Så Här Beskattas Stakade Kryptovalutor

Introduktion till staking av kryptovalutor

Många tycker att det är svårt att förstå när och hur kryptoinnehav ska beskattas, inte minst när det kommer till ”stakade” kryptovalutor. Eftersom virtuella valutor är relativt nytt så har regelverket inte ännu hunnit ikapp. Resultatet är att processen kan tyckas vara snårig och komplicerad, men det behöver inte vara fallet.

I detta inlägg hjälper vi dig med att, på ett enkelt sätt, förstå vad som gäller vid beskattning av stakade kryptovalutor.

För information om hur skatten fungerar vid vanliga köp av kryptovalutor, besök inlägget så fungerar skatten på kryptovalutor.

Så beskattas stakade kryptovalutor – regler och lagar

Stakade virtuella valutor beskattas som en inkomst i inkomstslaget kapital, och kapitalvinstbeskattning gäller inte.

Låt oss först börja med att reda ut vad en så kallad ”stakad” kryptovaluta är, för att sedan beskriva hur beskattningen fungerar.

Stakad krypto kan enkelt förklaras som kryptovalutor man låser fast i ett kryptonätverk. Processen är till för att skapa likviditetsstöd, som nätverket använder för att validera transaktionerna som sker. Läs mer: Hur fungerar staking?

Staking tillämpas av blockkedjor som använder konsensusmekanismen Proof of Stake (PoS). Bland kryptovalutor som tillämpar PoS infinns Ethereum 2.0, BNB, Solana, Cardano, med flera.

Stakade kryptovalutor belönas i form av en ränta på det stakade kapitalet. Med andra ord tjänar kryptoägare pengar på att förse kryptonätverket med likviditetsstöd.

Så här beskattas stakade kryptovalutor

När digitala valutor stakas så beskattas endast belöningarna, det vill säga ränteintäkten.

Enligt Skatteverket så anses staking inte vara någon avyttring, det vill säga någon försäljning, byte eller överlåtelse av tillgång. I stället så betraktas det som en förvaring av tillgången och då beskattas endast intäkterna som låsningen genererar.

Hur mycket du tjänat på ditt stakade kryptoinnehav anger du i sektion 7.2 i skattedeklarationen.

Dessa lagar gäller

Enligt Skatteverket så ska ränteintäkterna från staking beskattas i inkomstslaget kapital, som en inkomst från innehav av tillgångar, enligt 42 kap. 1 § IL. Beskattningen sker det år som inkomsten erhållits av skattebetalaren, enligt 41 kap. 8 § IL.

Läs mer: Vad gäller vid beskattning av NFTs?

Annons

Tjänster som hjälper dig hantera beskattning av kryptovalutor

Koinly logo

Tycker du att det verkar krångligt med beskattning på krypto? Då kan du ta hjälp av en smart tjänst som Koinly som gör det enkelt att skatta på din avkastning.

Om du har placerat i krypto, stakat krypto, köpt NFTs eller annat så är det viktigt att du deklarerar transaktionerna på rätt sätt. Oavsett om du planerar att köpa kryptovalutor eller staka kryptovalutor så kan du få hjälp med skattedeklarationen.

Koinly hjälper dig med hela din skattedeklarationen kring krypto. Tjänsten importerar dina transaktioner, ränteintäkter, tillgångar och beräknar värdet på ditt innehav. Allt sammanställs och en K4-blankett genereras som du därefter kan använda när du deklarerar. Allt sker enligt svensk lag och du slipper oroa dig för att du ska göra något fel när du beskattar ditt kryptoinnehav.

Erbjudande: Få 10% i rabatt hos Koinly när du använder rabattkod 62F4C4B8 vid checkout.
Till Koinly