Hur fungerar ränta på sparkonton?

Vill du gå plus på bankkontot varje månad? Kanske har du hört kollegorna prata om sina sparkonton på jobbet, och själv blivit sugen på att öppna ett? Att ha ett sparkonto är bra för otaliga saker. Pengarna som du lägger undan kan du antingen ha till något som du har längtat efter väldigt mycket, eller bara ha som en buffert om något oväntat skulle hända, t.ex. att du blir av med arbetet eller behöver gå till tandläkaren.

Frågan är då hur ett sparkonto fungerar och kanske mest, hur fungerar räntan och vad ska man tänka på?

Vad är ett sparkonto med ränta?

Enkelt förklarat kan man säga att ett konto för denna typ av ändamål är en form av bankkonto som du sätter in pengar på varje månad (eller när du känner för det) för att få beloppet att växa på egen hand. Helt på egen hand går det naturligtvis inte, utan det är tack vare plusräntan som du faktiskt tjänar på kontot. En ränta är en form av avgift som du betalar i samband med ett lån, vilket är ett belopp som fungerar som ett “tack” för att du får låna. Dina pengar på ditt sparkonto fungerar som ett lån till banken och det är då banken som betalar plusräntan i detta fall. Därför är det viktigt att du försöker hitta ett konto som har en så hög plusränta som möjligt.

Hitta kontot för dig

När du vill börja spara behöver du se till att ha ett konto som du kan göra detta på. Marknaden erbjuder ett flertal olika aktörer och banker att välja mellan. Hos PayUp kan du se topplistan över marknadens bästa sparkonton 2020 och välja det som passar dig och ditt ändamål bäst. Många väljer ett så kallat ISK-konto. ISK är en förkortning på investeringssparkonto och är i de flesta fall helt kostnadsfritt att öppna och använda sig av. PayUp listar de bästa alternativen som finns just nu och kommer även med råd och vägledning på hur du bör tänka. Det är viktigt att du väljer ett konto som du känner dig nöjd med och som hjälper dig med det du är ute efter—att gå plus på bankkontot varje månad. Ett effektivt och bra sparande får du om du låter pengarna växa av sig själv och det är således detta du ska sträva efter.