Då Kan Du Ta Bort Kreditupplysningar

Kreditupplysningar kan bara tas bort ifall de är felaktigt tagna eller om det rör sig om bedrägeri. I andra fall kan kreditupplysningar inte tas bort. Anledningen är att Upplysningscentralen (UC), som tar de allra flesta kreditupplysningar, använder dem när de gör framtida kreditbedömningar. Om man hade kunnat ta bort kreditupplysningar, hade man kunnat påverka Upplysningscentralens kreditbedömningar, och det hade lett till felaktiga kreditbedömningar.

Dock kan man ta bort felaktiga kreditupplysningar, till exempel ifall man blivit offer för bedrägeri, ifall kreditupplysningen tagits på fel person eller ifall företaget som beställt kreditupplysningen inte haft legitima behov (d.v.s. inte haft en anledning till att ta kreditupplysningen).

För att ta bort felaktiga kreditupplysningar gör du så här:

 1. Kontakta Upplysningscentralen.
 2. Informera dem om felaktigheten.
 3. Be dem korrigera det och ta bort kreditupplysningen.

Du kan kontakta UC på deras hemsida.

Kom ihåg: Korrekta kreditupplysningar kan alltså inte tas bort och det är bara felaktiga kreditupplysningar som kan tas bort. Upplysningscentralen kommer vanligtvis att kontakta företaget som beställt kreditupplysningen för att undersöka felaktigheten innan de tar bort den.

Om kreditupplysningen är korrekt men du ändå vill bli av med den

Är kreditupplysningen korrekt tagen och du ändå vill bli av med den så måste du vänta ut den. Kreditupplysningar försvinner nämligen av sig själva efter 12 månader.

3 sätt att förbättra kreditvärdigheten

Vill du ta bort kreditupplysningar för att förbättra din kreditvärdighet, finns det annat du kan göra för att förbättra den.

Följande 3 tips kan hjälpa dig förbättra din kreditvärdighet:

 • Samla lån: Om du har flera smålån kan du tjäna mycket på att samla ihop dem i ett enda lån. Du sparar inte bara pengar på sänkta lånekostnader men du förbättrar även din kreditvärdighet genom att sänka dina utgifter och ha ett färre antal lån.
 • Använd bara ett kreditkort: Har du flera kreditkort kan du tjäna på att avsluta dem och bara använda ett kort. Varje kreditkort du har räknas nämligen som en skuld, precis som ett lån, och har en negativ inverkan på din kreditvärdighet. Genom att avsluta alla kreditkort du inte använder och bara ha ett kort kan du förbättra din kreditvärdighet.
 • Undvik nya UC-upplysningar: Eftersom antalet kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet kan du tjäna du på att undvika att få nya kreditupplysningar tagna på dig hos UC.

Att ta lån trots låg kreditvärdighet: Alternativa möjligheter

Om du ville ta bort kreditupplysningar för att kunna ta lån, till exempel om du blivit nekad lån p.g.a. för många kreditupplysningar, så finns det många långivare du fortfarande kan låna pengar av, även om du har för många UC-upplysningar. Då tar långivaren kreditupplysningen hos ett annat kreditupplysningsbolag och antalet kreditupplysningar hos UC har ingen påverkan på dina chanser till att få lån. Creditsafe och Dun & Bradstreet (D&B) är de populäraste alternativen.

Lånen fungerar så här:

 1. Du ansöker, precis som ett vanligt lån.
 2. Långivaren tar kreditupplysningen hos ett annat kreditupplysningsbolag som inte sparar kreditupplysningar.
 3. Du får besked om du beviljats lånet eller inte.

Det finns några skillnader mellan lån som inte tar kreditupplysningen hos UC och lån som tar kreditupplysningen hos UC:

 • Antalet kreditupplysningar påverkar inte dina möjligheter till lån.
 • Kan vara dyrare, dock ser du alltid lånekostnaden på långivarens hemsida innan du ansöker.
 • Ofta lägre lånebelopp (maxgränsen går ofta upp till 100 000 kr).

Är du i behov av ett litet lån och därför ville ta bort kreditupplysningar kan du med fördel se över lån som inte tar en kreditupplysning hos UC.