Hur Gör Man med Elavtal Vid Flytt?

Vid en flytt har du alltid rätt att säga upp ditt avtal. Ska du flytta spelar det ingen roll om du har ett flerårigt elavtal utan du har då rätt att säga upp ditt abonnemang. Kom bara ihåg att göra det i god tid för att inte riskera att betala någon annans elförbrukning. Ofta går avtalet att säga upp direkt via nätet eller genom att ringa till ditt elbolag.

Innan flytt: två avtal

Det är faktiskt två avtal som du ska säga upp. För att få el levererat till ditt hem har du ett elnätsavtal med ett elnätsföretag och ett avtal med ett elbolag. Vid en flytt måste du ta kontakt med bägge företagen. Många elbolag erbjuder sig att ta hand om uppsägningen hos elnätsföretaget, men vill du ha större frihet att välja är rekommendationen att du själv ringer nätägaren. Ibland har du båda avtalen hos samma elföretag.

  1. 1. Avtal med nätägare

    Det företag som äger ledningarna genom vilken din el distribueras är nätägaren. Avtalet med dem måste du alltid säga upp. Även om flytten sker inom samma område, vilket innebär att ditt tidigare elnätsföretag även är nätägare på din nya adress, måste du meddela dem din nya adress och fastighetens beteckning. Passa även på att informera om de personer som ska flytta in i din gamla bostad om du har möjlighet till det.

  2. 2. Avtal med elbolag

    Det företag som säljer el till dig är ditt elbolag. Du behöver inte säga upp avtalet med dem om du inte vill eftersom vilket elbolag som helst kan sälja el till dig, oavsett var i landet du bor. Har du ett fördelaktigt avtal som passar dig bra finns det ingen anledning att säga upp det, utan då behåller du bara avtalet. Däremot måste du meddela elhandelsbolaget att du byter bostad så att avtalet följer med i flytten.

Efter flytt: teckna nytt avtal

Vill du byta elhandelsbolag har du vid en flytt rätt att bryta ditt avtal. Ibland kan det vara fördelaktigt att byta elleverantör. För det första kan du spara pengar genom att byta el, sedan kan du också anpassa det nya avtalet till din nya boendesituation. Flyttar du till exempel från lägenhet till villa är avtalen ofta helt annorlunda. Således ger en flytt en bra möjlighet att se över sina avtal och abonnemang. Så utnyttja din flytt och teckna ett nytt avtal som passar ditt nya boende.

Gör ett aktivt val

När du flyttar till ditt nya boende är det viktigt att du gör ett aktivt val. Om du inte gör det får du ett anvisat avtal från elnätverksbolaget. De har nämligen ansvar för att se till att el levereras till din bostad. Dessa avtal är ofta dyrare än det elpris du kan få om du själv tecknar avtal med ett elbolag. Så ta dig tid att undersöka vilket elbolag som erbjuder bäst förutsättningar för dig.

Å andra sidan kan du låta elnätverksföretaget leverera el till ett tillsvidare pris medan du installerar dig i din nya bostad. Även om det innebär ett högre pris kan det vara värt att ha en sak mindre att ordna med. I och med att det är ett tillsvidare pris kan du närsomhelst byta till ett mer fördelaktigt avtal.