Lån och Kredit: Det Här Är Skillnaden

Ett lån och ett kreditlån påminner mycket om varandra men är inte riktigt samma sak.

När du lånar pengar får du allt utbetalt i en klumpsumma under ett tillfälle. Denna summa ska sedan betalas tillbaka enligt den överenskommelse som du har gjort med din långivare.

En kontokredit är en slags buffert som du kan utnyttja när du vill. Du behöver inte utnyttja hela det disponibla beloppet och du betalar endast för den mängd av krediten som du förbrukat.

Kontokrediter är ofta kopplade till ditt bankkonto och du får ibland även med ett kreditkort som du kan använda som vanligt.

Fördelar och nackdelar med att ta ett lån

Fördelen med att ta ett lån är att det normalt blir billigare än att ha en kredit. Du får utbetalt hela summan på en gång och kan sedan använda den till det som du tänkt använda den för. Nackdelen är att du måste låna en fix summa pengar och kan inte vara flexibel med beloppet som du behöver låna.

Med ett lån behöver du även först vänta på att få din låneförfrågan beviljad. När låneansökan väl är godkänd kan det också ta upp till några bankdagar innan pengarna betalas ut till ditt konto. Om du inte behöver pengarna omedelbart är det dock ett fördelaktigt alternativ.

Du kan även låna pengar utan UC, vilket betyder att din kreditförfrågning inte registreras hos Upplysningscentralen.

Fördelar och nackdelar med en kredit

En kredit kan vara bra att ha om du vill känna dig trygg med en buffert ifall något oförutsett skulle hända. Då vet du att det alltid finns pengar att ta av och du behöver inte krångla med låneansökningar. Det är också fördelaktigt om du inte är hundra procent säker på vilken summa du behöver vid ett lånetillfälle.

Nackdelen är att det oftast är ett lite dyrare alternativ och det kan vara svårt att bli beviljad om du inte har en god inkomst och skötsam ekonomi.