Så här köper du kryptovalutor

I det här inlägget ska vi titta närmare på hur du köper kryptovaluta. Kryptovalutor har varit en del av den ekonomiska världen sedan 2009 när Bitcoin lanserades. Idag finns det hundratals, om inte tusentals liknande valutor. Bitcoin (BTC) är fortfarande den mest välkända, men andra som är värda att nämna är till exempel:

Vi kommer att gå igenom hur du handlar kryptovalutor på två olika sätt. Först och främst hur du går tillväga för att köpa dem, för det andra hur du kan spekulera på dem utan att äga den faktiska valutan. Som alltid när det gäller investeringar bör du vara införstådd med att det inte finns några garantier för att du får tillbaka beloppet du investerade initialt. Många kryptovalutor är dessutom särskilt volatila.

Innan du köper kryptovalutor

Det första du behöver skaffa för att kunna köpa kryptovalutor är en kryptoplånbok. En kryptoplånbok kan helt enkelt beskrivas som en virtuell plånbok. Du skaffar det enklast genom att använda dig av en kryptomäklare, det vill säga en handelsplattform där du kan köpa och sälja olika kryptovalutor. Coinbase är ett exempel på en stor internationell kryptomäklare. Men det finns även andra alternativ.

Frivilligt: Ett alternativ till att ha din kryptoplånbok online är att du skaffar en fysisk kryptoplånbok. Ledger Nano S är ett exempel på en fysisk kryptoplånbok. Tekniskt sett påminner den i hög utsträckning om en USB-sticka. Med en sådan laddar du helt enkelt in ditt totala saldo i den fysiska plånboken, snarare än att saldot förvaras online. Det överlägset vanligaste alternativet är dock en virtuell plånbok, och det fungerar bra för de allra flesta.

Hur du köper kryptovalutor

Du kan handla kryptovalutor via en mängd internationella kryptovalutabörser. Några exempel på stora internationella börser för kryptovalutor är:

Coinbase: Den enklaste

Coinbase startsida

Coinbase är ett börsnoterat amerikanskt företag med över 50 miljoner användare i hela världen. Du registrerar dig via hemsidan och kan sedan enkelt börja handla på plattformen. Coinbase har ett stort utbud av många olika digitala valutor, däribland Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, med många fler.

Varför Coinbase?

Coinbase är lätt att komma igång med. Plattformen är rak på sak och gränssnittet är enkelt. Här kan du köpa Bitcoin, Ethereum, Dogecoin och hundratals andra kryptovalutor. Du kan även skicka och ta emot kryptovalutor. Allt är enkelt och lätt att förstå sig på. Coinbase är en av kryptovärldens största handelsplattformar och används av såväl privata investerare som institutionella investerare. Företaget har kontor över hel världen och är baserat i Palo Alto, Kalifornien i USA. Coinbase är börsnoterat på den amerikanska NASDAQ börsen.

Har Coinbase en app?

Ja.

Till Coinbase

Kraken

Kraken startsida

På Kraken går det enkelt och snabbt att öppna ett eget konto och komma igång med handel. Plattformen erbjuder alla de vanligaste digitala valutorna.

Varför Kraken?

Kraken är känd för sin höga säkerhet. Plattformen är även enkel att komma igång med. För nybörjare är det enkelt att börja köpa kryptovalutor med Kraken. Även terminer och andra finansiella produkter finns att köpa på plattformen. Gränssnittet påminner om gränssnittet som man ser hos handelsplattformar för aktier.

Har Kraken en app?

Ja.

Till Kraken

Binance: Allt-i-ett

Binance startsida

Binance är en av världens största kryptobörser med ett enormt utbud av olika typer av valutor. Handeln sker blixtsnabbt och du kommer igång genom att registrera ett konto på sidan.

Varför Binance?

Binance är en enorm plattform med många kryptovalutor att köpa. Plattformen erbjuder även handel med terminer och andra finansiella instrument. Företaget har funnits länge och är en av världens största plattformar för handel av kryptovalutor. Supporten är snabb och finns även i live-chatt. Gränssnittet påminner om traditionella aktieplattformar och är kanske inte lika enkel som Coinbase, dock så är plattformen oerhört kraftfull. Med Binance har du väldigt mycket på en och samma plattform.

Har Binance en app?

Ja.

Till Binance

Registrering

När du registrerar dig hos en kryptomäklare så behöver du styrka din identitet. Detta görs genom att du laddar upp en fotograferad kopia av ditt pass eller ID-kort. Du behöver även skicka in en kopia av en elräkning eller annat underlag som styrker din bostadsadress. Sedan får du i regel vänta några dagar innan plattformen granskat dina handlingar och godkänner dem.

Läs mer: Så här fungerar kundkännedomsprocessen när man öppnar konto på en kryptobörs.

Steg-för-steg guide (3 enkla steg):

  1. Registrera dig för ett konto hos en kryptomäklare.
  2. Verifiera din identitet genom att skicka in kopior av ID-handling samt en elräkning eller liknande. Vänta på att dokumenten blir granskade och godkända.
  3. När din identitet verifierats kan du börja handla kryptovalutor

Kom ihåg: Olika mäklare har olika utbud av kryptovalutor. De allra populäraste brukar alltid finnas hos alla kryptovalutamäklare men mindre kända valutor behöver inte nödvändigtvis finnas hos alla. Hos PayUp kan du se mäklarnas utbud innan du registrerar dig. Klicka på Se utbud av kryptovalutor bredvid mäklarna här.

Spekulera utan att äga kryptovalutor

Ett annat sätt att investera i kryptovalutor är genom en indirekt investering i exempelvis optioner eller certifikat. Du spekulerar då istället på att den underliggande kryptovalutan bakom certifikatet ska stiga eller sjunka i värde. Till exempel kan du handla kryptovalutor med CFD som är ett slags derivatinstrument.

I det sammanhanget är det viktigt att påpeka att du ofta har möjligheten att handla med ”hävstång”. Vad det betyder kan uttryckas som att kursändringar i den underliggande valutan förstoras beroende på hur stor hävstången är. Inom handel med olika typer av certifikat är det inte ovanligt med hävstångseffekter på mellan x2-x12 eller ännu mer. Mer information om hävstångseffekter.

Hävstångsinstrument kräver försiktighet

I det här sammanhanget är det väldigt viktigt att påpeka att du ska vara försiktig när du handlar i finansiella instrument med hävstång. Säg att du spekulerar i att Bitcoins kurs kommer att stiga, du investerar därför i ett CFD som har en hävstång på x20. Det betyder då att om Bitcoins kurs förändras med 1% så ökar värdet i dina CFD:er med 20%. Det är förstås kanon när det går åt rätt håll, men det har också effekt åt motsatt håll. Om kursen sjunker med en procent så sjunker också ditt investerade värde med 20%. Framgångsrik handel med hävstångsinstrument kräver därför både att du har stor erfarenhet och insyn, och en stor dos is i magen. Särskilt när det gäller handel med kryptovalutor vars värderingar kan fluktuera kraftigt.

Det finns ett flertal plattformar online där du kan investera i CFD:er och liknande instrument. Här följer ett urval av de mest populära alternativen.

  • Plus50077% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.
  • eToro72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU.