Hur räknar man ut ränta på ett lån?

När man försöker förstå sig på lånemarknaden är det väldigt lätt att gå vilse. Hur fungerar egentligen ett lån? Vad är ränta? Hur går man till väga för att räkna ut hur mycket ränta man ska betala på sitt lån? Dessa frågor är svåra att besvara när man inte har någon tidigare kunskap om det hela. För att göra det lättare kommer här en enkel förklaring om hur det hela går till.

Vad är ränta?

Räntan är enkelt förklarat den avgift långivaren tar för att låna ut pengar. Det finns flera olika typer av räntor, vilket kan göra att det känns komplicerat när man bestämmer sig för att jämföra lån. Ett bra sätt att gå till väga är att ta en titt på den effektiva räntan. Det innebär den totala kostnaden för ett lån. Den effektiva räntan innebär att man räknar den nominella räntan, eller årsräntan, administrativa kostnader samt eventuella avgifter. För att förklara ännu mer tydligt kan man jämföra det med att handla vissa matvaror, man kollar helt enkelt på kilopriset istället för styckpriset.

Hur räknar man ut räntan?

Att räkna ut räntan på ett lån är faktiskt lättare än vad man kan tro. Det finns en enkel formel att använda och den ser ut så här:

Lånebelopp x Räntesats = Räntekostnaden

Om man tar ett lån på 10 000 kronor och räntesatsen ligger på 7 % blir räntekostnaden för lånet 700 kronor per år. Vill man räkna ut månadskostnaden istället delar man bara 700 med 12, vilket blir 58,33 kronor i månaden. Det viktiga att tänka på är att de flesta lånen även innebär en amortering, som är återbetalningen av själva lånet. Amorteringskostnaden är därför en fast summa varje månad. För att räkna ut exakt hur mycket man ska betala på lånet varje månad måste man alltså addera den fasta amorteringskostnaden (återbetalningen av lånet) samt räntekostnaden.