Kryptovalutor och Skatt: Så Här Fungerar Det

Alla kryptovalutor som du köper, säljer eller överför måste du deklarera, och alla vinster du gör på dina transaktioner måste du betala skatt på. Hur dina kryptotransaktioner beskattas beror på vilken sorts tillgång det gäller och vad du gjort med den. Till exempel beskattas airdrops och kryptotransaktioner inte på samma sätt. Det är viktigt att du deklarerar och betalar skatt på dina kryptovalutor, eftersom det är lagkrav och om de uteblir kan det leda till straffavgifter och omprövning av tidigare deklarationer.

Nedan följer allt du behöver veta, vad som gäller och hur du gör för att skatta på dina kryptovalutor, samt hur du kan få hjälp för att slippa göra uträkningarna själv.

Innan du läser vidare: Det viktigt att du vet om att det finns en skillnad mellan skatt och deklaration. I detta inlägg förklarar vi vad skattereglerna för kryptovalutor är. Vissa transaktioner behöver du inte betala skatt på, till exempel om du växlar fiat mot krypto, men du behöver fortfarande deklarera transaktionen. Alla transaktioner du gör med kryptovalutor måste du deklarera, men bara vissa kommer du att behöva betala skatt på.

För information om vilka kryptovalutor du behöver deklarera och hur du gör, besök Hur kryptovalutor deklareras.

Skatteregler för kryptovalutor

Det finns tre olika skatteregler som gäller när du handlar med kryptovalutor:

Vilken skatteregel som gäller beror på vilken kryptotillgång du handlat och hur du handlat den. Skatten inkluderas i inkomstdeklarationen och betalas tillsammans med resten av deklarationen på slutet av året.

Kapitalvinstskatt

Kapitalvinstskatt betalar du om du går med vinst när du avyttrar krypto. Avyttra betyder att du gör dig av med kryptovalutan.

Skatten tillkommer i följande fall:

 • Du byter en kryptovaluta mot en annan (t.ex. BTC mot ETH).
 • Du säljer en kryptovaluta mot fiat (t.ex. BTC mot SEK).
 • Du köper en vara eller en tjänst med krypto.
 • Du lånar ut krypto.

Varje gång du avyttrar krypto måste du räkna ut hur mycket kryptovalutan var värd när du köpte den, och hur mycket den är värd när du avyttrar den. Om du går med vinst på prisskillnaden, behöver du betala 30% kapitalvinstskatt på den vinst du gjort. Om du däremot går med förlust, får du dra av 70% av förlusten från andra kapitalvinster under samma inkomstår.

Exempel: Du köper BTC för 5000 kr och 12 månader senare avyttrar du dem till ett totalvärde av 3000 kr. Du har gått med 2000 kr i förlust, och du har nu rätt att dra av 70% av 2000 kr (1400 kr) från andra kapitalvinster i din deklaration. Om det inte finns några andra kapitalvinster att dra av mot under det aktuella året, kan förlusten sparas och användas för att minska framtida kapitalvinstskatter.

Exempel 2: Du köper BTC för 5000 kr och 12 månader senare avyttrar du dem till ett totalvärde av 7000 kr. Du har gått med 2000 kr i vinst, och du behöver nu betala 30 i kapitalvinstskatt (600 kr).

Inkomstskatt

Inkomstskatt betalar du på din inkomst.

Skatten tillkommer i följande fall:

 • Du har utfört arbete och fått betalt i kryptovalutor.
 • Du får din lön betald i krypto.

Inkomstskatten för kryptovalutor är samma som inkomstskatten för vanliga löner. Du räknar ut den genom att summera alla dina kryptointäkter som är föremål för inkomstskatt, tar reda på hur hög inkomstskatten är i din kommun och multiplicerar sedan skattesatsen med dina intäkter.

Exempel: Du har tjänat 1,5 BTC i lön under det innevarande kalenderåret och skattesatsen i din kommun är 31%. Du multiplicerar då 1,5 BTC med 31% (0,465) och det är skatten du behöver betala på din lön.

Ränteinkomst

Ränteinkomst är inkomst du får i form av räntebetalningar på lån du givit eller på kryptovalutor som du stakat.

Precis som kapitalvinstskatten skattas ränteinkomster med 30% vid vinst, men till skillnad från kapitalvinstskatt kan förluster dras av med 100%.

Relaterat: Hur skatt på stakade kryptovalutor fungerar

Betala skatt på kryptovaluta

Skatt betalar du enklast genom Skatteverkets e-tjänst.

För att kunna betala skatt på dina krypto, behöver du börja med att fylla i din inkomstdeklaration. I inkomstdeklarationen tar du upp vilka kryptotransaktioner du gjort, hur mycket du tjänat och så vidare (hur du deklarerar).

När du fyllt i din inkomstdeklaration och angivit din kryptoaktivitet, skickar du in deklarationen till Skatteverket (enklast via Skatteverkets e-tjänst). Skatteverket sammanställer sedan det beskattningsbara beloppet och du kan sedan betala din skatt. Du kan oftast betala den via Swish, med kort, via banköverföring eller på andra sätt.

Du tar upp olika kryptotillgångar på olika sätt i deklarationen. Till exempel räknas NFT, airdrops och kryptoinnehav inte som samma sak, och hur du ska ta upp dessa i deklarationen beskrivs tydligt i guiden Hur du deklarerar krypto. All kryptoaktivitet deklareras i K4-blanketten i din deklaration.

Annons

Koinly hjälper dig med deklarationen

Koinly är en tjänst som hjälper dig med hela deklarationsprocessen. Du skapar ett konto med tjänsten och anger dina kryptoadresser. Därefter importerar tjänsten automatiskt alla dina kryptotransaktioner och ditt kryptoinnehav från blockkedjan, och sammanställer dem i en tydlig och enkel lista så att du snabbt kan skriva av dem i din deklaration. Du kan även be tjänsten automatiskt generera en K4-blankett åt dig, så att du kan se exakt hur du bör fylla i din deklaration.

Med andra ord behöver du inte räkna ut något själv eller hålla reda på dina transaktioner eller din aktivitet. Det enda du behöver göra är att fylla i dina kryptoadresser, och därefter sköter Koinly resten.

Rabatt: Få 10% i rabatt hos Koinly när du använder rabattkod 62F4C4B8 vid checkout.

Klicka här för att prova Koinly

Relaterat: Hur funkar skatt vid NFT-köp?

Skatt på olika kryptovaluta och aktiviteter

Som nämnt tidigare finns det både olika kryptotillgångar man kan köpa samt olika kryptotjänster som beskattas olika.

Exempel på kryptotillgångar:

Exempel på kryptotjänster:

 • DeFi
 • Staking
 • Mining
 • ICO
 • Airdrops
 • Utlåning

Beroende på vad du köpt eller vad du gjort, kommer olika skatter att tillämpas.

Nedan följer en tabell över vilken skatt som gäller vid vilket tillfälle.

TransaktionstypSkatt
Köpa krypto (coins, tokens, m.m.)Ingen skatt
Sälja och Byta krypto (coins, tokens, m.m.)Kapitalvinstskatt
Köpa vara eller tjänst med kryptoKapitalvinstskatt
Överföra krypto mellan egna plånböckerIngen skatt
Ge eller få gåvor och doneringIngen skatt
AirdropIngen skatt
Soft och Hard ForkIngen skatt
ICO (Initial Coin Offering)Kapitalvinstskatt
IEO (Initial Exchange Offering)Kapitalvinstskatt
Köpa och Sälja NFTKapitalvinstskatt
Skapa NFTInkomstskatt
MiningInkomstskatt
Belöning (ej staking reward)Inkomstskatt
Låna ut krypto och Återbetalning av lånKapitalvinstskatt
Ränteintäkter och RäntebetalningarRänteinkomst
Staking rewardRänteinkomst
Likviditetspool (Liquidity pool)Kapitalvinstskatt

Källa: Koinly

Annons

Koinly, slipp allt krångel

Koinly logo

Med Koinly slipper du allt det komplicerade skattearbetet. Koinly hjälper dig att beräkna dina skatter, fylla i din K4-blankett och korrekt deklarera din kryptohandel. Du slipper allt krångel! Testa Koinly här.

Erbjudande: Få 10% i rabatt hos Koinly när du använder rabattkod 62F4C4B8 vid checkout.

Till Koinly

Läs mer om hur skatt på kryptovalutor fungerar på Skatteverkets hemsida