Svårt att få lån: Så här kan du fortfarande låna

Det kan finnas många anledningar till att man har svårt att få lån. Tidigare ekonomiska händelser, otillräcklig inkomst, betalningsanmärkningar och annat.

Nedan följer orsaker till varför det kan vara svårt att få lån och hur du kan göra för att forfarande få lån:

Innan man tar ett lån är det viktigt att veta att det finns några krav som alla långivare alltid ställer, och som man alltid kommer att behöva uppfylla för att kunna få ett lån, och om man inte uppfyller dessa krav så kommer pantlån att vara det enda lånet man kommer att kunna få.

Kraven är:

 • Du är myndig (18+ år gammal).
 • Du är folkbokförd i Sverige.
 • Du har ett bankkonto med en svensk bank.
 • Du har en tillräcklig inkomst för att betala tillbaka lånet.
 • Du har inget skuldsaldo hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller kraven så kommer du inte att kunna få lån någonstans, oavsett hur mycket du provar, och det enda alternativet du kommer att ha är pantlån.

När det är svårt att få lån överallt

När det känns helt omöjligt att få lån och det är svårt att få lån överallt så behöver man först definiera varför man inte kan få lån, så att man vet hur man kan göra för att fortfarande få lån. Det finns nämligen många olika saker som kan leda till att man har låg kreditvärdighet.

Välj varför du inte kan få lån och vad som gör att du har låg kreditvärdighet nedan:

För många kreditförfrågningar hos Upplysningscentralen (UC)

Upplysningscentralen (UC) är ett av Sveriges största kreditupplysningsbolag och det bolag som tillhandahåller flest kreditupplysningar i landet. När du har för många kreditförfrågningar hos dem kan det bli mycket svårare att få lån. Detta eftersom antalet UC-förfrågningar kan påverka din kreditvärdighet hos kreditupplysningsbolaget. För att ta ett lån trots många kreditförfrågningar hos UC behöver du därför ansöka om ett lån som inte använder Upplysningscentralen för kreditupplysningar. De vanligaste alternativen till UC är Creditsafe och Dun & Bradstreet (D&B).

För att ta ett lån utan UC, gör så här:

 1. Besök Lån utan UC.
 2. Ange beloppet du söker ett lån på.
 3. Välj ett lån ur listan.

Var medveten om att lån utan UC oftast är dyrare än lån med UC, eftersom långivaren tar en större risk när de beviljar lånen. Men de är fortfarande ett sätt du kan få lån, om du har svårt att få lån på grund av för många kreditförfrågningar hos UC.

OBS: Lån utan UC är inte samma sak som ”lån utan kreditupplysning”. En kreditupplysning tas alltid i samband med lån. Lån utan UC betyder bara att kreditupplysningen inte tas hos Upplysningscentralen, vilket gör det möjligt för dig att få lån om du inte kan få lån på grund av för många kreditupplysningar hos UC. Istället för UC använder långivaren oftast antingen Creditsafe eller D&B. Det enda lånet du kan få utan en kreditupplysning överhuvudtaget är pantlån.

Relaterade sidor:

För låg inkomst

Om din inkomst inte är hög, är för låg eller om du inte har någon inkomst alls kan det bli svårt att få lån, dock kan det fortfarande finnas alternativ du kan ta till, beroende på hur din ekonomi ser ut.

För att veta om du kan få lån med låg inkomst behöver du först veta hur mycket du har i inkomst:

 • Ingen inkomst överhuvudtaget: Ditt enda alternativ är ett pantlån, eftersom ett av kraven som alla långivare ställer är att du har en tillräcklig inkomst för att betala tillbaka lånet som du ansöker om och om du inte har någon inkomst överhuvudtaget så kommer du inte att kunna få lån, oavsett vilken långivare du ansöker hos, och dina enda alternativ är pantlån.
 • Oregelbunden inkomst: Har du en oregelbunden inkomst så kan du fortfarande ha chans att få lån om du ansöker om ett litet lån och hos en långivare inte har definierade inkomstkrav.
 • Deklarerad/Låg inkomst: Har du en deklarerad men låg inkomst så kan du fortfarande ha chans att få lån om du ansöker om ett litet lån och hos en långivare som inte har höga inkomstkrav.

Om du inte har någon inkomst överhuvudtaget är ditt enda alternativ alltså pantlån, men om du har en inkomst och den bara är låg eller oregelbunden, så kan du göra så här för att fortfarande få lån:

 1. Besök Lån utan inkomst.
 2. Bocka för Ingen inkomst eller Oregelbunden inkomst med filterlådorna beroende på vad som gäller för dig.
 3. Klicka på Grundkrav bredvid ett lån, se om du uppfyller kraven och gå vidare.

För många betalningsanmärkningar

Har du för många betalningsanmärkningar så kan det bli mycket svårare att få lån, dock är det inte omöjligt. Det finns nämligen många långivare som fortfarande beviljar lån trots att du har betalningsanmärkningar. Det enda kravet är vanligtvis att betalningsanmärkningen inte är nyare än 6 månader.

För att ta ett lån trots många betalningsanmärkningar, gör så här:

 1. Besök Lån med betalningsanmärkning.
 2. Ange beloppet du söker ett lån på.
 3. Välj ett lån ur listan.

Relaterade sidor:

För många skulder/högt belånad

Om du inte kan få lån på grund av att du har för många skulder eller är för högt belånad, så kan du fortfarande få lån, så länge du har en tillräcklig inkomst för att betala tillbaka lånet som du ansöker om. Din återbetalningsförmåga är nämligen en av de grundkrav som långivare ställer för att erbjuda lån och så länge du kan betala tillbaka ett lån så kan det också finnas en chans till att du kan få det.

Kom ihåg: Innan du lånar är det väldigt viktigt att du inte tar för många lån som du inte är säker på att du kommer att ha råd med. Lån du tar måste du nämligen återbetala och om du inte kan betala tillbaka ett lån i tid så kommer det att gå vidare till inkasso och sedan Kronofogden. Det kommer att göra det ännu svårare för dig att betala tillbaka lånen och även svårare att få tillgång till krediter i framtiden.

Innan du tar lån: Se över dina möjligheter till att samla ihop dina skulder, innan du tar nya lån, för det kommer inte bara sänka dina lånekostnader och ena dina lån i ett enda lån, men det kan även öka dina chanser till att få lån i framtiden.

Om du sett över dina möjligheter att samla dina lån och är säker på att du kommer att ha råd med ett nytt lån, så kan du göra så här för att fortfarande ta ett lån trots många skulder:

 1. Besök Lån med låga krav.
 2. Ange beloppet du söker ett lån på.
 3. Klicka på Grundkrav bredvid ett lån, se om du uppfyller långivarens krav och gå vidare.

Kom ihåg att du alltid kommer att behöva ha en förmåga att återbetala lånet som du ansöker om, för att kunna få det, och om du inte kan betala ett lån på grund av att du har för många skulder så kommer du inte heller att kunna få lånet. I sådana fall är ditt enda alternativ att ta ett pantlån.

Vill du samla dina lån först innan du ansöker, för att sänka dina lånekostnader och göra det enklare för dig själv att få nya lån, så gör du så här:

 1. Besök Samlingslån.
 2. Ange det totala beloppet på lånen som du vill samla.
 3. Klicka på Grundkrav bredvid lånen i listan, se om du uppfyller kraven och gå vidare.

Om du absolut inte kan få lån hos någon: Dina sista alternativ

Om du inte kan få lån hos någon långivare och du provat alla alternativ, så har du bara två sätt kvar som du fortfarande kan ha chans till att få lån.

Pantlån

Med ett pantlån så pantsätter du ett objekt av värde, till exempel ett smycke, en klocka, ett föremål, elektronik, hushållsredskap eller annat, och du får ett lån i utbyte mot värdeobjektet. Lånets belopp kommer att reflektera värdet på objektet, men brukar oftast vara lägre än vad objektet faktiskt är värt, för att kompensera för risken som långivaren tar, eftersom ifall du inte betalar tillbaka lånet så kommer pantbanken att ha rätt att sälja föremålet för att få tillbaka sina pengar, men det är inte alltid säkert på att de kan sälja det i tid eller till det pris som de värderade objektet till. Därför kommer lånebeloppet som du kommer att kunna få oftast vara lägre än vad objektet faktiskt är värt.

För att ta ett pantlån gör du så här:

 1. Besök Pantlån.
 2. Ange beloppet du söker ett lån på.
 3. Välj en pantbank att ansöka om lånet hos.

Du kan ansöka om pantlånet online eller i fysisk butik.

Om du väljer att ansöka online så kommer pantbanken att skicka ett emballage hem till dig som du paketerar värdeobjektet i och skickar tillbaka, därefter kommer pantbanken att värdera objektet och ge dig ett preliminärt besked om hur mycket du hade kunnat få i lån i utbyte mot föremålet. Du kan välja att acceptera lånet eller tacka nej och om du tackar nej så kommer pantbanken att skicka tillbaka objektet och du kommer att ha det åter igen inom några arbetsdagar.

Om du väljer att ansöka via butik så tar du med dig ditt värdeobjekt och besöker närmaste pantbank. Där kommer pantbanken att värdera objektet och sedan ge dig ett besked om hur mycket du hade kunnat få i lån i utbyte mot det. Du kan välja att acceptera eller tacka nej.

I vissa fall, till exempel hos Sefina Pantbank, så kan du även värdera objektet via videosamtal eller foto. Då tar du en bild eller en video på objektet och skickar till pantbanken, som ger dig en uppskattad värdering. Du kan sedan välja att gå vidare med lånet eller inte.

Medsökande

En medsökande, även kallad ”borgensman” eller ”medlåntagare”, är en person som du tar med på din ansökan och som delar på låneansvaret med dig. Den medsökande kan göra det enklare för dig att få lån och göra att kraven som långivaren ställer blir färre, eftersom ni blir två som delar på låneansvaret. Om du inte kan få lån någonstans så kan du prova att ta med en medsökande på din ansökan och se om det kan leda till bättre chanser att få lån.

För att ta ett lån med en medsökande, gör så här:

 1. Besök Lån med medsökande.
 2. Ange beloppet du söker ett lån på.
 3. Välj ett lån ur listan.

Populära långivare inkluderar Lendo, Zmarta och Bank Norwegian.

Var medveten om: När någon står som medsökande på en låneansökan så räknas de som en låntagare, även om lånet inte betalats ut till dem. Deras kreditvärdighet kommer att påverkas och lånet kommer att stå delvist skrivet på dem, så det är viktigt att komma ihåg att ett lån med medsökande kan påverka den medsökandes egna chanser till att få lån i framtiden.

Vanliga medsökande är:

 • Föräldrar
 • Syskon
 • Släktingar
 • Partners och Sambon
 • Vänner och Närstående

Medsökande kan tas med i alla olika sorters lån, inklusive bolån, privatlån och blancolån. Med sms-lån och snabblån kan det vara svårare att få lån med medsökande, dock kan det fortfarande finnas en chans om du ansöker genom en låneförmedlare och hoppas på att du får svar från en långivare som erbjuder sms-lån och snabblån. När du ansöker genom en låneförmedlare så är din ansökan kostnadsfri och icke-bindande.

Relaterat: Samla lån med medsökande

Svårt att få bolån: Så här gör du

Den som har svårt att få bostadslån eller lånelöfte har endast ett alternativ de kan ta till för att fortfarande få lån, och det är att ta med en medsökande på låneansökan. En medsökande ökar nämligen chanserna till att få lån betydligt, och kan göra att du fortfarande kan få lån, även om du har svårt att få bolån på egen hand.

För att ta ett bolån med en medsökande gör du så här:

 1. Ansök om ett lån hos banken som du vill ta lånet hos.
 2. Välj att ta med en medsökande på din ansökan.
 3. Signera ansökan med din och den medsökandes signatur.

Du och den medsökande kommer att stå som låntagare och ni kommer båda att behöva gå igenom processen för att ta bolån, men om din ansökan beviljas så kan du fortfarande få ett lån även om du har svårt att få bolån på egen hand.

Bolån med medsökande kan vara aktuellt om man är student, arbetslös för tillfället, har det tillfälligt svårt ekonomiskt, är ensamstående, är sjukskriven eller annat. Så länge man kan betala tillbaka lånet tillsammans med den medsökande så kan man fortfarande ha en chans att få det, även om man annars har det svårt att få lån.

Majoriteten av banker som erbjuder bolån accepterar en medsökande på låneblanketten. Det inkluderar Nordea, Swedbank, SEB, Handelsbanken, Danske Bank, SBAB, Länsförsäkringar och fler.

Vidare läsning: Kan man få lån när alla säger nej?