Så här får du lån när alla säger nej

Det kan finnas många olika anledningar till varför olika långivare säger nej till att låna ut pengar. Det kan vara allt från att låntagaren har en för låg inkomst eller för många betalningsanmärkningar till att låntagarens kreditvärdighet helt enkelt är för låg.

Även om många långivare säger nej till lån är det emellertid inte omöjligt att hitta en kreditgivare som fortfarande är villig att bevilja lånet, så länge man tittar på rätt plats och har rätt förutsättningar.

Nedan följer olika sätt du fortfarande kan låna pengar, beroende på din situation och ekonomiska förhållanden.

 1. 1. Nekad pga för många kreditupplysningar

  Varje gång man ansöker om lån tas en kreditupplysning. Denna upplysning behöver göras enligt lag för att säkerställa låntagarens återbetalningsförmåga och kreditsituation. Den hjälper till att förhindra överbelåning och överskuldsättning.

  Upplysningscentralen (UC) är just nu Sveriges största kreditupplysningsföretag och det företag som de allra flesta långivare tar sina kreditupplysningar hos. Upplysningarna som tas hos UC sparas hos dem och kan påverka framtida kreditbedömningar. Om du har fått många kreditupplysningar tagna hos UC, kan det ha en negativ inverkan på ditt kreditbetyg hos dem, vilket kan påverka dina chanser att få lån med UC i framtiden.

  Om du blir nekad lån på grund av för många registrerade kreditförfrågningar hos UC, är ett alternativ för att fortfarande få lån att ansöka om ett lån hos en långivare som inte använder UC för sina kreditupplysningar. Genom att ansöka hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag, som Creditsafe eller Dun & Bradstreet (D&B), kan du fortfarande få lån trots att du har för många kreditförfrågningar registrerade hos UC.

  Låna pengar utan kreditupplysning hos UC

 2. 2. Nekad pga för många betalningsanmärkningar

  För många betalningsanmärkningar kan göra det svårt att få lån, dock inte omöjligt. Det finns nämligen långivare som beviljar lån trots betalningsanmärkningar sedan tidigare.

  När man lånar pengar med betalningsanmärkningar är det extra viktigt att man gör en jämförelse av lån innan man ansöker. Olika långivare erbjuder olika räntor och betalningsanmärkningarna kan göra att man behöver betala mer i ränta för att kunna erhålla lånet. Genom att använda Payup kan du jämföra olika lån, välja en långivare som erbjuder en relativt låg maxränta och säkerställa att den potentiella räntan du kommer att bli erbjuden är skälig.

  Låna pengar med betalningsanmärkning

 3. 3. Nekad pga för låg inkomst

  Det är inte ovanligt att långivare ställer högre krav på inkomst än det som rimligen hade behövts för att betala tillbaka lånet. Det sker för att långivare vill säkerställa en förmåga att kunna hantera ränteökningar eller andra osäkra faktorer som kan påverka kostnaden för lånet.

  Många långivare som erbjuder privatlån ställer inkomstkrav på mellan 150 000 och 180 000 kr per år för lånebelopp upp till 600 000 kr. Däremot kan långivare som erbjuder lån på mindre belopp, som exempelvis belopp på 1 000 kr, ställa lägre inkomstkrav än så.

  Om du planerar att låna en liten summa pengar och provat ansöka om privatlån men blivit nekad på grund av för låg inkomst, kan ett alternativ vara att överväga möjligheterna hos långivare som erbjuder mindre lån för att se om du uppfyller deras inkomstkrav. Du kan se vilka krav en långivare ställer när du klickar på Detaljer bredvid dem i våra jämförelseverktyg här på Payup.

 4. 4. Samla befintliga lån för att förbättra ekonomin

  Om du har svårt att få lån på grund av för många befintliga skulder, kan ett alternativ vara att samla ihop dem innan du ansöker om ett lån. Genom att samla dina lån minskar du inte bara administrationen och hanteringen av dina lån, utan du kan även potentiellt sänka dina månadskostnader om du lyckas få en lägre ränta än din nuvarande. Payup rekommenderar Sambla för samlingslån. Sambla låter låntagare jämföra upp till 40 olika samlingslån, med bara en ansökan och kreditupplysning, så att det blir enklare att hitta det bästa samlingslånet för ens egna behov.

  Fördelar med att samla lån innan framtida låneansökningar:

  • Chans till att sänka månadskostnader, vilket leder till en bättre kreditvärdighet och högre sannolikhet för en lägre ränta.
  • Organiserar din ekonomi, så att du har färre brev och räkningar att hålla reda på.
  • Går att göra med en medsökande, för en ökad chans till beviljande.
 5. 5. Nekad pga för låg kreditvärdighet

  Låg kreditvärdighet är en av de vanligaste anledningarna till att kreditgivare säger nej till lån. Det kan vara för att du till exempel har för många kreditupplysningar hos UC, för låg inkomst eller för många betalningsanmärkningar sedan tidigare. Om du har svårt att få lån på grund av för låg kreditvärdighet, kan det fortfarande finnas en chans till lån om du ansöker om ett pantlån eller med en medsökande.

  Nedan följer två sätt du fortfarande kan få lån om du har svårt att få lån på grund av för låg kreditvärdighet.

  Sefina Pantbank

  Sefina Pantbank erbjuder pantlån, som är lån du kan få i utbyte mot att du pantsätter ett föremål av värde hos dem. ”Pantsättning” innebär att pantbanken accepterar ett föremål i utbyte mot lånet och om du inte skulle tillbaka lånet förbehåller de sig rätten att sälja föremålet för att få tillbaka sina pengar. Hur mycket du får låna av en pantbank beror helt på hur högt de värderar föremålet som du pantsätter.

  Anledningar till att välja Sefina:

  • Möjlighet till pantsättning.
  • Ingen kreditupplysning görs i och med att föremålet som pantsätts agerar som säkerhet till lånet.
  • Lånebelopp kan variera mellan 1000 och 1 000 000 kr beroende på pantvärde.
  • Varierande löptid mellan 1 till 3 månader med möjlighet till en förlängning.

  Till Sefina Pantbank

  Advisa

  Advisa erbjuder bland annat lån till den som har svårt att få lån hos andra långivare. Advisa accepterar nämligen medsökande (eller medlåntagare) i sina ansökningar, vilket kan leda till en ökade chanser att få lån.

  Anledningar till att välja Advisa:

  • Borgenslån, vilket passar den som inte har en tillräckligt hög kreditvärdighet för att få lån på egen hand.
  • Möjlighet till medsökande, som betyder att någon du känner delar på låneansvaret med dig.
  • Kan leda till bättre lånevillkor, eftersom det är flera som delar på låneansvaret.

  Till Advisa