Skillnaden Mellan Sms-Lån, Snabblån och Mikrolån

De allra flesta har hört talas om sms-lån, snabblån och mikrolån. De är alla populära låneformer som funnits i flera år och som ofta ges utan säkerhet. Något som däremot inte är lika självklart är hur de olika låneprodukterna skiljer sig från varandra. Vad har de gemensamt och vilka är skillnaderna mellan dem?

Nedan redogör vi för allt du behöver veta om de olika låneformerna.

Sms-lån

Sms-lånet var den första låneprodukten som på sätt och vis revolutionerade den svenska lånemarknaden. Det utgörs av ett betydligt lägre belopp än ett traditionellt privatlån, vilket var en nyhet. Låneformen skiljde sig från andra låneformer även på så vis att ansökningen skedde via sms.

Dagens varianter skiljer sig lite från föregångarna som man kunde hitta under 2000-talet. De fungerar på samma sätt, men skillnaden ligger i hur man ansöker. Idag behöver du inte skicka något sms till långivaren, utan allt sker istället via långivarens hemsida. För att låna pengar besöker du sajten, fyller i ansökningsformuläret och skickar in din ansökan online. Både ansökningen och utbetalningen sker väldigt snabbt. I vissa fall kan denna ske direkt.

Läs mer: Vad är sms-lån?

Jämför sms-lån

Mikrolån

Ett mikrolån, ”minilån” eller mikrokrediter är ungefär som ett sms-lån. Du ansöker snabbt och enkelt via långivarens hemsida och du får ofta svar direkt eller inom en timme. Däremot utgörs den här låneformen av mindre belopp. I regel handlar det om mellan 500-5000 kronor. Det finns faktiskt inga andra skillnader mellan de två låneformerna.

Jämför mikrolån

Snabblån

Både mikrolån och sms-lån är en form av korttidslån, eller ”snabblån”, som de också kallas. Snabblån är ett samlingsbegrepp för alla lån som utgörs av låga belopp och korta avbetalningstider. ”Snabba lån” med andra ord. I de flesta fall så ska det fullständiga beloppet betalas tillbaka inom 1 till 3 månader. En annan sak som lånen har gemensamt är att de är så kallade högkostnadskrediter, det vill säga de kommer med höga räntor. Den här låneformen är Sveriges allra dyraste typ av lån.

Jämför snabblån

Summering

Med tanke på att det finns så många olika låneformer är det inte konstigt att man kan känna viss förvirring. Det som är viktigt att förstå är att ordet snabblån fungerar som ett samlingsnamn för alla andra typer av smålån. De ”gamla” benämningarna finns kvar, men de har kommit att beteckna samma låneform. I princip alla låneformer som kommer med hög ränta, kort återbetalningstid och snabb utbetalningstid räknas in i kategorin. Privatlån kan visserligen också utgöras av låga belopp och betalas ut snabbt, men de har längre återbetalningstid och ofta betydligt lägre ränta. Därför är det enkelt att avgöra om en viss låneprodukt är ett privatlån eller ett korttidslån.