar min kreditvärdighet?

Hur länge ligger en kreditupplysning kvar?

Det beror på vilket kreditupplysningsföretag långivaren använder. När en kreditupplysning görs hos UC så ligger kreditupplysningen kvar i 12 månader för privatpersoner, och 6 månader för juridiska personer (företag).

Skulle en kreditupplysning däremot göras hos ett annat kreditupplysningsföretag, som Creditsafe eller Bisnode så sparas inte kreditupplysningarna alls. Därför har en kreditupplysning hos dessa företag en liten, om ens någon, effekt på din kreditvärdighet.

Hur många kreditupplysningar är för många?

För att bedöma en individs kreditvärdighet så tittar man på ett flertal faktorer. Antalet förfrågningar är bara en aspekt. Därför så finns det ingen direkt gräns för hur många kreditupplysningar som är för många.

Det är klokt att undvika lån om du inte verkligen behöver ett tillskott i kassan.

Att ha en kredit, som exempelvis ett kreditkort som man kan använda sig utav vid behov är en smartare lösning än att ansöka om flera lån ifall ett behov skulle uppstå.

Lån utan UC – vad innebär det?

Som nämnt så kan många kreditupplysningar hos UC i regel ha en negativ påverkan på din kreditvärdighet, men kreditupplysningar som görs hos ett annat kreditupplysningsföretag inte nödvändigtvis behöver ha en negativ effekt på din kreditvärdighet.

När man ansöker om lån och vill undvika en kreditupplysning hos UC så söker man alltså så kallade lån utan UC, det vill säga lån där långivaren inte använder sig utav UC. I sådana fall så använder långivaren ett annat kreditupplysningsföretag, som exempelvis Bisnode eller Creditsafe och där sparas, som nämnt, inte kreditupplysningarna överhuvudtaget. Det innebär att kreditupplysningarna inte heller har någon effekt på din kreditvärdighet.

Relaterat: Det finns även företagslån där en kreditupplysning hos UC inte tas

Lån utan UC är ett bra alternativ i många fall, framförallt om du har sämre kreditvärdighet och inte vill sänka den ytterligare. Man bör samtidigt vara medveten om att alla låneansökningar medför någon form av kreditkontroll. Ingen långivare får bevilja lån utan att först ta en kreditupplysning på den som ansöker.

Kan jag göra en kreditupplysning på mig själv?

Det är fullt möjligt att ta en kreditupplysning på sig själv och kolla upp hur kreditvärdig man är. Du kan exempelvis se din så kallade UC-score genom att logga in på www.uc.se och beställa tjänsten.