Hur Mycket Kan Jag Få i Bolån?

Funderar du på att köpa en bostadsrätt eller villa? Ett bostadsköp är oftast den största investeringen du gör i livet och för att finansera köpet behöver du vanligtvis ett bostadslån. Så här går du tillväga för att få reda på hur mycket du kan få låna till din bostad.

Innan du ska ge dig in i en budgivning och ansöka om ett lån för ditt bostadsköp behöver du ansöka om lånelöfte. Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken om hur mycket du kommer att få låna till ett bostadsköp och är ofta giltigt mellan 3 till 6 månader. Idag går det att ansöka om lånelöfte online och få svar direkt, men du kommer att behöva styrka dina uppgifter innan lånelöftet omvandlas till en låneansökan.

Så mycket får du låna

Hur mycket du kan få låna beror på en mängd olika faktorer som delvis regleras av lagar och regler. Begränsningarna finns till för att förhindra överbelåning, det vill säga att du lånar mer än vad din ekonomiska förmåga kan hantera. Därför kan du inte låna mer än 85 procent av bostadens värde och behöver lägga till 15 procent i eget kapital som kontantinsats för både huslån och lån till bostadsrätt.

Vanligtvis behöver du även ha en stadigvarande inkomst, vanligtvis en fast anställning.

Med utgångspunkt i din månadsinkomst kommer banken att räkna på hur hög månadskostnad du har råd med att betala. Banken vill också vara säkra på att du ska klara en betydligt högre ränta än dagens. För att få reda på exakt hur mycket du kan låna ansöker du om ett lånelöfte hos din bank. Majoriteten av banker har lånekalkylatorer som du kan använda på deras hemsidor. Dessa visar dig hur mycket du får låna hos den banken.

Låna pengar till hus

Om du ska låna pengar till hus är kontantinsatsen inte den enda utgiften, för hus tillkommer även pantbrev och lagfart. Pantbrevet kostar 2% av lånekostnaden och lagfarten 1,5 % av bostadens pris plus en avgift på 825 kronor. Pantbrev och lagfart behövs inte när du köper en bostadsrätt. Om du redan äger en fastighet finns möjlighet att låna pengar med fastigheten som pant, det här kallas hypotekslån.

Läs mer: Kan man låna pengar till kontantinsatsen?