Hur Man Skapar, Köper och Säljer NFTs (Krypto)

NFT:er, eller Non-fungible tokens, är en stor snackis inom kryptomarknaden. Bland anledningarna är att många gjort otroliga vinster med den här typen av produkt. Till exempel skapade den digitala konstnären Mike Winkelmann, även kallad Beeple, rubriker när han tidigt 2021 sålde ett unikt, digitalt konstverk för hela 69 miljoner dollar.

Funderar du över vad non-fungible tokens är, hur du själv kan skapa, sälja och tjäna pengar på dem? Läs då denna guide så kommer det snart att vara glasklart för dig.

Vad är en NFT?

NFT, som tidigare nämnt, står för non-fungible token. Nyckelordet i den här frasen är just fungible. Fungible betyder att en produkt är utbytbar. Till exempel Bitcoin; om du har en Bitcoin så kan du byta ut den mot en annan Bitcoin utan att det blir någon värdeändring för dig. En Bitcoin är alltså ”fungible”.

Vad non-fungible tokens betyder

Non-fungible tokens betyder istället alltså att produkten inte är utbytbar. Den är alltså unik. Du kan inte byta ut den mot en annan NFT eftersom de inte är likadana. De är unika. Det går att jämföra med unika konstverk som till exempel Mona Lisa. Visst finns det kopior, men det finns bara ett enda original.

NFTs sträcker sig dock inte bara till konst. Du kan även hitta samlarkort, musik och andra unika produkter på marknaden. Till exempel har unika samlarkort på basketstjärnor gått för otroligt stora summor, men även tweets har sålts för mycket pengar.

Hur fungerar NFTs i praktiken?

Hur kan en digital produkt vara unik? Den borde ju gå att kopiera i oändlighet? Nej, riktigt så enkelt är det inte. Nyckeln här är vad man kallar för blockchain, eller på svenska ”blockkedja”. I en blockchain registreras alla non-fungible tokens. Detta register håller koll på vilka tokens som är originalen. En token kan inte kopieras då den måste registreras i blockkedjan, och blockkedjan verifierar om den typen av token redan finns, och vem som äger den.

Blockkedjan kan liknas med en slags databas, med den stora skillnaden att den är decentraliserad. Vem som helst kan ladda ner blockkedjan och hjälpa till med att underhålla den. Mer om blockchain-teknologi.

Läs mer: Vad är NFT och hur fungerar de?

Var kan man köpa NFT?

OpenSea.io marknadsplats

Var kan man egentligen köpa non-fungible tokens? Svaret på frågan är att du helt enkelt besöker en marknadsplats för NFT. Marknadsplatserna påminner mycket om marknadsplatser som Blocket och Tradera.

I skrivande stund så är den största marknadsplatsen för NFT OpenSea, men det finns även andra som Nifty Gateway och Rarible. Både Nifty Gateway och Rarible är kopplade till OpenSea så de konstverk som laddas upp på respektive marknadsplats dyker även upp hos OpenSea. De flesta använder därför OpenSea.

Marknadsplatserna fungerar som digitala gallerior. Kreatörer kan ladda upp sin unika konst, musik eller samlarobjekt. När du vill köpa något är det bara att titta runt och sedan antingen lägga ett bud eller handla varan till ett fast pris. Det fungerar ungefär som en vanlig webbutik, det vill säga att du klickar på köp, betalar och checkar ut.

Steg-för-steg: Så köper du en NFT

Night King Game Of Thrones NFT

Det första du behöver göra när du ska köpa en non-fungible token är att skaffa dig en digital plånbok som du kan betala med.

Det enklaste sättet att skapa en sådan är att använda dig av ett tillägg till din webbläsare som heter MetaMask (finns även till mobilen). Ladda ner tillägget och registrera dig. Registreringsprocessen tar under minuten, sedan har du en digital plånbok som du kan föra över kryptovalutor till. NFTs använder sig av kryptovalutan Ethereum (ETH) och det är alltså kryptovalutan Ethereum som du bör föra över till din digitala plånbok.

Överföra Ethereum till din digitala plånbok

Ethereum är som nämnt en valuta. Valutor växlar man till sig. I detta fall vill vi växla SEK (Svenska kronor) mot ”Ethereum”. Detta gör man enkelt med MetaMask:

  1. Öppna MetaMask.
  2. Kolla så att ”Ethereums huvudnätverk” är valt högst upp på MetaMask. Se bild.
  3. Klicka på ”Buy”.
  4. Klicka på ”Fortsätt till Wyre”.
  5. Välj hur mycket ”ether” (Ethereum) som du vill köpa.
  6. När man handlar med Ethereum tillkommer en transaktionsavgift, en så kallad ”gas fee”. Denna kan vara väldigt hög vilket är något man bör vara beredd på. I detta fall är den på $5 samt ytterligare avgifter därtill. Köp därför den ether du räknar med att förbruka för att minska på antalet transaktioner.
  7. Klicka på ”Nästa”.
  8. Fyll i dina betaluppgifter.
  9. Klicka på ”Skicka”.
  10. Fyll i säkerhetskoden som du fått skickad till din mobiltelefon.
  11. Bekräfta köpet.

Du är nu redo att köpa non-fungible tokens!

Öppna OpenSea och klicka på ”Explore”. Du tas till marknadsplatsen och kommer att se en massa olika NFTs som är till salu.

Om vi exempelvis skulle vilja köpa ovanstående animering av The Night King, skapad av ”Serebass” så ser vi att priset är 0,06 ether, eller ca. 1350 kr SEK i skrivande stund.

Vi köper den så här:

  1. Klicka på ”Buy now”.
  2. Klicka på ”Checkout”.
  3. Klicka på ”Submit”.
  4. Nu måste vi godkänna Ethereums inbyggda transaktionsavgift, eller ”gas fee” som nämnts tidigare. Godkänn.

Nu äger du ”King of the Night” NFT skapad av Serebass! Svårare än så är det inte.

Om du vill så kan du nu sälja objektet själv. För att sälja NFT gör du så här!

Skapa och sälja din egen NFT

Har ditt objekt stigit i värde och du ser en chans att tjäna en hacka genom att sälja det? Eller har du egen, unik digital konst som du vill avyttra? Då är det mycket snabbt och enkelt gjort.

För att skapa NFTs använder vi oss av en NFT-skapare. Rarible är det populäraste alternativet. Alla NFTs som laddas upp på Rarible visas även på OpenSea; marknadsplatsen som nämnts ovan under ”hur man köper NFTs.”

Så här skapar och säljer vi NFTs:

  1. Gå till Rarible.com och klicka på ”Create”.
  2. Välj att skapa ”Single” eller ”Multiple”, där multiple är alternativet om du vill sälja en NFT-samling som exempelvis samlarkort eller ett musikalbum.
  3. Välj ”Choose File” och välj de filer du vill ladda upp.
  4. Bestäm priset för din NFT (2,5 % i serviceavgift).
  5. Bestäm namnet på din NFT.
  6. Bestäm om du vill ha royalty för din NFT (så att du får betalt om NFTn säljs vidare i framtiden).
  7. Välj ”Connect wallet and create”.
  8. Välj MetaMask och anslut plånboken som vi skapade tidigare.
  9. Godkänn Ethereums ”gas fee”, eller transaktionsavgift.
  10. Klicka på ”Start” för att påbörja försäljningen.
  11. Klicka på ”Sign” på MetaMask popupen som dyker upp för att bekräfta försäljningen med din MetaMask plånbok och betala transaktionsavgiften.

Klart! Du kan nu hitta objektet på Rarible och på OpenSea om du söker efter namnet du satt för din NFT. Om objektet säljs så får du betalt direkt till din MetaMask plånbok. Sedan kan du använda dina ethers (ETH) för att köpa fler NFTs eller växla in de mot svenska kronor igen.

Viktiga saker att veta när du handlar med NFT

  • Ethereums ”gas fee” är ökänt. Det är inte ovanligt att se avgifter så höga som flera hundra kronor.
  • För bästa upplevelse så bör man jobba med en dator.
  • Priset på Ethereum påverkar hur mycket du får ut av din konst. Marknadsplatser visar oftast priser i både ETH och USD (Amerikanska dollar) men i Sverige påverkas vi även av dollarkursen. Därför kan det vara bra att omvandla dollarpriset till SEK för att veta exakt hur mycket du får ut av din NFT.
  • NFT är ett värdeobjekt. Förvara de därför på en trygg plats. På samma sätt som du inte skulle ställa en väska full med pengar på ett torg så bör du inte heller göra detsamma med din NFT. Vidtar du inga åtgärder för att förvara den på en trygg plats så är det tyvärr lika säkert som exemplet med torget.

Läs mer: Behöver man betala skatt på NFT?