Kan Man Ta CSN-Lån För Privatutbildning / Yrkesutbildning?

Funderar du på att gå en privat- eller yrkesutbildning? Då kanske du även funderar på om det är möjligt att låna pengar till utbildningen genom CSN. Hur du tar reda på om det går eller inte ska vi svara på här.

Utbildningen måste vara godkänd av CSN

Om din utbildning ger möjlighet till CSN-stöd beror faktiskt inte så mycket på vilken typ av utbildning det rör sig om och huruvida den är en privat- eller yrkesutbildning. Det viktiga är istället att din utbildning är godkänd av CSN. För att ta reda på om den yrkes- eller privatutbildning du valt är godkänd för studiemedel kontaktar du säkrast CSN eller tittar på deras förteckningar över godkända utbildningar på hemsidan. Det är dock viktigt att du gör det i god tid innan utbildningen startar så att du inte upptäcker att du inte kan söka studiemedel först när det är dags att börja studera.

Utbildningar som är undantagna från CSN

Det finns utbildningar som alltid är undantagna från studiestöd från CSN. Bland dessa hittar du olika typer av uppdragsutbildningar samt särskilda utbildningar som är på grundläggande och på gymnasienivå. Exempel är utbildningar som tas genom Komvux. Du kan inte heller få CSN om du ska utbilda dig till reserv- eller yrkesofficer, eller om du genomgår en forskarutbildning och tidigare varit doktorand.

Ta reda på om din utbildning är CSN-berättigad

Kontakta CSN för att ta reda på om utbildningen du planerar att gå är berättigad för CSN-stöd.