Kryptovalutor och skatt: Det här gäller

Behöver man betala skatt på kryptovalutor?

Det enkla svaret på frågan är: Ja, det måste du.

Om du är intresserad av att köpa kryptovalutor som exempelvis Bitcoin, Dogecoin, Ethereum eller till och med NFT så kanske du undrar hur skattereglerna ser ut för den typen av transaktioner. Kryptovalutor är inte en del av det traditionella valutasystemet men du måste ändå redovisa dina inkomster till följd av handel med dem till Skatteverket.

Nedan följer vad du behöver redovisa och hur du går tillväga för att deklarera dina transaktioner på korrekt sätt, samt hur du kan få hjälp om du inte vill göra deklarationen själv. Det som gäller vid kryptovalutahandel, gäller även vid NFT-handel, och det är samma regelverk samt samma företag som kan hjälpa dig med deklarationen vid båda instrumenten.

Vad du behöver redovisa

När det handlar om skatteregler betraktas kryptovalutor som andra tillgångar enligt 52 kapitlet i inkomstskattelagen. I praktiken innebär det att du ska redovisa alla avyttringar av kryptovalutor som kapitalvinster. Till avyttringar räknas följande:

  • Att du säljer eller växlar in kryptovalutor mot ’fiat-valutor’, exempelvis kronor, USD, Euro m.fl.
  • Om du byter en kryptovaluta mot någon annan kryptovaluta.
  • Om du använde kryptovaluta för att köpa någonting (exempelvis en vara eller tjänst).
  • Om du lånar ut kryptovaluta.
  • Om du spelar med kryptovaluta (exempelvis på casino).

Alla dessa avyttringar ska redovisas och de klassas som kapitalvinster. Vid förlust betalar du naturligtvis ingen skatt men avyttringarna måste fortfarande redovisas.

Med andra ord kan man enklare uttrycka det som att varje gång en kryptovaluta byter ägare så är det en transaktion som ska redovisas.

Relaterat: Hur köper man kryptovalutor?

Var och hur du redovisar dina affärer med en kryptovaluta

I din inkomstdeklaration ska du redovisa dina vinster och förluster för handel med kryptovaluta. Redovisningen ska göras i ruta K4 under avsnitt D. Du gör detta genom att subtrahera omkostnadsbeloppet för kryptovalutan (inköpspriset, eller hur mycket kryptovalutan var värd när tillhandahöll den) med försäljningspriset (hur mycket kryptovalutan var värd när du sålde den).

Om du fick kryptovaluta som en betalning för en vara eller tjänst så måste du även lägga till moms på inköpspriset. Med andra ord hur mycket kryptovalutan var värd när du fick den, plus moms.

Om du gjort vinst så gäller att du ska betala ungefär 30% i skatt på vinsten. Om du gjort en förlustaffär får du istället dra av 70% av förlusten från din inkomst.

Koinly, slipp all krångel

Med Koinly slipper du all krånglig skattearbete. Koinly hjälper dig att räkna ut dina skatter, fylla i din K4-blankett och på rätt sätt deklarera din kryptovalutahandel. Du slipper all krångel! Prova Koinly här.

Erbjudande: Få 10% i rabatt hos Koinly när du använder rabattkod 62F4C4B8 vid checkout.

Till Koinly