Vad är en högkostnadskredit?

En högkostnadskredit är ett lån med en effektiv ränta på 30 % eller mer. Begreppet uppkom år 2019 i samband med en ny lagstiftning. Det var då som lånen med den här räntenivån kom att bli definierade som högkostnadskrediter. Krediterna utgörs i regel av relativt låga belopp och kort amorteringstid. Högkostnadskrediter används ofta synonymt med snabblån, smslån eller andra smålån.

När bör man välja en högkostnadskredit?

Den som vill låna pengar har flera låneformer att välja mellan. Det kan tänkas vara logiskt att välja billiga lån med låg ränta, och då är inte högkostnadskrediter rätt val. Men det finns faktiskt situationer när just snabblån är att föredra. Det kan handla om att en oväntad situation uppstår som kräver snabb betalning. Eftersom snabblånen i regel är de lån som betalas ut allra snabbast efter en beviljad låneansökan kan det vara det bästa alternativet i den här typen av fall.

De kan också vara att föredra om du exempelvis vill unna dig något som är på specialpris just nu eller om du vill förlänga din semester några dagar. Notera att den här låneformen endast rekommenderas om du vet med dig att du kan betala tillbaka beloppet inom utsatt tid.

När bör man undvika högkostnadskrediter?

Du bör fundera innan du ansöker om en högkostnadskredit. Kostnaderna för lånet är betydligt högre än för andra låneformer, så i många fall är andra alternativ att föredra. Då slipper du betala onödigt höga kostnader.

Lånen bör också undvikas om du inte är säker på att du kan återbetala dem i tid. Vid andra lån går det oftast att skjuta fram en betalning kostnadsfritt om det skulle uppstå svårigheter att betala, men den möjligheten finns sällan vid snabblån. När det faktiskt går medför det höga avgifter, vilket gör kostnaden ännu högre. Om du inte nödvändigtvis behöver pengar omgående är det i regel klokare att välja en annan låneprodukt.

Relaterat: Lån som inte är högkostnadskrediter