Ansöka Om Kreditkort: Så Här Går Det Till

Att ansöka om ett kreditkort är en relativt enkel process, och ofta kan du få svar på din ansökan relativt omgående. Du kan ansöka både hos den bank där du redan har ett kontokort, såväl som hos en helt annan kreditgivare.

Vad bör jag tänka på när jag ansöker om kreditkort?

Det första du bör fundera på när du ska ansöka om ett kreditkort är hos vilken aktör du vill ha kortet. Vill du ha ett kort som är knutet till din nuvarande bank, till någon annan bank, eller kanske till någonstans där du brukar handla?

Rent generellt så kan man säga att ett kreditkort som är knutet till din bank förenklar saker genom att du samlar allt på samma ställe, medan ett kreditkort knutet till någon utomstående aktör istället kan ge dig fördelar så som poäng och olika rabatter.

Det du bör överväga är alltså vad som är viktigast för dig: att alla betalningar är knutna till samma bank och konto eller möjligheten att tjäna pengar och belöningar eller rabatter med dina köp.

Majoriteten av kreditkort brukar använda betalnätverken Visa eller Mastercard, vilket betyder att respektive kort kan användas överallt där dessa betallösningar godtas. Majoriteten av betalterminaler runtom i världen accepterar Visa och Mastercard, vilket är varför de är de säkraste kreditkorten att ansöka om, men det finns även andra betalnätverk, såsom American Express och Discover, som båda erbjuder olika rabatter, förmåner och bonussystem för att konsumenter ska använda deras kort, dock så är stödet för dessa betalnätverk inte lika stort som det är för Visa och Mastercard.

Läs mer: Vad är skillnaden mellan Visa och Mastercard?

Hur går en ansökan om kreditkort till?

När du ansöker om kreditkort är det vanligast att ansökan görs via internet eller telefon—men också brevledes ansökan är möjlig.

Det enda du behöver göra är att fylla i en ansökan om kreditkort hos den aktör du vill ha kortet, och skicka in denna. Därefter kommer en sedvanlig kreditupplysning att tas, och när denna är gjord får du besked om din kredit beviljats eller ej. Du får också veta hur stor kredit du beviljats på ditt kort.

Ofta finns möjlighet att i ett senare skede beviljas en högre kredit—förutsatt att man skött tidigare betalningar.

Om du gör din ansökan via internet eller telefon får du vanligen svar omgående på din ansökan, medan det tar längre tid när du gör en ansökan på papper. Detta eftersom det senare alternativet innebär både postgång bägge vägar, såväl som en manuell handläggningsprocess.

Var kan jag ansöka om kreditkort?

Det finns en rad olika aktörer som erbjuder kreditkort. Bland annat finns det som regel möjlighet att ansöka om ett kreditkort hos den storbank som man är kund hos. Det fick också specifika kreditkortsutgivare, som American Express och Refunder Pay. Det senare ger dig olika fördelar i form av återbäring, som du senare kan ta ut och överföra till ditt privata konto.

Utöver detta finns det också butiksspecifika kreditkort som kan ge dig fördelar hos din favoritbutik eller bensinstation—som bland annat Shell Mastercard eller ICA Kreditkort.

Börja med att hitta ett kreditkort