Högkostnadskredit: Så Här Fungerar De

En högkostnadskredit är en kredit som har en effektiv ränta på 30% eller mer, plus referensränta. Referensränta är Riksbankens styrränta. I nuläget går gränsen för högkostnadskrediter vid 31,75%.

Begreppet fick en officiell definition år 2019, i samband med en ny lagstiftning (KOVFS 2019:1). Det var då som lån med räntenivån kom att bli definierade som högkostnadskrediter.

Krediterna utgörs i regel av relativt låga belopp, en effektiv ränta på minst 31,75% och kort amorteringstid.

Högkostnadskrediter används ofta synonymt med snabblån, smslån, mikrolån och andra smålån.

Då bör man undvika högkostnadskrediter

Du ska alltid tänka till innan du ansöker om en högkostnadskredit. Krediterna betalas nämligen ut snabbt och är tänkta att också återbetalas snabbt. Om följande gäller för dig så kan högkostnadskrediter vara fel alternativ:

  • Du vill ha ett lån du kan återbetala under en längre tid.
  • Du vill ha ett så billigt lån som möjligt.
  • Du har inte bråttom med att få lånet.
  • Du söker ett lån på ett större belopp.

Eftersom högkostnadskrediter ofta är snabblån lämpar de sig endast för vissa, specifika fall.

Då kan högkostnadskrediter komma tillhands

Det handlar främst om den som behöver låna pengar akut, eller som är redo att betala lite extra för att få tillgång till en kredit snabbt. Om följande gäller för dig så kan högkostnadskrediter vara ett alternativ:

Med andra ord kan högkostnadskrediter vara lämpliga ifall man behöver ett litet och snabbt tillskott i kassan.

Glöm dock inte att högkostnadskrediter, som nämnt, kostar. Lånen är dyra och kostar mycket relativt till lånebeloppen. Du bör aldrig ansöka om högkostnadskrediter om du inte vet med dig att du kan återbetala dem i tid, och du bör alltid räkna på lånen innan du ansöker om dem. Kostnaden för lånen framgår alltid på långivarnas hemsida och du bör alltid veta exakt hur mycket lånen kommer att kosta dig innan du ansöker om dem. Uteblivna betalningar kommer att leda till inkassokrav och kan leda till betalningsanmärkningar.

Räknar man på lånet, och vet om att man kan återbetala dem enligt återbetalningsplan så kan lånen vara fördelaktiga och hjälpa en med att lösa brådskande utgifter.

Exempel: Ett lån på 3000 kr, med en lånekostnad på 900 kr betyder att du behöver betala tillbaka 3900 kr till långivaren. Med 3 månader återbetalningstid innebär det 3 st. månadsbetalningar på 1300 kr vardera, och efter 3 månader har du betalat tillbaka 3900 kr till långivaren. Den effektiva räntan i detta exempel blir 30%.

Relaterat: Vilka lån är inte högkostnadskrediter?