Det Här Är Skillnaden Mellan MasterCard och VISA

Ett kreditkort är ett betalningsmedel som ges ut av många olika kreditgivare, såväl av banker och finansinstitut som vanliga butiker och varumärkeskedjor. Populära kreditkort inkluderar bland andra ICA Bankkort, Preem Mastercard och OKQ8 Visa.

För att ett kreditkort ska fungera så behöver det vara kopplat till ett betalnätverk, så att det kan användas i betalterminer som används av fysiska butiker och internetbaserade e-handelsbutiker.

De populäraste betalnätverken är VISA och Mastercard, men även andra betalnätverk finns, såsom American Express, Discover, PayPal, Swish, iZettle, Trustly, m.fl. De allra flesta kreditkort använder dock antingen VISA eller Mastercard.

Nedan följer skillnaderna mellan VISA och Mastercard.

VISA

VISA står för ”Visa International Service Association” och är ett av de största betalnätverken idag. Företaget ger inte själva ut kreditkort, i stället licenserar de sitt betalnätverk till medlemmar. Med andra ord så kan kreditkortutgivare som använder VISA använda sig utav VISA:s betalprotokoll, och det leder till att kreditkorten kan användas överallt där VISA accepteras.

Exempel på VISA-kort: OKQ8 Visa, Marginalen Gold, Rockerkortet och Refunder Pay.

Mastercard

Mastercard är ett annat betalnätverk som är ett av de största som finns i världen. Varumärket ägs av Mastercard Incorporated, som är en internationell organisation vars ägare består av över 25 000 olika banker och kreditinstitut. Företaget är börsnoterat och äger även varumärkena Maestro och Cirrus.

Precis som VISA så licenserar Mastercard ut sitt betalnätverk till medlemmar och kreditkort som är av typen Mastercard kan, med andra ord, användas överallt där Mastercard accepteras.

Exempel på Mastercard-kort: Komplett Bank Mastercard, Santander Mitt Kort+, ICA Bankkort och Circle K Mastercard.

Skillnaden mellan Mastercard och VISA

En grundläggande skillnad mellan Mastercard och Visa är att Mastercard, till skillnad mot VISA, även ger ut sina egna kreditkort. VISA utfärdar med andra ord inga kreditkort medan Mastercard, via sina ägarbanker, ger ut kreditkort.

En annan skillnad är att VISA har en växlingskurs från Svenska Kronor till Euro, medan Mastercard har en annan växlingskurs. Skillnaden i växlingskurs är liten, men om du gör många transaktioner så kan det märkas av.

Både Mastercard och Visa använder sig av samma teknologi och säkerhetsnivå för sina kort, vilket innebär att säkerhet inte behöver vara en faktor i ditt val av VISA eller Mastercard. Båda kreditkortstyperna använder säkra teknologier, såsom Mastercard SecureCode och Verified by VISA, som fungerar på likadana sätt. Teknologierna gör det säkert att använda korten för att handla på nätet.

Ytterligare en skillnad mellan kreditkortstyperna är att respektive kort bara fungerar på sina egna betalnätverk. Med andra ord så kan du inte använda ett VISA-kort där bara Mastercard accepteras, och vice versa. Dock så är differensen mellan kreditkortens tillgänglighet väldigt liten. Även om Mastercard har en något större täckning internationellt så accepterar i praktiken alla betalportaler både VISA och Mastercard, och det är sällan att bara något av kreditkortstyperna accepteras.

Sammanfattning

I kort kan man säga att skillnaderna mellan VISA och Mastercard är väldigt få. Båda accepteras i princip överallt och det är sällan att bara något av dem accepteras, båda har lika hög säkerhet och avgifterna är lika låga.

Läs mer: Vilket kreditkort är bäst 2023?