Så här vet du vad en bra ränta på ett lån är

Idag finns det ett enormt utbud av lån som alla har både för- och nackdelar.

Den nominella räntan på ett bostadslån, billån eller privatlån avgör hur mycket du behöver betala i ränta för att få låna pengarna, och den effektiva räntan visar hur mycket du totalt kommer att behöva betala för lånet, inklusive både nominell ränta samt uppläggningsavgifter och andra kostnader.

Ett sätt att jämföra olika lån är därför att ta en titt på hur hög den effektiva räntan på lånet kommer att bli. Ju lägre ränteprocent desto billigare är det naturligtvis.

Grundläggande förståelse för räntor

Som nämnts så innebär den effektiva räntesatsen den kostnad som du behöver betala för att få låna en viss summa pengar.

Ett lån med låg ränta innebär alltså ett lån som inte har höga kostnader.

Om en långivare har en effektiv räntesats på 7 % så behöver man alltså betala tillbaka lånebeloppet gånger räntesatsen varje år, och eftersom man återbetalar en del av lånet varje år så blir 7 % på det kvarvarande beloppet mindre för varje år som går.

Vill man räkna ut hur mycket man måste betala varje månad så tar man årskostnaden delat på 12.

Läs mer: Så här räknar man ut räntan på ett lån

Vad som utgör en bra ränta på ett lån

Eftersom det är marknaden som bestämmer låneräntorna så är en bra ränta alltid en ränta som är lägre än räntan som man kan få hos andra långivare.

Om alla långivare på marknaden erbjuder en effektiv ränta på 10 %, så är en bra ränta en ränta på under 10 %, och om marknadens långivare erbjuder en ränta på 3 %, så är en bra ränta en ränta på under 3 %.

0 % i ränta är alltid en bra ränta, och är något som man kan hitta hos vissa långivare, som exempelvis långivare som erbjuder en räntefri låneperiod.

En räntefri låneperiod innebär att inget ränta tillkommer för lånet under en viss låneperiod. Om man vet om sig att man kan återbetala lånet i tid så kan man alltså få ett lån utan någon ränta överhuvudtaget. Dock så är det viktigt att veta att om lånet inte återbetalas inom den räntefria perioden så tillkommer det en ränta i vanlig ordning på lånet, och i många fall så kan räntan vara högre än den ränta som man kunnat få hos andra långivare.

Därför är det viktigt att man går igenom lånets villkor och tar reda på hur hög lånts ränta hade varit ifall lånet inte återbetalas i tid, för att se till så att lånets ränta inte är alltför högt och att man i sådana fall hade haft råd med att återbetala lånet.

För att hitta det bästa lånet med absolut lägst ränta så ska man alltså jämföra lån och hitta ett lån som erbjuder en låg ränta jämfört med andra långivare, och därefter välja det lån som passar ens egna, unika situation bäst.

Läs mer: Hitta lån som är billiga 2023