Förbättra Din Kreditvärdighet: Öka Dina Chanser Till Ett Lån

En god kreditvärdighet är viktig av flera anledningar. Till exempel blir det enklare att få hyreskontrakt, teckna mobilabonnemang och få lån med goda villkor. Om du inte har en god kreditvärdighet finns det flera saker du kan göra för att höja och förbättra din kreditvärdighet, såsom att samla ihop lån och att avsluta onödiga kreditkort.

Nedan följer en lista med flera saker som du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet redan idag.

 1. 1. Samla ihop lån och krediter

  Att samla ihop lån och krediter är ett av de i särklass bästa och enklaste sätten att förbättra din kreditvärdighet. Antalet lån och krediter samt befintliga lån- och kreditkostnader är nämligen en av de största faktorerna som kan väga ner på din kreditvärdighet och genom att minska antalet lån och krediter som du har samt sänka dina lån- och kreditkostnader så kan du förbättra din kreditvärdighet nästan omgående.

  För att samla dina lån och krediter, gör så här:

  1. Besök Samlingslån.
  2. Ange det totala beloppet på lånen och krediterna som du vill samla.
  3. Välj ett samlingslån som passar dig och gå vidare.
  Relaterat: Samla ihop SMS lån

 2. 2. Undvik onödiga kreditupplysningar

  Antalet kreditupplysningar som tas på dig kan ha en negativ inverkan på din kreditvärdighet och att undvika onödiga kreditupplysningar kan därför vara ett sätt att upprätthålla en god kreditvärdighet.

  När du ansöker om följande kan det därför vara en god idé att minimera antalet kreditupplysningar som tas på dig, för att säkerställa att du har en så god kreditvärdighet som möjligt:

  Genom att inte ansöka hos många kreditgivare och hålla antalet ansökningar nere, kan du undvika att få många kreditupplysningar tagna på dig, vilket kan ha en positiv inverkan på din kreditvärdighet. Om du vill ansöka hos flera långivare men samtidigt undvika många kreditupplysningar, kan du använda dig av en låneförmedlare, de förmedlar din ansökan till flera långivare och gör att du kan få erbjudanden från över 20 olika långivare utan att behöva få 20 olika kreditupplysningar tagna på dig.

 3. 3. Avsluta onödiga kreditkort

  Precis som lån har antalet kreditkort en negativ inverkan på din kreditvärdighet och genom att avsluta alla kreditkort som du har förutom ett, kan du omedelbart förbättra din kreditvärdighet.

  Ett kreditkort räknas som ett lån, eftersom det är ett lån som du bara inte nyttjat ännu. Om du väljer att nyttja krediten så kommer du att bli belånad till det belopp som du nyttjat. Därför räknas ett kreditkort som ett lån och genom att samla ihop dina kreditkort så att du bara har ett enda kort så kan du omedelbart förbättra din kreditvärdighet. Regelmässigt är det bättre att ha ett enda kreditkort som har ett högre kreditutrymme, än flera kreditkort som har ett lägre kreditutrymme.

  Relaterat: Vad är skillnaden mellan ett lån och en kredit?

 4. 4. Betala fakturor och räkningar i tid

  Att betala dina fakturor och räknar i tid gör inte bara att du slipper betala dröjsmåls- och påminnelseavgifter, men det gör även att du upprätthåller en god kreditvärdighet eftersom missade fakturor och räkningar kan ha en direkt koppling till att din kreditvärdighet försämras. Om du ofta missar att betala dina fakturor och räkningar i tid kan det vara ett tecken på att du inte sköter din ekonomi, vilket kan göra att din kreditvärdighet påverkas negativt. Betala därför dina räkningar och fakturor i tid, för att förbättra din kreditvärdighet.

Sammanfattning

Genom att följa tipsen ovan och att samla befintliga lån och krediter, undvika onödiga kreditupplysningar, avsluta onödiga kredit- och betalkort samt betala fakturor och räkningar i tid, kan du relativt fort förbättra din kreditvärdighet.

Det är viktigt att vara medveten om att det är flera faktorer som avgör hur god kreditvärdigheten är och att det finns vissa saker som man inte kan göra mycket åt, till exempel inkomst, fasta kostnader och höga plötsliga utgifter. Det är därför bra att göra det man kan för att säkerställa att man har en så god kreditvärdighet som möjligt, medan man samtidigt tar hänsyn till sina egna ekonomiska förutsättningar.

Andra tips för att förbättra kreditvärdigheten:

 • Sänk kostnader genom att se över abonnemang och befintliga avtal och avsluta onödiga prenumerationer.
 • Byt elavtal och bredbandsabonnemang till billigare alternativ.
 • Prioritera att betala tillbaka dyra lån och krediter över billigare lån och krediter.
 • Spara pengar varje månad för att bygga en buffert, sparkonton kan nämligen ha en positiv inverkan på kreditvärdigheten.

Relaterat: Ta reda på din kreditvärdighet hos UC