Så Här Mycket Kan Du Ha i Privatlån och Blancolån

Definition

Ett blancolån är ett lån utan krav på någon säkerhet och som också kallas för privatlån.

Hos en enskild aktör kan du oftast låna 600 000 kr utan säkerhet. Även om 600 000 är max är det inte säkert att du får låna hela det beloppet.  För att veta hur mycket pengar du får låna behöver du i de allra flesta fallen göra en ansökan och ofta krävs det att du har en bra kreditvärdighet och en högre inkomst för att få möjlighet att låna maxbeloppet.

Det belopp som du blir erbjuden att låna kommer baseras på din årsinkomst och hur din ekonomiska situation ser ut i övrigt som exempelvis om du besitter andra lån, krediter och har betalningsanmärkningar. Många av aktörerna som erbjuder blancolån har ett inkomstkrav på 120 000 kronor / år och vissa erbjuder lån även fast du har betalningsanmärkningar.

För att få större chans till ett privatlån kan det vara bra att inte ansöka om ett lånebelopp som överskrider din årsinkomst. Det är fullt möjligt att ha och ansöka om fler blancolån hos flera olika aktörer men det kan bli kostsamt i längden. Det är bra att inte låna mer än vad du behöver och att ha en plan för hur återbetalningen ska ske.

Räntan sätts individuellt

Långivare som erbjuder blancolån gör oftast en individuell bedömning när det gäller räntan. Faktorer som avgör är bland annat din inkomst, betalningsanmärkningar och återbetalningstiden. För att få reda på din individuella ränta skickar du in en ansökan. En hög ränta kan bli kostsamt i längden.

Effekten av många kreditupplysningar på lånebeloppet

Tänk på att när du ansöker om ett blancolån utför långivaren en kreditupplysning som används som underlag för kreditprövningen. Många kreditupplysningar är negativt för dig men om du använder dig av en låneförmedlare kontaktar de flera olika långivare och tar då oftast bara en kreditupplysning. De sammanställer sedan alla aktuella erbjudanden och erbjuder dig det högsta möjliga lånebeloppet med den bästa räntan utifrån din ekonomiska situation.

Läs mer: Hur kan jag låna pengar utan UC?