Så här påverkar kreditupplysningar din kreditvärdighet

Vad är en kreditupplysning?

När du vill låna pengar, teckna ett mobilabonnemang eller hyra en bostad begärs en kreditupplysning på dig. En långivare måste enligt lag få en god överblick av din ekonomi innan en låneprodukt kan beviljas och betalas ut. På samma sätt är även t.ex. mobiloperatörer och hyresvärdar intresserade av att titta på din ekonomi. Samtliga vill vara säkra på att du har den ekonomiska förmågan att sköta betalningarna i tid.

Det är kreditupplysningsföretag som UC, Creditsafe och Bisnode som företag vänder sig till för att få en kreditupplysning. Upplysningen innehåller nedanstående information om den sökande:

  • Namn, personnummer, adress
  • Taxerad inkomst
  • Befintliga lån och krediter
  • Eventuella betalningsanmärkningar
  • Eventuellt skuldsaldo hos Kronofogden

Läs mer: Vad är en kreditupplysning?

Vad är kreditvärdighet?

Din kreditvärdighet kan sägas vara en reflektion av din ekonomiska situation och betalningsförmåga. Den baseras på informationen i punktlistan ovan, d.v.s. hur mycket du tjänar, hur många krediter du har, om du har betalningsanmärkningar, o.s.v. Om du har en fast anställning, hög lön och endast ett bolån att betala på har du antagligen en hög kreditvärdighet. Skulle du istället vara arbetssökande, ha en låg inkomst och många skulder räknas du som mindre kreditvärdig. Ju mer kreditvärdig du är, desto enklare blir det att exempelvis få ett bra elavtal eller olika låneformer med goda villkor.

Så påverkar många kreditupplysningar din kreditvärdighet

När en kreditupplysning tas hos Upplysningscentralen så sparas denna hos dem i ett år. Kreditupplysningen syns även i framtida kreditupplysningar som tas på dig inom detta år.

Många kreditupplysningar kan vara tecken på olika saker. Om du har kreditupplysningar på grund av exempelvis bolån eller billån så har det inte någon större effekt. Bolån och billån ansöker många om när de handlar respektive objekt. Om du å andra sidan ansöker om många blancolån (smslån, snabblån eller mikrolån) under en kortare period är det ett tecken på att du har en skör ekonomi. Långivare tolkar det som att du har svårt för att få din ekonomi att gå ihop. Slutsatsen dras från antalet kreditupplysningar som tagits och vilka företag som tagit dem.

Man bör samtidigt vara medveten om att det finns stora skillnader mellan hur olika kreditupplysningsföretag arbetar. Det finns kreditupplysningsföretag som inte påverkar din kreditvärdighet.

Läs mer: Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet?

Upplysning via UC (Upplysningscentralen)

Om du någonsin har lånat pengar har du kanske märkt att det finns så kallade lån utan UC. Det är en låneform där långivaren inte vänder sig till UC för att begära kreditupplysningar, utan till andra kreditupplysningsföretag. Det är fördelaktigt eftersom UC anses vara striktare än andra företag. När en upplysning görs via UC kommer den informationen att vara kvar i ett år. Den kommer även vara synlig för alla banker och långivare i landet. Det innebär att om du ansöker om flera låneprodukter under samma år kommer de synas för alla långivare, som med stor sannolikhet skulle dra slutsatsen att du inte är så kreditvärdig.

Upplysning via Bisnode, Creditsafe eller Decidas

Om du väljer att låna pengar från en långivare som inte arbetar med UC har du en stor fördel. Företag som Bisnode, Creditsafe och Decidas sparar inte kreditupplysningar. Det innebär att upplysningarna inte syns för framtida långivare och din kreditvärdighet inte heller behöver påverkas. Det gäller både konsumenter och företag.