Förbättra Din Kreditvärdighet: Öka Dina Chanser Till Ett Lån

En god kreditvärdighet är viktig av flera anledningar. Exempelvis så blir det enklare att få ett hyreskontrakt, att teckna ett mobilabonnemang och att få lån med goda lånevillkor.

För att förbättra din kreditvärdighet bör du följa nedanstående steg:

  1. 1. Samla befintliga lån och krediter

   Det finns stora skillnader mellan olika lån.

   Om du har ett bolån eller studielån så behöver du inte oroa dig så mycket. Sådana lån påverkar i regel inte din kreditvärdighet.

   Skulle du däremot ha många smålån och krediter så är det en annan sak. Då är det ofta en bra idé att ansöka om ett samlingslån för att betala av alla lånen snabbare.

   Om du har skulder hos Kronofogden bör du ansöka om ett nystartslån eller omstartslån för att ”starta om” din ekonomi.

   Genom att samla lånen hos en långivare slipper du dyra räntor, har bara ett enda lån att hålla reda på och det ser mycket bättre ut vid kreditupplysningar. En kreditupplysning på dig kommer att visa ett lån istället för flera lån. Detta förbättrar din kreditvärdighet väldigt mycket.

  2. 2. Undvik lån med kreditupplysninagr hos UC

   När du ansöker om ett ”lån med UC” så sparas informationen om kreditupplysningen hos UC i ett tag. Om du ansöker om fler lån där långivaren tar kreditupplysningen hos UC så kommer de att se tidigare kreditupplysningar. Principen är att ju fler kreditupplysningar som tas på dig, desto mer sjunker din kreditvärdighet hos UC. Detta eftersom att du visat ett stort behov av lån.

   Därför är det bra att undvika kreditupplysningar, framförallt från UC, om du kan. Det gäller speciellt om du lånar mindre belopp.

   Skulle du låna av en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag, som exempelvis Creditsafe eller Bisnode så blir det inte samma effekt eftersom dessa företag inte sparar kreditupplysningar som har tagits på dig.

Läs mer: Låna utan kreditupplysning hos UC

 1. 3. Använd ett enda kreditkort

  Du som vill förbättra din kreditvärdighet är antagligen medveten om att du bör undvika lån. Därför kan det tyckas vara motsägelsefullt att använda ett kreditkort. Men det finns faktiskt fördelar med att ha ett kort, så länge du bara har ett enda kort.

  Ett kreditkort är nämligen ett bra sätt att visa långivare att du kan sköta återbetalningar i tid, och det är inte allt. När du använder kortet så rekommenderas det att du bara använder en del av beloppet. Då visar du att du klarar dig på din inkomst, och bara använder kortet ibland samt att du inte är i desperat behov av hela beloppet. Det är ett enkelt sätt att höja din kreditvärdighet.

 2. 4. Betala fakturor och räkningar i tid

  Att betala dina räkningar och fakturor i tid bör vara en självklarhet. Oförutsedda utgifter och andra problem kan givetvis uppstå för vem som helst och det är ingen katastrof om du blir försenad någon gång. Men om du vet med dig att du slarvar och inte är punktlig med betalningar så bör du ändra dina vanor. Alla kan göra fel någon gång, men om det händer flera gånger så kan det sänka din kreditvärdighet.

Sammanfattning

Till skillnad från vad man kan tro så är det inte svårt att förbättra sin kreditvärdighet. Om du följer tipsen ovan och dessutom undviker att handla via faktura eller på avbetalning så kan du förbättra din kreditvärdighet relativt snabbt. Påbörjar du arbetet idag kan du se goda resultat inom ett år!

Se din kreditvärdighet hos UC