Vad är en bra ränta på ett lån?

Idag finns det ett enormt utbud med olika typer av lån som alla har både fördelar och nackdelar. Räntan på ett bostadslån, billån eller privatlån innebär hur mycket man måste betala för att låna pengarna. Ett sätt att jämföra olika långivare är att ta en titt på hur mycket den totala kostnaden kommer bli, ju lägre ränteprocent desto billigare är det. Det allra bästa lånet är helt enkelt ett som är helt räntefritt, vilket betyder att man inte betalar något extra för att låna pengarna utan endast själva lånebeloppet. Det anses vara ett av de bästa alternativen, dock är det ett ovanligt alternativ.

Mer: Komplett lista över långivare som erbjuder lån utan ränta

Kort om hur räntan fungerar

Som nämnts ovan innebär räntesatsen det belopp man måste betala tillbaka efter att ha blivit beviljad en viss summa pengar. Ett lån med låg ränta innebär alltså inga extra kostnader. Skulle långivaren ha en räntesats på 7 % måste man alltså betala tillbaka lånebeloppet gånger räntesatsen varje år. Årskostnaden förändras alltså efter att man har betalat tillbaka en del av beloppet. Vill man räkna ut hur mycket man måste betala varje månad är det bara att dela årskostnaden i 12 delar.

Läs mer: Hur räknar man ut räntan på ett lån?

Jämför för att hitta det billigaste alternativet

Skulle man hitta en långivare som erbjuder räntefritt är det ett av de bästa alternativen. Ifall man ansöker om ett lånebelopp på 20 000 kronor betalar man endast tillbaka 20 000 kronor i form av amortering. Det innebär en viss kostnad varje månad eller kvartal. Skulle det inte finnas räntefria alternativ rekommenderas det att man väljer en långivare med så låga räntesatser som möjligt eftersom det innebär en billigare kostnad i längden. För att hitta det bästa är det bara att jämföra olika långivare med varandra och möjligtvis räkna ut räntekostnaden för att se vilket som blir det billigaste och bästa alternativet.