Vad är en kreditupplysning?
När du vill låna pengar, teckna ett mobilabonnemang eller hyra en bostad så begärs en kreditupplysning på dig. En långivare måste enligt lag få en god överblick av din ekonomi innan en kreditprodukt kan beviljas. På samma sätt är även t.ex. mobiloperatörer och hyresvärdar intresserade av att titta på din ekonomi. Samtliga vill vara säkra på att du har en ekonomi god nog att sköta betalningarna du skriver på för.
Det är kreditupplysningsföretag som Upplysningscentralen (UC), Creditsafe och Bisnode företag vänder sig till för att göra kreditupplysningar.
Upplysningen innehåller vanligtvis följande information om den sökande:
- Namn, personnummer, adress
- Taxerad inkomst
- Befintliga lån och krediter
- Eventuella betalningsanmärkningar
- Eventuellt skuldsaldo hos Kronofogden
Läs mer: Vad är en kreditupplysning?
Vad är kreditvärdighet?
Din kreditvärdighet kan sägas vara en reflektion av kreditupplysningen.
Kreditvärdigheten, eller ”kreditbetyget”, baseras på informationen som sammanställs i kreditupplysningen (exempelvis enligt punkterna ovan). Din inkomst, hur många krediter du har, betalningsanmärkningar, och så vidare, påverkar alltså ditt kreditbetyg.
Betyget skrivs vanligtvis ut som en siffra, s.k. ”score”. Ju högre siffra brukar innebära ju bättre kreditvärdighet.
Ju godare din kreditvärdighet är och ju mer kreditvärdig du är, desto enklare blir det att få tillgång till krediter i framtiden för exempelvis bra elavtal, bilfinansiering eller olika låneformer med goda villkor.
Kreditupplysningar och kreditvärdighet
Kreditupplysningar behöver inte påverka din kreditvärdighet, dock så kan de göra det om kreditupplysningsbolaget räknar antalet kreditupplysningar som tidigare gjorts hos dem som en faktor i sin kreditbedömning.
Hos Upplysningscentralen så är detta fallet, men inte hos Bisnode eller Creditsafe.
Så här fungerar det:
Upplysningscentralen, som är Sveriges största kreditupplysningsbolag och som ägs gemensamt av landets storbanker är företaget majoriteten av kreditgivare tar kreditupplysningar hos.
När UC sammanställer en kreditupplysning så sparar dem den hos dem i ett år (6 månader för företag).
Bland faktorerna som utgör Upplysningscentralens kreditbetyg så finns bland annat antalet kreditupplysningar som företaget tidigare gjort på en. Med andra ord så betyder det att antalet kreditupplysningar hos UC kan påverka ditt kreditbetyg hos företaget, men behöver inte heller nödvändigtvis göra det. Antalet kreditupplysningar är bara en av flera faktorer som utgör din kreditbild och alltså kan, men behöver inte nödvändigtvis påverka din kreditvärdighet enligt bolaget.
Kreditupplysningar och UC
Många kreditupplysningar kan vara tecken på ett förekommande behov av kredit, men behöver inte heller göra det.
Till exempel så kan man ha flera kreditupplysningar gjorda på grund av exempelvis ett behov av bolån, billån, elavtal, lägenhetsavtal, och så vidare, vilket inte behöver betyda att ens ekonomi inte är kreditvärdig.
Upplysningscentralen gör därför en individuell bedömning vid varje kreditupplysning, för att sätta ett kreditbetyg som på ett bra sätt reflekterar din ekonomi, och ser till så att du kan ta an krediter som du kan återbetala, och så att långivaren inte överbelånar.
Läs mer: Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet?
Alternativ till UC: Vad det innebär
Om du någonsin lånat pengar så har du kanske märkt begreppet ”lån utan UC”.
”Lån utan UC” är en låneform där långivaren alltså inte använder UC för sin kreditupplysning, utan använder istället ett annat kreditupplysningsbolag. Detta är fördelaktigt för den som inte vill att kreditupplysningen ska göras hos UC.
De två populäraste alternativen är Creditsafe och Bisnode.
Upplysning via Bisnode, Creditsafe eller Safenode
Om du lånar hos en långivare som använder Bisnode, Creditsafe eller Safenode så sparas inte kreditupplysningen som tas i respektive upplysningsbolags historik. Med andra ord påverkas inte framtida kreditbedömningar företagen gör av dig vid framtida kreditupplysningar.