Kryptokort och Skatt: Så Här Fungerar Det

När du betalar med ett krypto kort så sker en beskattningsbar händelse. När du använder kortet sker nämligen en konvertering av din kryptovaluta till fiatvaluta (t.ex. från Bitcoin till Svenska kronor), och denna händelse behöver beskattas.

Många tycker att reglerna kring kryptoskatter och deklaration är komplicerade och att det är svårt att deklarera kryptovalutor. Den här guiden kommer reda ut alla frågetecken, så att du kan deklarera dina kryptokortstransaktioner utan att behöva lägga ner tid på det överhuvudtaget.

Vad innebär ett kryptokort?

För att förstå hur beskattningen fungerar så är det viktigt att först veta vad ett kryptokort är för något.

Ett krypto kort är ett betalkort, av till exempel typen MasterCard eller Visa, och används för att betala med kryptovaluta.

Den här typen av kreditkort eller debetkort är perfekt för dig som vill spendera en del av dina kryptovalutor när du betalar online eller i butik. Du använder kortet precis som vilket annat betalkort som helst.

Hur kryptokort fungerar och används

Det som är unikt med kryptokortet är att pengarna dras från ditt kryptoinnehav, istället för att dras från ditt vanliga bankkonto.

För att det ska vara möjligt så måste kryptovalutan konverteras till fiatvaluta. Fiat är beteckningen på pengar som utfärdas av centralbanker och regeringar, som till exempel USD, Euro och SEK (Svenska kronor).

Många av dagens butiker accepterar inte Bitcoin, Ethereum eller andra kryptovalutor som betalmetod, men med hjälp av ett kryptokort så konverteras en del av ditt Bitcoin-innehav till fiatvaluta, som godtas för att köpa varan eller tjänsten.

Det är ett enkelt och smidigt sätt att använda dina kryptovalutor.

Konverteringen kan ske på två sätt:

  • Manuell växling innan betalning: Vissa kreditkort erbjuder inte automatisk växling och då gäller det för kortinnehavaren att manuellt växla krypto till fiat, med jämna mellanrum, för att kunna använda kortet eftersom det alltid är fiat som dras vid betalning.
  • Automatisk växling vid betalning: De flesta kreditkort erbjuder automatisk växling. Då sker konverteringen automatiskt och kortinnehavaren behöver inte göra något. När kortet används så växlas den mängd krypto som behövs från krypto till fiatvaluta.

Fördelen med manuell växling är att det sker färre växlingstransaktioner från krypto till fiat, eftersom man i förhand kan växla en stor mängd krypto till fiat. Det underlättar beskattningen, eftersom du har färre transaktioner du behöver hålla reda på.

Automatisk växling är dock mer användarvänligt, eftersom kortinnehavaren inte behöver tänka på att växla krypto. Dock blir det många transaktioner vilket vissa personer kan uppleva som besvärligt i samband med deklarationen.

Skatteregler och beskattning vid användning av kryptokort

Kortinnehavare ska deklarera varje krypto-transaktion som de gör, eftersom en växling från krypto till fiat räknas som en avyttring, eller ”försäljning” av krypto.

När man avyttrar kryptovalutor så kan man gå med vinst eller med förlust, beroende på vad priset på kryptovalutan var när man först köpte den. Ifall man har gjort vinst så behöver man betala skatt på vinsten. Ifall man gjort en förlust så är förlusten avdragsgill till 70 %.

Varje gång man använder kryptokortet så avyttrar man alltså kryptovalutor och transaktionerna som man behöver deklarera kan snabbt byggas på, vilket gör att man kan ha många kryptotransaktioner som man behöver deklarera. Transaktionerna du gjort redovisar du på bilaga K4, under avsnitt D, i din inkomstdeklaration och du lämnar in den tillsammans med din inkomstdeklaration varje år.

Det kan kännas som en omöjlig uppgift att hålla reda på alla valutaväxlingar och krypto-avyttringar som man gör med kryptokortet och därför finns det hjälp man kan få.

Relaterat: Hur fungerar skatt på NFTs?

Annons

Tjänster som hjälper dig med kryptovaluta deklarationen

Koinly logo

Kryptokort gör det mycket smidigt att spendera kryptovalutor i vardagen. Använder du kortet ofta kan det innebära många transaktioner att hålla koll på. Det kan även vara klurigt att veta exakt hur kryptovalutorna ska fyllas in i inkomstdeklarationen. Som tur är finns det smarta tjänster som hjälper dig med att deklarera kryptovaluta på rätt sätt. Koinly hjälper användare med alla deras skatteproblem kring kryptovalutor.

Tjänsten importerar alla dina transaktioner automatiskt, och kan även generera en färdig K4 åt dig, där all information på korrekt och organiserat sätt sammanställts i K4-bilagan. Det enda du behöver göra är att ladda ner den färdiga bilagan och skicka in den till Skatteverket.

Det gör att du inte behöver tänka på skatten när du använder ditt kryptokort. Det är framförallt användbart om du använder ditt kryptokort ofta och har många transaktioner.

Erbjudande: Få 10% i rabatt hos Koinly när du använder rabattkod 62F4C4B8 vid checkout.
Gå vidare till Koinly