Så Här Fungerar Räntan På Ditt Sparkonto

Att ha ett sparkonto är bra för otaliga saker. Pengarna som du lägger undan kan du antingen ha till något som du har längtat, eller bara ha som en buffert ifall något oväntat skulle hända, som till exempel att du blir av med arbetet eller behöver gå till tandläkaren.

Även fast många har sparkonton så är det inte lika många som vet exakt hur ett sparkonto fungerar. Vad avgör räntan på ett sparkonto och hur växer pengarna som man sparar?

I detta inlägg redogör vi för hur ett sparkontos sparränta fungerar.

Så fungerar sparkontots ränta

Ett sparkonto förklaras enkelt som ett bankkonto som du sätter in pengar på varje månad (eller när du känner för det) och därefter får beloppet att växa på egen hand.

Helt på egen hand är det dock naturligtvis inte, utan det är tack vare ”plusräntan” som du har, som du faktiskt tjänar pengar på ditt sparkonto.

För att veta vad ”plusräntan” är för något så behöver man först veta vad en ”ränta” är för något.

En ränta är en form av avgift som betalas i samband med ett lån. Beloppet fungerar som en kostnad för att få låna. När du placerar pengar på ditt sparkonto så fungerar det som ett lån till din bank, och det är då banken som betalar räntan till dig i detta fall. Anledningen till att räntan heter ”plusränta” är för att räntan är positiv för dig. Du betalar ingen ränta, utan du får ränta för att du lånar dina pengar till banken.

När man förstår hur ett sparkonto fungerar så kan man också göra ett bättre val när man väljer ett sparkonto att spara sina pengar i.

Hitta det bästa sparkontot för dig

När du vill börja spara så behöver du se till att ha ett konto som du kan göra detta med.

Sparkonto-marknaden erbjuder idag flera olika lösningar och banker som man kan välja mellan. Hos Payup kan du se en lista över några utav marknadens bästa sparkonton 2023 och välja ett som passar dig och dina ändamål.

Du kan även välja att spara direkt hos din privata bank. Majoriteten av banker erbjuder sparkonton som du kan spara dina pengar på.

Innan du väljer ett sparkonto så kan de vara bra at jämföra sparräntorna och ifall sparkontot omfattas av insättningsgarantin. Vad är insättningsgarantin?

När du hittat ett sparkonto som du känner passar så är det bara att gå vidare, öppna ett konto och börja med ditt sparande.

Läs mer: Vilka är de bästa sparapparna?