Det kan finnas många anledningar till att vilja byta elbolag. Kanske flyttar man eller kanske vill man skära ner på sina elkostnader.
Att byta elbolag är enkelt och går simpelt till. Följ bara följande 5 steg:
- Se över ditt befintliga elavtal: vad är din bindningstid och uppsägningstid?
- Hitta ett nytt elbolag som du vill byta till.
- Kontakta ditt nuvarande elbolag och kom överens om uppsägning på en viss dag.
- Kontakta det nya elbolaget och skriv på ett nytt elavtal som går igång på samma dag.
- Unna dig en god kopp kaffe eftersom bytet är nu klart!
Nedan följer mer information om respektive punkt, samt andra funderingar man kan ha när man byter elavtal:
- Hur det fungerar vid flytt
- Byta elavtal under bindningstid
- Ifall du planerar installera solceller
- Hur snabbt det går att byta elavtal
Så går processen till när du ska byta elavtal
-
1. Se över ditt befintliga elavtal: Bindningstid och uppsägningstid
Det första du ska göra när du ska byta elbolag är att se över ditt befintliga elavtal: Vad har du för bindningstid på ditt befintliga elavtal och hur ser dina uppsägningsvillkor ut? Har du några månaders uppsägningstid eller har du en bindningstid på något år?
Naturligtvis kan du när som helst säga upp ett elavtal men gör du det innan din bindningstid löpt ut kan elbolaget kräva att du betalar för hela bindningstiden.
Om du även vill byta elnätsavtalet så kommer du att behöva ta hänsyn till den också när du genomför bytet. Byte av elnätsavtal kan vara aktuellt ifall du vill byta elbolag i samband med flytt. Mer information om det och om hur elnätsavtalet fungerar nedan.
När du vet hur lång uppsägningstid du har och hur din bindningstid ser ut så kan du planera in bytet på en viss dag, och veta ifall du kan tajma in bytet när din bindningstid och uppsägningstid löper ut, eller ifall du kommer behöva betala något för att avsluta elavtalet i förtid.
-
2. Hitta ett nytt elbolag
Innan du påbörjar elbolagsbytet bör du ha ett nytt elbolag som du ska byta till redo, så att du inte står utan och jämför elbolag efter att du avslutat ditt befintliga elhandelsavtal.
Det finns flera sätt du kan gå tillväga för att jämföra elhandelsavtal. Med Payup kan du snabbt få en överblick över elavtal, se elpriser och påslag olika elavtal erbjuder samt jämföra dessa för att hitta ett elavtal som kan passa dig.
Hitta ett elavtal som du tycker är prisvärt för dig och gå därefter vidare till nästa steg. Jämför olika elbolags elpriser.
-
3. Uppsägning hos nuvarande elbolag
Nästa steg är att kontakta ditt nuvarande elbolag och komma överens om en uppsägningstid. Detta görs enklast genom telefon, där du bäst kan ställa frågor du har till en representant på telefon och snabbt få svar på dina frågor direkt.
När uppsägningen är planerad går du vidare till nästa steg.
-
4. Teckna nytt elavtal
När uppsägningen är planerad kontaktar du det nya elbolaget och skriver på ett nytt elavtal med dem. Se till så att elavtalet går igång när ditt gamla upphör. Även detta görs enklast på telefon, då du kan ställa frågor du har till representanten direkt på telefon.
Det kan vara bra att informera det nya elbolaget om att du sagt upp ett tidigare elavtal och helst vill tajma in det nya elavtalet på samma dag. Elbolaget kan se till så att skiftet händer sömlöst och att utan uppehåll till att hjälpa dig så att skiftet händer utan avbrott och at att du inte blir utan el någon dag
-
5. Klart! Fira med en kopp kaffe
När det gamla elavtalet har sagts upp och det nya skrivits på, och tajmats in så att bytet görs på samma dag så är allt klart.
Hur det fungerar i olika situationer
Elavtalsbyte kan fungera olika i olika situationer. Nedan följer några av de vanligaste anledningarna till att man byter elavtal, och hur det fungerar i olika fall samt saker man bör tänka på i olika situationer.
Byta elnätsabonnemanget
Precis som elavtal fungerar processen på ett likadant sätt när du ska byta elnätsabonnemang:
- Du ser över ditt befintliga elnätsabonnemang.
- Tar reda på vem nätägaren är i det nya området.
- Kontaktar din befintliga nätägare och kommer överens om ett uppsägningsdatum.
- Kontaktar det nya elnätsbolaget och skriver på ett nytt avtal som träder i kraft på samma datum.
I vissa fall har man samma elbolag som både är nätägare i området och som levererar elen hem till en. Ifall man har ett elhandelsavtal och elnätsavtal med samma elnätsbolag kan man enklare säga upp båda avtalet samtidigt, med ett samtal
Exempel på några elbolag som både är nätägare och elleverantörer:
- Eon
- Ellevio
- Vattenkraft
Ifall du vill byta båda dina elabonnemang (elnät och elhandel) följer du ovanstående steg för att avsluta båda avtal. Har du separata följer du ovanstående steg för att avsluta dina elavtal med respektive företag.
Byta elbolag vid flytt
När du ska flytta behöver du säga upp båda dina avtal: elnätsavtalet och elhandelsavtalet. Se skillnaden mellan båda.
Det är av stor vikt att du kontaktar både nätägaren, som är företaget som äger elnätet i området, samt elleverantören, som är det företag som levererar el genom elnätet.
Ifall det är samma bolag som både äger elnätet och som levererar elen, så är det oftast enkelt att kontakta samma elbolag och informera dem om flytten och att du vill säga upp dina avtal med företaget.
Ifall du flyttar till ett område där samma företag äger elnätet och levererar elen blir det ännu enklare: Du informerar helt enkelt elbolaget om flytten och anger den nya adressen samt fastighetens beteckning, så sköter elbolaget resten.
Ifall du flyttar till ett område där det är en ny nätägare så behöver du säga upp ditt nuvarande nätavtal och skriva på ett nytt med den nya nätägaren i det nya området.
Detsamma gäller för elleverantören: ifall du vill använda samma elbolag anger du bara din nya adress, fastighetens beteckning och flyttdatum, så sköter elleverantören resten. Om du vill byta elbolag behöver du säga upp ditt befintliga elavtal och skriva på ett nytt med den nya elleverantören.
Läs mer: Så gör du för att byta elbolag vid flytt
Vanliga frågor och svar
Byta elavtal under bindningstid
Du kan alltid byta elbolag även under bindningstid trots att det är tidsbundet, dock kan du komma att behöva betala för hela bindningstiden ifall du väljer att avbryta elavtalet i förtid.
Byta elavtal varje år
Du kan byta elavtal hur ofta du vill, det viktiga är att se till så att du inte har en bindningstid och en uppsägningstid. Har du en bindningstid kan du behöva betala mer för att avsluta elavtalet i förtid, och om du har en uppsägningstid kan det ta lite tid innan det nya elavtalet träder i kraft. Genom att planera bytet och se till så att din bindningstid inte är längre än ett år, kan du byta elavtalet varje år till det elbolag som erbjuder de bästa priserna just det året.
Ändra adress på elavtal
Om du vill byta adress på ditt elavtal gör du bäst i att kontakta ditt elbolag och meddelar dem om det.
Byta elbolag vid installation av solceller
När du installerar solceller har du inte bara fördelen att du genererar din egen el, men genererar du elöverskott så kan du även sälja denna. Planerar du att installera solceller gör du bäst i att byta elavtal till ett nytt som kan förse dig med el när du väl behöver det, samt möjligtvis köpa upp överskottselen som du genererar. Jämför elavtalen som finns att tillgå och välj ett som kan passa dig.
Relaterat: Ska man välja fast eller rörligt elpris när man installerar solceller?
Hur snabbt kan man byta elavtal
Uppsägningstiden bland elavtal brukar vara mellan 14 dagar och 30 dagar men kan även vara på upp till flera månader eller till och med något år. Hur snabbt det går att byta elavtal beror alltså på hur lång uppsägningstid man har. Detta kan man ta reda på genom att kontakta sitt elbolag.