Hur förbättrar jag min kreditvärdighet?

En god kreditvärdighet är viktig av flera anledningar. Exempelvis blir det enklare att få ett hyreskontrakt, att teckna ett mobilabonnemang och att få lån med goda lånevillkor. För att förbättra din kreditvärdighet bör du följa nedanstående steg:

 1. 1. Samla befintliga lån och krediter

  Det finns stora skillnader mellan olika lån. Om du endast har ett bolån eller studielån behöver du inte oroa dig så mycket. Sådana lån är i regel inte farliga för din kreditvärdighet. Skulle du däremot ha många smålån och krediter är det en annan sak. Då är det ofta en bra idé att ansöka om ett samlingslån för att på så vis betala av alla lånen snabbare. Om du har skulder hos Kronofogden bör du ansöka om ett nystartslån eller omstartslån för att “starta om” din ekonomi. Genom att samla lånen slipper du dyra räntor och har bara ett enda lån att hålla reda på.

 2. 2. Undvik lån med UC

  När du ansöker om ett lån med UC sparas informationen ett bra tag. Om du skulle ansöka om fler lån kommer även de nya långivarna kunna se den tidigare kreditupplysningen. Principen är att ju fler kreditupplysningar som tas på dig, desto mer sjunker din kreditvärdighet. Därför är det viktigt att undvika kreditupplysningar, framförallt från UC, så mycket som möjligt. Det gäller speciellt om du lånar lägre belopp. Skulle du låna av en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag, t.ex. Creditsafe eller Bisnode, blir det inte samma effekt på din kreditvärdighet.

 3. Läs mer: Låna pengar utan UC

 4. 3. Använd ett enda kreditkort

  Du som vill förbättra din kreditvärdighet är antagligen medveten om att du bör undvika lån. Därför kan det tyckas vara motsägelsefullt att använda ett kreditkort. Men det finns faktiskt fördelar med att ha ett kort, så länge du bara har ett enda. Ett kreditkort är nämligen ett bra sätt att visa långivare att du kan sköta återbetalningen i tid, och det är inte allt. När du använder kortet rekommenderas det att du bara använder en del av beloppet. Då visar du att du klarar dig på din inkomst, och bara använder kortet ibland samt att du inte är i desperat behov av hela beloppet. Det är ett enkelt sätt att höja din kreditvärdighet.

 5. 4. Betala fakturor och räkningar i tid

  Att betala dina räkningar och fakturor i tid bör vara en självklarhet. Oförutsedda utgifter och andra problem kan givetvis uppstå för vem som helst och det är ingen katastrof om du blir försenad någon enstaka gång. Men om du vet med dig att du slarvar och inte är punktlig med betalningarna bör du ändra dina vanor. Vem som helst kan göra fel en gång, men om det händer flera gånger kan det snabbt sänka din kreditvärdighet.

Sammanfattning

Till skillnad från vad man kan tro är det faktiskt inte så svårt att förbättra sin kreditvärdighet. Om du följer tipsen ovan och dessutom undviker att handla via faktura eller avbetalning kan du förbättra din kreditvärdighet relativt snabbt. Påbörjar du arbetet idag kan du se goda resultat inom ett år!