Så Här Räknar Man Ut Räntan På Ett Lån

När man försöker förstå sig på lånemarknaden så kan det vara väldigt lätt att gå vilse. Hur fungerar egentligen lån? Vad är ränta? Hur går man tillväga för att räkna ut hur mycket ränta man kommer att betala på sitt lån?

Frågorna kan vara svåra att besvara när man inte har någon tidigare kunskap kring lån och ränta. För att göra det lättare kommer här en enkel förklaring på hur det hela går till.

Det här är räntan

Räntan på ett lån är enkelt förklarat den kostnad långivaren tar för att låna ut pengar.

Det finns olika typer av räntor, vilket kan komplicera saker när man bestämmer sig för att jämföra lån, men kort sagt så är det den effektiva räntan man bör titta på när man jämför lån. Nedan följer varför.

När man talar om räntor kring lån, och framförallt snabblån, så talar man om den ”nominella räntan”, som är den räntekostnad man betalar för lån, och den ”effektiva” räntan, som är en räntesats som visar den nominella räntan, plus eventuella avgifter man behöver betala för lånet.

Eftersom lån kan ha andra kostnader utöver räntekostnaden, såsom uppläggningsavgifter och administrativa kostnader, så finns den effektiva räntan till för att eliminera möjligheten till dolda avgifter och andra kostnader som kan göra ett lån dyrare, utan att räntan för lånet behöver vara högt.

För att göra det enkelt för konsumenter, så finns alltså den effektiva räntan till för att visa på ett låns faktiska kostnad. Den nominella räntan, plus alla eventuella avgifter som kan tillkomma för lånet.

När du jämför lån bör du därför alltid titta på den effektiva räntan för att få en bättre bild på hur mycket lånet egentligen kommer att kosta.

Den effektiva räntan är som regel högre än den nominella räntan.

Mer om den effektiva räntan.

Så här kan man räkna ut räntan på ett lån

För att räkna ut hur mycket ett lån kostar så kan man använda sig utav följande formel:

Lånebelopp * Räntesats = Räntekostnad

Räntesatsen, som anges i procent, är inte något man kan räkna ut, utan denna erbjuds av långivaren som deras kostnad för sitt lån. Man kan välja att acceptera den, om man tycker att räntan är prisvärd, eller så kan man välja en annan långivare som man tycker erbjuder en mer prisvärd ränta på lånet.

Om man tar ett lån på 10 000 kronor hos en långivare som erbjuder en ränta på 7%, så blir räntekostnaden enligt ovanstående formel 700 kr per år för lånet.

Vill man räkna ut månadskostnaden så delar man bara 700 på 12, vilket blir 58,33 kronor i månaden.

Om man planerat att betala tillbaka lånet på 2 år, till exempel, så kommer man att behöva betala tillbaka 5000 kr av lånet varje år, samt räntan som räknas ut varje 12 månader.

Alltså:

  • År 1: 7% på 10000 kr = 700 kr, plus återbetalning på 5000 kr
  • År 2: 7% på 5000 kr = 350 kr, plus återbetalning på 5000 kr

Och för att räkna ut månadskostnaden så delar man bara betalningarna på 12.