Lån Utan En Kreditupplysning hos UC och Din Kreditvärdighet

Påverkan av lån utan kreditupplysning hos UC på din kreditvärdighet

Det lån utan UC inte påverkar är ditt s.k. ”UC-score”, som är skalan kreditupplysningsföretaget UC AB använder för att bedöma kreditvärdighet hos kredittagare.

”UC-score” är det mått som företaget använder för att värdera din kreditvärdighet. UC använder flera faktorer för att skapa sig en bild av din kreditvärdighet, däribland din inkomst, existerande krediter och mer. Antalet kreditupplysningar som har tagits på dig hos UC kan påverka din kreditbedömning men det behöver det inte alltid göra.

Läs om varför ditt UC-score är viktigt, hur antalet kreditupplysningar kan påverka ditt UC-score, vilka åtgärder du kan ta för att förbättra din kreditvärdighet och om det finns alternativ till UC när du söker efter lån. Vad är en kreditupplysning?

Hur UC-upplysningar påverkar kreditvärdigheten

Man kan fråga sig varför antalet kreditupplysningar hos UC kan skada ens kreditvärdighet hos bolaget. Svaret är att antalet upplysningar kan fungera som en signal om att du är i ett förekommande behov av kredit och att din ekonomi kanske inte räcker till åt dina utgifter.

Ju fler kreditupplysningar som du har hos UC, och ju fler av dessa som anses vara högrisk, såsom blancolån, ju sämre kan din ekonomi beräknas vara. Resultatet kan vara att framtida långivare och kreditinstitut inte beviljar dig en kredit på grund av att ditt UC-score inte är tillräckligt högt. Resonemanget är att en kredit beviljad till dig hade kunnat ansetts vara för hög risk.

Dock är det viktigt att komma ihåg att antalet kreditupplysningar hos UC bara är en av faktorerna som utgör ditt UC-score. UC använder många andra faktorer som utgör din kreditvärdighet. Läs om UC:s faktorer hos MinUC.

Lån utan kreditupplysning hos UC: så fungerar det

När man talar om ”lån utan UC” så menar man alltså lån där en kreditupplysning inte tas hos UC. Dock så är det lag på att en kreditupplysning alltid måste tas. Med ”lån utan UC” så menar man alltså inte att en kreditupplysning inte tas överhuvudtaget, utan bara att kreditupplysningen inte tas hos UC.

Eftersom att UC AB är ett av marknadens populäraste kreditupplysningsföretag så söker många åt sig sätt att skydda, och förbättra sitt UC-score så mycket som möjligt, och då antalet kreditupplysningar hos UC kan påverka låntagarens UC-score så söker även många låntagare till sig lån där kreditupplysningen inte tas hos UC, framför allt när det handlar om mindre lån som snabblån och mikrolån.

Idag finns det olika alternativ till UC AB, däribland Bisnode och Creditsafe.

Respektive kreditupplysningsföretag sparar inte dina tidigare kreditupplysningar. Det betyder att kreditupplysningarna inte påverkar dina framtida kreditbedömningar, varken hos Bisnode, Creditsafe eller UC AB.

Lån utan kreditupplysning hos UC: hur många lån kan man ansöka om?

Om du ansöker om lån hos en långivare som inte använder UC för sina kreditupplysningar och istället använder kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode så kan du ansöka om lån hur många gånger som helst. Både Creditsafe och Bisnode sparar inte dina kreditupplysningar, vilket betyder att din kreditvärdighet hos bolagen inte heller påverkas.

Förbättra din kreditvärdighet: tips och råd

Förbättra sin kreditvärdighet kan man göra på flera olika sätt. Klicka här för att ta reda på hur.

Se ditt UC-score hos MinUC