Låna Pengar med Låg Kreditvärdighet: 5 Sätt Du Kan Låna

De flesta av oss behöver någon eller några gånger i livet låna pengar. För personer med god betalningsförmåga är processen enkel och det finns många olika sorters lån att välja bland. För personer med låg kreditvärdighet är det oftast svårare att beviljas lån, men det finns flera alternativ.

I den här guiden går vi igenom de fem sätt personer med svag kreditvärdighet kan använda sig utav för att låna pengar.

5 sätt att låna pengar med låg kreditvärdighet

Det finns fler än ett sätt att låna pengar, trots dålig kreditvärdighet. Det finns olika alternativ och de beror på vilka förutsättningar låntagaren har.

 1. 1. ”Låna utan UC”

  En av de vanligaste anledningarna till låg kreditvärdighet beror på att låntagaren har för många kreditupplysningar.

  Om du redan har för många kreditförfrågningar hos UC så kan det vara bra att ansöka om ett lån där en kreditupplysning hos UC inte tas. Det innebär att långivaren istället gör en kreditupplysning på dig genom ett annat kreditupplysningsföretag, som exempelvis Creditsafe eller Bisnode och dina kreditupplysningar sparas inte.

  Om du inte kan få lån på grund av för många kreditupplysningar hos UC så ökar ett lån utan en upplysning hos UC dina chanser till att bli beviljad ett lån.

  Nackdelarna med ”lån utan UC” är att lånebeloppen ofta är relativt låga, räntorna och avgifterna relativt höga och löptiden kort. Det finns dock flera alternativ utan UC-upplysningar och därför lönar det sig att jämföra olika låneerbjudanden innan man går vidare med ett. Jämför lån utan UC-upplysning.

  Hur du undviker många kreditupplysningar hos UC

  Varje gång du ansöker om ett lån så tar långivaren en kreditupplysning på dig. Detta för att kontrollera din kreditvärdighet. Vanligast så tas kreditupplysningen hos Upplysningscentralen (UC). Om många förfrågningar görs hos UC så kan det påverka din kreditvärdighet hos företaget negativt, eftersom många låneansökningar kan vara ett tecken på en skör ekonomi.

  För att undvika en försämrad kreditvärdighet så är det viktigt att ha detta i åtanke och istället välja att ansöka genom låneförmedlare som jämför erbjudanden åt dig. På så vis så slipper du skicka flera ansökningar och få flera kreditupplysningar gjorda på dig. När en låneförmedlare tar hand om processen skickas bara en förfrågan till UC vilket inte påverkar din kreditvärdighet lika mycket som flera förfrågningar. Ansök om lån genom en låneförmedlare.

  Låna pengar utan kreditupplysning hos UC

 2. 2. Samlingslån

  Att ha många skulder och krediter är något annat som kan påverka din kreditvärdighet negativt. Om du inte kan låna pengar på grund av att du har för många pågående lån så kan ett alternativ vara att samla lånen hos en och samma långivare. Genom att baka ihop lånen till ett samlingslån kan du sänka dina räntekostnader såväl som avgifter och administrationskostnader. Samlingslån kallas även för omstartslån eftersom det ger låntagaren en chans att förbättra sin ekonomiska situation. Om du har svag kreditvärdighet på grund av hög belåning med många skulder så är det ett bra alternativ.

  Samlingslån kan även samla skulder som man samlat på sig med kreditkort. Oavsett om du är i en påfrestande situation eller bara vill ha bättre lånevillkor så kan samlingslån vara en bra lösning.

  Samlingslån kan även vara till hjälp om man har en pågående skuld hos Kronofogden.

  Samla lån och krediter

 3. 3. Låna pengar utan bra inkomst

  Svag kreditvärdighet kan också bero på att din inkomst är låg. Det är inte ovanligt att långivare har krav på att låntagaren måste ha minst 120 000 kronor per år eller mer. Dock finns det långivare som inte har höga inkomstkrav. Dessa långivare bedömer varje ansökan individuellt vilket kan göra att du kan beviljas ett lån utan att ha en bra inkomst.

  Det är dock mycket viktigt att inte ta ett lån om du inte har möjlighet att betala tillbaka det inom den angivna återbetalningstiden. Ingen inkomst gör det svårt att få lån, men framför allt är det svårt att återbetala om du inte är säker på att du kommer ha pengarna i framtiden. Låna aldrig mer än vad du kan betala tillbaka eftersom det riskerar att försätta dig i en ännu sämre ekonomisk situation.

  Låna pengar utan en hög inkomst

 4. 4. Låna pengar med borgensman

  Om du har svag kreditvärdighet kan du ansöka om lån tillsammans med någon annan, en så kallad borgensman. Borgensmannen är en person med bättre ekonomi som garanterar att lånet betalas tillbaka till långivaren om personen som lånar pengarna inte kan betala tillbaka lånet. Borgensmannen är oftast en familjemedlem, men det kan även vara en bekant eller någon annan. Borgensmannen är en form av säkerhet vilket gör att även personer med låg kreditvärdighet kan beviljas lån.

  Relaterat: Skillnaden mellan borgenär, gäldenär och borgensman

  Låna pengar med en borgensman

 5. 5. Pantlån

  Om du inte lyckas få lån någonstans kan pantsättning av föremål vara den sista utvägen. Det innebär att du lämnar ett eller flera föremål hos en pantbank i utbyte mot pengar. När du sedan vill ha tillbaka föremålet måste du betala tillbaka summan som du fick samt ränta. Sefina Pantbank är en populär aktör för pantlån.

  Nackdelen med pantlån är att den effektiva räntan oftast är mycket hög, ibland 40 %, och att beloppen ofta är låga. Du riskerar att förlora de värdefulla föremålen som du pantsätter om du inte kan betala tillbaka i tid. Å andra sidan är det oftast möjligt att förlänga återbetalningstiden och du riskerar inte heller någon betalningsanmärkning eller utmätning.

  Pantlåna

Vanliga frågor om låg kreditvärdighet

Kreditvärdigheten är avgörande för att du ska få låna pengar och få bra villkor. Därför är det många som vill förbättra sin kreditvärdighet och förstå de bakomliggande orsakerna. Här hittar du svar på vanliga frågor om kreditvärdighet.

Varför har jag låg kreditvärdighet?

Det finns många olika faktorer som påverkar kreditvärdigheten. Ett dåligt betyg beror oftast på någon eller några av följande anledningar:

 • Dålig eller misskött ekonomi med betalningsanmärkningar och skulder
 • Låg inkomst, arbetslös eller sjukskriven
 • Många UC-förfrågningar
 • Många existerande lån och krediter

Kan jag låna trots betalningsanmärkningar?

Ja, det är ofta möjligt även om de traditionella bankerna oftast säger nej. Det finns många andra långivare som inte har lika hårda krav som bankerna. Trots betalningsanmärkningar går det att få bra villkor givet att din faktiska återbetalningsförmåga är bra idag.

Läs mer: Vilka långivare erbjuder lån trots betalningsanmärkning?

Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet?

 • Det viktigaste för att förbättra din kreditvärdighet är att ta kontrollen över din ekonomi och inte försätta dig i en svårare skuldsituation.
 • Nystartslån kan vara ett bra första steg mot att minska räntekostnaderna och samtidigt skaffa dig en bättre överblick över din ekonomiska situation. Att minska dina existerande skulder är det bästa sättet att förbättra kreditvärdigheten.
 • Det är även bra om du kan minimera antalet kreditförfrågningar. De befintliga förfrågningarna ligger kvar hos UC i ett år, sen försvinner dem. Vänta även ut dina befintliga betalningsanmärkningar om du har några.
 • En högre inkomst eller en förbättrad ekonomi är en långsiktig lösning som kommer att ge dig en högre kreditvärdighet, men ibland är det lättare sagt en gjort. Istället kan en borgensman som medsökande vara en snabbare lösning för att förbättra din kreditvärdighet.
 • Kom ihåg att kreditvärdigheten är ett tillfälligt mått på din förmåga att betala dina skulder och fakturor. Bara för att din kreditvärdighet är låg nu betyder det inte att den inte går att förbättra i framtiden.

Läs mer: Hur du förbättrar din kreditvärdighet