Skillnaden Mellan Hot och Cold Krypto Wallets

Du som äger kryptovalutor behöver en så kallad wallet, eller ”kryptoplånbok”, för att förvara dem. Plånböckerna brukar delas in i två förvaringsmetoder: ”hot storage” och ”cold storage”. Wallets som tillämpar ”hot storage” brukar kallas för ”hot wallets” och kryptovalutor som tillämpar ”cold storage” brukar kallas för ”cold wallets”.

Förvaringsmetoderna är två helt olika sätt att förvara Bitcoin och andra kryptovalutor.

I detta inlägg förklarar vi vad skillnaden mellan förvaringsmetoderna är, och vad som kännetecknar en hot wallet respektive en cold wallet.

Relaterat: Bästa krypto korten 2024

Vad är en hot wallet?

En hot wallet, även kallad hot storage eller het plånbok, är en typ av digitala plånböcker som förvarar dina kryptovalutor online hos en kryptomäklare. Förvaringen är ansluten till internet, vilket gör att du snabbt och smidigt har tillgång till ditt kryptoinnehav. Det är särskilt bra om du vill sälja och köpa Bitcoin ofta, exempelvis flera gånger per dag. Tillgängligheten främjar snabba transaktioner.

Det kan också vara ett positiv om du värderar ett enkelt gränssnitt eller vill kunna handla kryptovalutor direkt genom en mobil app.

Den stora nackdelen med den här typen av kryptoförvaring är att den kan utsättas för cyberattacker. Därför är det rekommenderat att endast förvara en relativt liten summa för att minska risken att förlora stora delar av ditt kryptoinnehav om du skulle bli hackad.

En annan nackdel är att ifall kryptomäklaren skulle gå i konkurs så kan du förlora dina kryptovalutor.

Fördelar med hot wallets:

 • Lättillgänglig.
 • Bra för dagliga transaktioner.
 • Ofta gratis.
 • Fungerar för många olika valutor.
 • Har i många fall en mobil app, som gör handel av kryptovalutor enklare.

Nackdelar med hot wallets:

 • Ökad risk för cyberattacker.
 • Risk för att kryptomäklaren avvecklar sin verksamhet.

Vad är en cold wallet?

En cold wallet, även kallad cold storagekall plånbok eller hårdvaruplånbok, är en fysisk hårdvaruenhet som ser ut som ett USB-minne. Den här typen av förvaring förvarar kryptovalutor offline, vilket minskar risken för cyberattacker. Den höga säkerheten gör den till det bästa valet för större innehav och investeringar.

Några av de mest populära fysiska plånböckerna kommer från varumärkena Ledger och Trezor. Om du vill köpa kryptovalutor som en långsiktig investering så kan det vara värt att skaffa den här typen av plånbok för en säkrare förvaring. Vad är skillnaden mellan Trezor och Ledger?

Fördelar med cold wallets:

 • Säker eftersom risken för cyberattacker är minimal.
 • Små enheter som är lätta att ta med sig.
 • Möjligt att få tillbaka förlorat innehav genom seed (en särskilt genererad ordsekvens).

Nackdelar med cold wallets:

 • Kostar pengar.
 • Fysisk enhet som riskerar att stjälas eller tappas bort.
 • Har endast stöd för specifika kryptovalutor.

Sammanfattning: Skillnad mellan hot och cold wallets

Alltså, den stora skillnaden mellan hot och cold wallets är att en hot wallet är en digital kryptoplånbok som förvaras online, och är ansluten till internet, medan en cold wallet är en fysisk enhet som förvarar kryptovalutor offline, inte ansluten till internet.

Mer om hot wallets | Mer om cold wallets

Vilken förvaringsmetod ska jag välja?

Nu när du vet hur respektive förvaringsmetod fungerar så gäller det att bestämma sig för vilken förvaringsmetod som passar ens egna behov bäst.

Många kryptoinvesterare väljer att kombinera de båda alternativen.

Tillgängligheten med hot wallets gör att många väljer att använda dem för daglig handel med krypto. Däremot förvaras det ofta ett relativt lågt belopp på den heta walleten, eftersom det finns en risk för att kryptovalutorna skulle bli hackade eller att kryptomäklaren skulle gå i konkurs.

Därför väljer många att kombinera förvaringen av krypto med en säker cold wallet, där större belopp och långsiktiga investeringar förvaras.

En kombination ger med andra ord det bästa av två världar!

Se cold wallets | Se hot wallets