Så Här Köper/Investerar Du i Aktier

Har du ännu inte börjat handla på börsen så kan det vara svårt att veta i vilken ände du ska börja. I denna guide reder vi ut hur du går tillväga för att inte bara komma igång med din värdepappershandel men även hur du gör för att köpa din första aktie. Representativa exempel i guiden kommer att bestå av skärmdumpar från nätmäklaren Avanza, dock så fungerar nästan alla nätmäklare på samma sätt. Skillnaden är endast gränssnittet.

Så här kommer du igång!

Skapa ett konto hos en aktiemäklare

Till att börja med måste du ha ett särskilt konto att handla aktier på.

De flesta banker tillhandahåller värdepappersdepåer. Därför kan du välja att öppna konto i din befintliga bank, men det är heller inte särskilt svårt att öppna ett konto hos en nätmäklare.

När du öppnar en värdepappersdepå hos en bank får du vanligtvis flera olika konton som du kan handla på. Det brukar vara ett aktie- och fondkonto (AF), en kapitalförsäkring (KF) samt ett investeringssparkonto (ISK).

Vilket konto du bör använda för din aktiehandel beror lite på vilken typ av aktier du planerar att köpa. Ett ISK fungerar för de flesta aktier och är mycket enkelt och fördelaktigt rent skattemässigt, då du inte behöver hålla ordning på siffror och belopp i deklarationen. Allt sköts automatiskt och är förtryckt i din deklaration.

För en nybörjare passar ett ISK bra för i princip all typ av värdepappershandel. Läs mer om investeringssparkonton här.

Skapa ett konto

Köp din första aktie

När du öppnat ett konto så är det dags för att köpa din första aktie.

Bestäm dig först för vilket bolag du vill göra en investering i. För den som är ny på börsen passar ofta stora och stabila bolag bra att börja med. Ett tips kan vara att börja med investmentbolag, t ex Investor eller Kinnevik. Dessa bolag har en stor portfölj av aktieinnehav i andra bolag, vilket gör att du även får en bra riskspridning på ditt eget innehav.

Du letar sedan upp bolaget du vill köpa hos din aktiemäklare och klickar på knappen ”Köp”. För skillnad mellan ”A”- och ”B”-aktier, klicka här.

Avanza 1

Nu måste du bestämma till vilken köpkurs du vill handla aktien.

Det förifyllda värdet som anges när du trycker på köpknappen är den kurs som det för tillfället finns säljare på. Det går också att lägga sig under denna kurs om du vill chansa på att kursen sjunker och du kan få aktien till ett bättre pris. Din order ligger kvar på marknaden tills börsen stänger för dagen. Når kursen ditt angivna inköpspris under dagen går ordern automatiskt igenom och du har genomfört ditt första aktieköp.

Avanza 2

Så säljer du en aktie

När du bestämt dig för att sälja en aktie gör du på motsvarande sätt som vid köp. Du väljer säljkurs för aktien och hur många andelar du vill sälja. Därefter inväntar du köpare som är villiga att köpa aktierna till det pris du angett.

Avanza 3

Att bestämma sig för att sälja en aktie kan bero på flera saker. Kanske har du gjort dig en vinst du känner dig nöjd med och vill ta ut pengarna. Det kan också vara så att aktiekursen gått ned så pass mycket att du inte längre vill hålla kvar i aktien eller att du tror på en börsnedgång, trots att du fortfarande har tilltro till ditt aktieinnehav. Du kan då passa på att sälja av för att ha likvider tillgängliga när börsen gör en rekyl.

Relaterat: Aktie appar till iPhone eller Android

Viktiga tips för aktiehandel

  1. Var försiktig med att handla aktier som rusat flera hundra procent på kort tid. Det kan vara lockande att haka på uppgången när man ser att andra gör sig stora pengar på kursrusningar. Fenomenet brukar kallas FOMO (Fear Of Missing Out), och är just en rädsla för att man missar en chans till stora vinster om man inte deltar. Oftast är det dock svårt att tajma när man ska köpa och sälja. Vändningen kan komma när som helst, och det kan gå lika snabbt nedåt som det gjort uppåt.
  2. En annan sak att tänka på för att inte göra aktieköpet onödigt dyrt är att se till att ligga i rätt courtageklass. Courtage är en sorts avgift du betalar när du köper och säljer bolagsaktier. Hos flera börsmäklare är courtaget gratis upp till ett visst belopp i totalt sparande, men du måste själv se till att ändra courtageklass för att ligga rätt. Läs gärna mer om olika courtageklasser och vilka krav och villkor som gäller för dem hos din aktiemäklare.
  3. Tänk också på att inte alltid vara fullinvesterad. Detta innebär med andra ord att du inte köpt aktier för hela ditt kapital, utan alltid har en kassa att utnyttja. Denna kassa kan vara bra att ha om börsen vänder nedåt och det uppstår fina köplägen i vissa aktier.
  4. Glöm inte att det kan straffa sig att sälja i panik när börsen har röda dagar med nedgångar. Det går inte bara spikrakt uppåt, och även börsen behöver en hälsosam nedvarvning emellanåt. Därför gäller det att ha lite is i magen de dagar börsen inte rör sig åt önskat håll.

Olika typer av investeringar

  • Det finns olika typer av aktier på marknaden. En variant är utdelningsaktier, som är andelar i bolag som en eller flera gånger om året delar ut pengar till aktieägarna. Utdelningen bestäms på bolagets årsstämma varje år och är vanligtvis ett visst belopp per aktie. En liknande typ av aktie är preferensaktier, som har företräde till utdelning före stamaktier i bolaget.
  • Att investera i fonder kan vara en god idé för dig som inte planerar att vara särskilt aktiv på börsen. Du handlar då andelar i en fond där en fondförvaltare sköter all handel på börsen åt dig. Precis som med aktier går fondandelar utmärkt att handla på ett ISK. Att handla fondandelar är vanligtvis courtagefritt och ett bra sätt att diversifiera sin portfölj.
  • På sistone har också kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum fått ett uppsving. För att handla kryptovalutor måste du öppna konto på en plattform som erbjuder denna typ av handel. Hos nätmäklare som t ex Avanza kan du inte investera direkt i kryptovalutor. Däremot finns olika typer av certifikat med kryptovalutor som underliggande tillgång.