Sälja fakturor: Hur det funkar och vad det kostar

Vill du få ditt företag att växa och utvecklas? För att finansiera ditt företag har du flera alternativ, däribland företagslån och att sälja företagets fakturor via factoring.

Så här fungerar det att sälja fakturor

Försäljning av fakturor är ett bra sätt för företag att snabbt få in pengar och du behöver inte själv hantera faktureringsprocessen.

Det fungerar på så sätt att du säljer dina obetalda kundfakturor till en tredje part som är ett kreditföretag. En avgift tas ut för tjänsten när fakturan köps och du får fakturans belopp utbetald nästan med en gång, vanligtvis inom 24 timmar.

Kreditföretaget tar över faktureringen och kunden betalar sedan fakturan till dem.

Bolag som köper fakturor i Sverige

  • Svea Ekonomi – Köper fakturor och erbjuder sina kunder upp till 98 % av fakturabeloppet direkt.
  • Mynt – Erbjuder fakturabelåning och möjligheten att direkt ladda upp fakturor till deras tjänst, därefter välja vilka man vill belåna och hur länge.
  • Fakturino – Hjälper dig att sälja dina fakturor till olika factoringbolag. Du laddar upp din faktura och inom kort tid får du svar från flera olika företag. Du kan därefter sälja till företaget som budat högst.

Läs mer: Bästa factoringbolagen 2022

Regress vid fakturaköp förklarat

Regressrätt innebär att kreditföretaget har en rätt att sälja tillbaka fakturan till dig om den inte betalats.

Att sälja fakturor med regress innebär alltså att kreditföretaget som köper din faktura har en rätt att sälja tillbaka fakturan till dig om fakturabetalningen uteblivit.

Att sälja fakturor utan regress innebär att kreditföretaget inte har den rätten och tar över risken för att fakturan inte betalas.

Att sälja fakturor utan regress innebär vanligtvis en högre kostnad för tjänsten eftersom det innebär en högre risk för kreditbolaget.

Om du sålt en faktura och sedan inte vill tänka på den mer så kan du sälja utan regress. Då tar kreditföretaget på sig risken för både sen och utebliven betalning.

Bestriden faktura

Ibland kan det hända att en kund förnekar eller bestrider en faktura. Det är då viktigt att du har läst igenom vad som gäller vid regress i det avtal som är skrivet mellan dig och kreditföretaget så att du har koll på vad som gäller om eventuella oenigheter skulle uppstå.

Kostnaden för att sälja fakturor

Hur mycket företag som köper fakturor eller belånar fakturor tar för att bistå med denna tjänst beror på ett antal faktorer. Oftast så gäller en fast årlig kostnad samt en andel av varje sålda faktura. Hur stor andelen är bestämmer oftast följande faktorer:

  • Fakturabelopp (Kostnad som andel av fakturorna blir allmänt sett mindre för fakturor på höga belopp.)
  • Volym av fakturaköp (Om ett stort antal företagsfakturor ska säljas vidare tar factoringbolaget en större andel av fakturabeloppet.)
  • Betalningstid (Ju längre betalningstiden är för fakturan, desto högre blir kostnaden för att sälja den vidare.)
  • Kreditrisk (Vid all företagsfakturering uppkommer en viss risk att fakturan aldrig betalas. Factoringbolag tar ställning till hur stor denna risk är. Ju högre kreditrisken anses vara desto dyrare blir det att sälja fakturorna.)

Kostnaden kan variera stort mellan olika factoringbolag men man kan räkna med en kostnad om ca 20 % av fakturabeloppet. Ibland så kan kostnaden vara mycket lägre och ibland högre beroende på ovanstående faktorer.

En sak att tänka på är att det kan bli billigare i det långa loppet att ha ett avtal med det factoringbolag som man använder sig av. Om man säljer eller belånar fakturor enskilt så är oftast den fasta avgiften och den procentuella kostnaden högre än om man slutit avtal.

Vilka är fördelarna med factoring?

Omedelbart tillgängliga pengar på företagskontot är att föredra framför att sitta på ett löfte om betalning senare. Likvida medel i bankkontot är riskfritt jämfört med en framtida betalning som riskerar att aldrig komma in. Dessutom så kan pengarna på kontot användas i verksamheten direkt. Med andra ord så slipper man långfristiga fakturor, eller osäkerheten med om betalningen kommer in eller inte. Genom att sälja fakturorna vidare är man garanterad en löpande intäkt oavsett utfall med fakturan.

Factoring är också ett bra sätt att frigöra anställda från att behöva hantera de egna företagsfakturorna. Ofta är det mer effektivt att överlåta ansvaret på ett bolag som specialiserar sig på just det området.

Läs mer: Vilka företagskrediter är bäst 2022?