Låna Pengar Trots Skuld hos Kronofogden

Om du befinner dig i en ekonomisk knipa situation och överväger att låna pengar trots befintliga skulder, är det bäst att undvika nya lån om det är möjligt. Men ibland finns det inga andra utväg.

Det kan vara svårt att få lån om du har skulder hos Kronofogdemyndigheten (Kronofogden eller KFM), men det är inte omöjligt. Nedan följer en guide över olika lånealternativ om du är skuldsatt.

I grund och botten finns det tre lånealternativ tillgängliga för dig: nystartslån, lån med borgensman och pantlån. Tänk på att alternativ som sms-lån, snabblån och mikrolån inte är tillgängliga om du har skulder hos Kronofogden. Nedan går vi igenom vart och ett av alternativen och vad de innebär. Ännu längre ner kan du läsa om skuldsanering, vad en sådan innebär och hur du kan ta reda på om det är ett möjligt alternativ för dig.

Nystartslån

Ett nystartslån, även benämnt omstartslån eller samlingslån, kan vara ett alternativ för dig som har skulder hos Kronofogden och önskar ordna upp din privatekonomi. Här handlar det inte om lån som är avsedda för konsumtion. När du ska ta ett nystartslån så går du och långivaren tillsammans igenom din ekonomi, inklusive dina skulder. Syftet är helt enkelt att lånet ska hjälpa dig till en ekonomisk nystart, att det på sikt ska hjälpa dig till en sundare ekonomi, till exempel genom att nystartslånet används till för att betala tillbaka mer akuta skulder som eventuella Kronofogdeskulder. En populär aktör som erbjuder nystartslån är Nstart.

Låna genom nystartslån.

Lån med medsökande

Att låna pengar med medsökande, även känd som medlåntagare eller borgensman, innebär att någon annan, medsökande, garanterar ditt lån. Medsökande blir ansvarig för återbetalningen om du inte kan betala tillbaka lånet.

Låna genom medsökande.

Pantlån

Med ett pantlån använder du en ägodel som säkerhet för lånet. Du lämnar in ägodelen till en pantbank som värderar den, och du kan sedan låna upp till ett visst belopp baserat på denna värdering. En populär pantbank för detta ändamål är Sefina Pantbank.

Låna med pant.

Se över din ekonomi innan du lånar pengar

Om du är skuldsatt och känner att du behöver ta ett lån bör du först fundera över om det verkligen är nödvändigt för dig att låna pengar. Det är förstås en rimlig fråga att ställa sig oavsett om du har en skuld hos Kronofogden eller inte, men är förstås en särskilt viktig fråga om du redan är skuldsatt.

  • Låna inte mer pengar än vad du verkligen behöver.
  • Räkna på hur mycket du har råd att avvara varje månad och låt det avgöra hur stort lånebelopp du kan ta—om du inte har råd att avvara några pengar är det bäst att låta bli att låna.
  • Om du har lån som inte gått till Kronofogden kan det vara en idé att undersöka dina möjligheter att baka ihop dem till ett lån. Det kan du göra även om du har skuld hos KFM.

Om andra alternativ inte fungerar: Skuldsanering

När du genomför en skuldsanering betalar du av på dina skulder under en period, vanligtvis några år. Det är en lösning för dig som har såpass omfattande skulder att det inte finns någon möjlighet för dig att betala tillbaka dem. Ett villkor för att du ska bli beviljad en sanering är att du först ansträngt dig för att försöka lösa dina skulder. Du kan enkelt undersöka vilka möjligheter du har till en skuldsanering genom att genomföra Kronofogdemyndighetens skuldsaneringstest.