Lån och Kredit: Det Här Är Skillnaden

Att förstå skillnaden mellan lån och kredit är viktigt för att kunna fatta välgrundade beslut om ekonomi. Båda innebär att man lånar pengar, men det finns väsentliga skillnader som kan påverka vilket alternativ som är bäst för dig.

Vad ett lån är

Ett lån är en summa pengar som du lånar av en långivare och som du sedan betalar tillbaka med ränta och eventuella avgifter. Lånet kan vara av olika storlek och ha olika löptider beroende på vilken lånetyp det är.

Lånetyper

Några vanliga lånetyper är:

Ränta och amortering

När du tar ett lån betalar du ränta på det lånade beloppet. Räntan kan vara fast eller rörlig och kan variera beroende på din kreditvärdighet och långivarens villkor.

Amortering är den process där du betalar tillbaka lånet. Du kan välja att betala tillbaka lånet med fasta belopp varje månad eller på annat sätt som överenskommits med långivaren.

Vad kredit är

Kredit innebär att du får tillgång till en viss summa pengar som du kan använda när du behöver det. Du behöver inte använda hela summan, utan kan ta ut det du behöver när du behöver det. Du betalar endast ränta på den summa du använder.

Kredittyper

Några vanliga kredittyper är:

 • Kreditkort: Ett kort som ger dig tillgång till en kreditlina som du kan använda för att köpa saker och tjänster.
 • Kontokredit: Ett konto som har en bestämd summa pengar kopplad till sig som du kan låna från när du behöver det.
 • Kreditgräns: En kreditgräns som du får av en bank eller en långivare som kan täcka tillfälliga underskott på ditt konto.

Ränta och betalning

När du använder kredit betalar du ränta endast på den summa pengar du använder. Du kan välja att betala tillbaka hela summan på en gång, eller betala tillbaka en del av den varje månad.

Vissa krediter, som kreditkort, har räntefria perioder där du inte behöver betala någon ränta på pengarna du använt. De kan vara upp till 60 dagar, men efter att de passerat så tillkommer en ränta på krediten som vanligt.

Skillnader mellan lån och kredit

Skillnaderna mellan lån och krediter är:

 1. Ränta: När du tar ett lån betalar du ränta på hela det lånade beloppet. Med kredit betalar du ränta bara på den summa pengar du använder.
 2. Återbetalning: Med ett lån betalar du tillbaka hela det lånade beloppet, inklusive ränta och eventuella avgifter, inom en bestämd tidsperiod. Med kredit kan du välja att betala tillbaka hela beloppet eller en del av det varje månad.
 3. Flexibilitet: Kredit ger dig större flexibilitet eftersom du bara använder det belopp du behöver när du behöver det. Med lån får du hela beloppet från början.
 4. Löptid: Lån har en bestämd löptid, medan kredit är en pågående kreditlina som du kan använda så länge du betalar tillbaka det du använder.
 5. Säkerhet: Vissa lån, som bolån och billån, kräver säkerhet i form av egendom eller tillgångar. Kreditkort och kreditgränser kräver vanligtvis ingen säkerhet.

Vilket alternativ är bäst för dig?

Det finns ingen ”rätt” eller ”fel” lösning när det gäller att välja mellan lån och kredit. Det beror på dina ekonomiska förutsättningar och behov.

Lån kan vara bättre för dig om:

 • Du behöver en större summa pengar för ett specifikt ändamål, t.ex. att köpa en bostad eller en bil.
 • Du vill ha en fast ränta och amorteringsplan för att veta exakt när du kommer att ha betalat tillbaka hela beloppet.

Kredit kan vara bättre för dig om:

 • Du behöver en mindre summa pengar för oregelbundna eller tillfälliga utgifter.
 • Du vill ha större flexibilitet och kunna ta ut pengar när du behöver det.