Hur Vet Jag Om Jag Kan Ansöka Om Ett Företagslån?

Oavsett om ditt företag går riktigt bra, eller i värsta fall dåligt, kan du ibland vara i behov av ett företagslån. Anledningar kan vara att du behöver göra en större investering eller helt enkelt är i behov av kapital till företaget för tillfället.

Hur kan man då veta om man överhuvudtaget kan få ett företagslån, och om det är någon idé att ansöka? Det svarar vi på här.

Vanliga krav som långivare kan ställa på dig

De vanligaste kraven långivare kan ställa på låntagare, men som definitivt inte är absolut är:

  • Företaget har en god kreditvärdighet.
  • Företaget har en god återbetalningsförmåga.
  • Företaget kan ställa upp med en säkerhet, eller om ansökande privatperson kan ställa upp som borgensman för lånet.
  • Företaget har minst ett årsbokslut.
  • Företaget har en bra affärsplan med en budget som går ihop.
  • Företaget är vinstdrivande.

Det är viktigt att veta: att olika långivare har olika krav. Inte alla långivare kräver att samtliga punkter ovan uppfylls.

Till exempel finns det långivare som erbjuder företagslån utan krav på årsbokslut, som kan lämpa sig för exempelvis nystartade företag.

Det finns även långivare som inte har ett krav på att företaget är vinstdrivande, som kan vara bra för företag som behöver kapital i svåra situationer.

Vissa långivare kräver en personlig borgensman för lånet, eller en säkerhet medan andra endast har krav på en fungerande affärsplan med en budget som går ihop. Därför är det viktigt att jämföra företagslån för att hitta det lån som kan passa ens egna behov och förutsättningar bäst.

Läs mer: Kan man låna pengar till företag utan krav på borgen?

Prova att ansöka

Det kan kännas som att det inte är någon idé att ansöka om lån när du läst igenom vad som krävs och inte uppfyller något, eller några av kraven, men tappa inte modet. Faktum är att många företagslångivare är väldigt flexibla och kan bevilja ett lån trots att man inte uppfyller några av ovanstående krav.

Det bästa rådet är att helt enkelt prova ansöka. En låneansökan kostar inget och ansöker man om företagslånet utan en kreditupplysning hos UC så behöver man inte heller tänka på eventuella kreditupplysningar hos UC (som sparas i 6 månader). Med andra ord kan man ansöka om lån hos flera olika långivare och se om man blir beviljad lånet någonstans.