Kryptovalutor och Skatt: Det Här Gäller

Kryptovalutor måste beskattas. Hur de beskattas beror på typen av tillgång. Till exempel beskattas inte airdrops och kryptotransaktioner på samma sätt. Nedan följer vad som gäller, hur du gör för att skatta på ditt kryptoinnehav samt hur du kan få hjälp för att slippa göra uträkningar själv.

Viktigt: Innan du läser vidare är det viktigt att du vet att det finns en skillnad mellan beskattning och deklaration. I detta inlägg redogör vi för hur kryptovalutor beskattas. Vissa kryptotransaktioner och tillgångar behöver inte beskattas (till exempel när du köper krypto med fiat), men de behöver fortfarande deklareras. För hjälp med hur kryptovalutor deklareras, besök: Allt du behöver veta om hur kryptovalutor deklareras.

Skatteregler om hur kryptovalutor beskattas

När man talar om kryptovalutor och skatter finns det tre skatter du behöver veta om:

Beroende på typen av kryptotillgång tillämpas någon av ovanstående skatter.

Skatten tas upp i inkomstdeklarationen och betalas tillsammans med resten av deklarationen på slutet av det innevarande kalenderåret.

Kapitalvinstskatt

Kapitalvinstskatt är ett annat ord för skatt på kapitalvinster. Kapital i detta sammanhang är alltså tillgång av typen kryptovaluta. När du gör en vinst på en kryptovaluta, exempelvis ifall du sålt en krypto och gått med vinst så behöver du betala kapitalvinstskatt.

Kapitalvinster beskattas till 30%, och förluster är avdragsgilla till 70%. Exempelvis, om du har gått med 9000 kr i vinst så behöver du betala 3000 kr i skatt. Om du däremot har gått med 10 000 kr i förlust så får du dra av 7000 kr från din intjänade inkomst under det kalenderåret.

Kapitalvinstskatten används vid följande (mer information om respektive punkt nedan):

 • Byte av en kryptovaluta mot en annan
 • Försäljning av en kryptovaluta mot fiat (t.ex. EUR, USD, SEK, etc.)
 • Köpt en vara eller en tjänst med krypto
 • Lånat ut kryptovaluta

Byte av en kryptovaluta mot en annan

När du byter en kryptovaluta mot en annan, till exempel Bitcoin mot Ethereum, så avyttrar (säljer) du en kryptovaluta för att köpa en annan.

Kryptovalutan du säljer gör du antingen en vinst eller en förlust på. Vinstresultatet räknas ut som skillnaden mellan priset du köpte kryptovalutan för (omkostnadsbeloppet) och priset du sålde kryptovalutan för.

Försäljning av en kryptovaluta mot fiat

När du säljer en kryptovaluta för en vanlig valuta, till exempel Bitcoin för svenska kronor, USD eller euro så ska transaktionen beskattas.

Beloppet som ska beskattas räknas ut genom att ta skillnaden mellan priset du köpte kryptovalutan för och priset du sålde kryptovalutan för. Om du gått med vinst behöver du betala skatt, och om du gått med förlust kan du dra av skatt.

Köpt en vara eller en tjänst med krypto

När du köper en vara eller en tjänst med krypto så räknas det som en avyttring av din krypto. Du behöver därför räkna ut skillnaden mellan priset du köpte kryptovalutan för och priset på valutan när du avyttrade den, och betala skatt på skillnaden. Om du gått med vinst betalar du kapitalvinstskatt och om du gått med förlust kan du dra av skatt.

Lånat ut kryptovaluta

Även när du lånar ut kryptovaluta så räknas det som en avyttring av din krypto. Därför behöver du räkna ut om du gått med vinst eller med förlust när du avyttrat (lånat ut) din krypto, och därefter betala skatt vid vinst eller dra av skatt vid förlust.

Inkomstskatt

Inkomstskatt är skatt du betalar på inkomst. Det kan vara:

 • Arbete du utfört och fått betalt för i kryptovalutor
 • Lön du fått betalt i krypto

Inkomstskatten för kryptovalutor är densamma som inkomstskatten för vanliga löner.

Du räknar ut inkomstskatten genom att summera alla dina kryptointäkter som är föremål för inkomstskatt, tar reda på hur hög inkomstskatten är i kommunen du bor och betalar därefter skatt på dina kryptointäkter.

Ränteinkomst

Ränteinkomst är inkomst du fått i form av räntebetalningar på lån du givit eller på kryptovalutor som du har stakat.

Precis som kapitalvinstskatten beskattas ränteinkomster med 30% vid vinst, men till skillnad mot kapitalvinstskatten dras förluster av med 100%.

Hur du gör för att betala skatt på kryptovalutor

Inbetalning av skatt rent allmänt görs enklast genom Skatteverkets e-tjänst.

För att kunna skatta på dina krypto så behöver du först göra inkomstdeklarationen. I inkomstdeklarationen tar du upp kryptotransaktioner du gjort, kryptointäkter, och så vidare. Hur du gör deklarationen.

När du angett din kryptoaktivitet och kryptotillgångar så sammanställer Skatteverket därefter det beskattningsbara beloppet, och du betalar därefter skatten. Du kan välja att betala med Swish, kort, banköverföring eller med något annat betalsätt.

Olika kryptotillgångar tas upp i deklarationen på olika sätt. NFT, airdrops, och så vidare, klassas inte alla på samma sätt, och hur dessa ska tas upp i deklarationen beskrivs tydligt i guiden för hur du deklarerar krypto.

Koinly hjälper dig med deklarationen

Koinly är en tjänst som hjälper dig genom hela deklarationsprocessen.

Du skapar ett konto på tjänsten, anger vilka kryptoadresser som är dina och därefter importerar tjänsten alla dina kryptotransaktioner, sammanställer dem och kan även generera en giltig K4-blankett som du kan använda för att fylla i din inkomstdeklaration.

Med andra ord behöver du inte räkna något själv, eller hålla reda på dina kryptotransaktioner. Det enda du behöver hålla koll på är dina kryptoplånböcker.

Rabatt: Få 10% i rabatt hos Koinly när du använder rabattkod 62F4C4B8 vid checkout.

Klicka här för att prova Koinly

Relaterat: Hur funkar skatt vid NFT-köp?

Hur skatten fungerar i olika situationer

Som tidigare nämnt finns det både olika kryptotillgångar man kan köpa, exempelvis:

Samt olika kryptolösningar man kan använda, till exempel:

 • DeFi
 • Staking
 • Mining
 • ICO
 • Airdrops
 • Utlåning
 • Med mera

Beroende på vad man köpt, eller vad man gjort, kan olika skatter användas.

Nedan följer en tabell över vilken skatt som gäller för vilket tillfälle.

Transaktionstyp Skatt
Köpa krypto (coins, tokens, m.m.) Ingen skatt
Sälja/Byta krypto (coins, tokens, m.m.) Kapitalvinstskatt
Köpa vara eller tjänst med krypto Kapitalvinstskatt
Överföra krypto mellan egna plånböcker Ingen skatt
Ge eller få gåvor/donering Ingen skatt
Airdrop Ingen skatt
Soft/Hard Fork Ingen skatt
ICO (Initial Coin Offering) Kapitalvinstskatt
IEO (Initial Exchange Offering) Kapitalvinstskatt
Köpa/Sälja NFT Kapitalvinstskatt
Skapa NFT Inkomstskatt
Mining Inkomstskatt
Belöning (ej staking reward) Inkomstskatt
Låna ut krypto/Återbetalning av lån Kapitalvinstskatt
Ränteintäkter/Räntebetalningar Ränteinkomst
Staking reward Ränteinkomst
Likviditetspool (Liquidity pool) Kapitalvinstskatt

Källa: Koinly

Koinly, slipp all krångel

Med Koinly slipper du all krånglig skattearbete. Koinly hjälper dig att räkna ut dina skatter, fylla i din K4-blankett och på rätt sätt deklarera din kryptohandel. Du slipper all krångel! Prova Koinly här.

Erbjudande: Få 10% i rabatt hos Koinly när du använder rabattkod 62F4C4B8 vid checkout.

Till Koinly