Energikostnaderna är ofta en av de största utgifterna ett hushåll har varje månad. För den som vill minska sina månatlig utgifter så finns det möjlighet att spara in en hel del pengar genom att se över sitt elavtal. Det handlar främst om att hitta ett bra elavtal som ger de lägsta elkostnaderna för din fastighets-, lägenhets- och bostadsförbrukning.
När man väljer elavtal så finns det två olika typer man kan välja mellan: avtal med ”fast” elpris och avtal med ”rörligt” elpris.
Avtal som har ett fast elpris ger fördelen att man alltid vet hur mycket man kommer betala för elektriciteten som man förbrukar varje månad. Nackdelen är att om elpriserna sjunker på elmarknaden så måste man fortfarande betala det pris som man kom överens om med sitt elbolag.
Det rörliga elpriset är motsatsen: priset följer elmarknaden och går ner om elpriset sjunker, och upp om elpriset stiger.
Så kan du veta vilket elpris du bör välja 2023
Oavsett om din bosättning är en liten lägenhet eller en stor lägenhet, litet eller stort radhus, fritidshus eller enplansvilla, vanlig villa eller annat så följer samma principer när man fattar ett beslut.
Tips: När du ska byta elbolag och har bestämt dig för ett fast eller ett rörligt elpris så är det bra att jämföra olika elbolags priser och villkor, för att hitta det elhandelsbolag som kan passa dina förutsättningar bäst.
I grund och botten så är det en gissningslek när man bestämmer sig för att välja ett fast eller ett rörligt elpris. Det finns nämligen fördelar med båda prissättningar, och det finns kompromisser som man kan göra för att få lite av det bästa ur båda världar. Nedan följer fördelarna med respektive prissättning, och efter det följer vilket alternativ som kan passa vem.
Fördelar med fast elpris
- Med ett fast pris behöver du inte vara orolig för överraskande prishöjningar.
- Du kan välja till tjänsten ”bytesrätt” i elavtalet, vilket betyder att du snabbt kan byta elavtal till ett med rörligt elpris om elpriserna går ner, dock så brukar en avgift tillkomma vid sådana byten.
- Du kan binda avtalet i upp till 3 år, vilket gör att du vet exakt hur mycket din elektricitet kommer att kosta för en lång tid fram.
Fördelar med rörligt elpris
- Rörlig pris har historiskt sett varit lönsammare än fast elpris över en längre tid.
- Du slipper bindningstid, då du väljer ett rörlig elavtal.
- Om elpriserna av någon anledning sjunker, så blir även dina elkostnader billigare.
- Hos vissa elbolag kan du få ett rörligt timpris. Det innebär att när få använder elektricitet så sjunker elpriserna, vilket gör det lämpligt att exempelvis starta tvättmaskinen eller andra hushållsapparater. En sådan elleverantör är Greenely.
Det är bara du som kan välja prisplanen som du vill att ditt elavtal ska ha; välj därför prisplanen som du känner kan passa dig bäst.
Nedan följer vanliga anledningar till att respektive prisplan väljs.
Därför väljer många elavtal med fast elpris
Den som vill kunna planera sin budget, är orolig över att elpriserna kommer att stiga i framtiden eller helt enkelt vill ha en säkerhet för sina elutgifter så att de inte fluktuerar så brukar det fasta elpriset vara alternativet. Nedan följer vanliga anledningar till att många väljer fast elpris:
- Säkerhet med elpriset, så att det inte fluktuerar och stiger vissa månader, och sedan sjunker andra.
- Kunna planera elutgifterna och veta exakt hur höga de kommer att vara varje månad.
- Oro över att elpriserna kanske stiger i framtiden, och på så vis vill binda elpriset i några år fram.
Med ett fast elpris så vet man exakt hur mycket elkostnaden kommer att vara varje månad och man behöver inte oroa sig över elpriserna överhuvudtaget.
När man jämför elpriser kan det vara bra att höra med elleverantören hur mycket det fasta elpriset kostar, och jämföra det med bolagets rörliga alternativ och fråga hur pass lågt det rörliga alternativet historiskt sett blivit, och om skillnaden inte är stor så kan säkerheten som man får med det fasta elpriset vara gynnsamt för en.
Därför väljer många elavtal med rörligt elpris
Eftersom el köps på Nord Pool börsen och priset på elen ändras hela tiden i realtid så finns det några anledningar till varför vissa väljer att ingå ett elavtal med ett rörligt elpris. De vanligaste anledningarna är:
- Historiskt har elavtal med rörliga elpriser varit mer lönsamma än elavtal med fasta elpriser.
- Förväntan att priset på el sjunker.
- Ökad flexibilitet och ingen bindningstid på elavtalet. Det kan med andra ord när som helst bytas, utan avgift.
Om du söker flexibilitet och är villig att ta risken med de rörliga elkostnaderna så kan ett elavtal med rörligt elavtal vara alternativet som lämpar sig mer för dig.
Precis som vid elavtal med fasta elpriser så kan det vara klokt att höra med elbolag och se hur mycket elpriserna med respektive plan skiljer sig åt, och hur mycket de kan skilja sig åt om elpriserna rör sig i en viss riktning, samt höra med dem hur det sett ut rent historiskt, för att bättre kunna fatta ett lönsamt beslut.
Om skillnaderna inte är så stora så kan ett elavtal med ett fast elpris ge en säkerhet som det rörliga elavtalet inte kan ge. Det fasta elavtalet gör det enklare att planera in elutgifterna i hushållsbudgeten, man slipper risken för att elutgifterna ska stiga under vissa månader och risken för att behöva vara extra sparsam med elen ifall elpriset under några månader stigit.
Relaterat: Vad drar mest el i hemmet?
Så vet du vilket som kan vara bäst för dig
Rörligt: Om något av följande gäller för dig så kan ett rörligt elpris var det bästa alternativet för dig:
- Du vill ha ökad flexibilitet.
- Förväntan att priset på el kommer att sjunka i framtiden.
- Du tror att framtiden kommer vara som historiken. Historiskt sett har rörliga elavtal varit billigare.
Fast: Om något av följande gäller för dig så kan ett fast elpris var det bästa alternativet för dig.
- Du vill ha säkerhet och vill veta exakt hur höga elutgifterna kommer att vara varje månad.
- Du vill kunna planera in elutgifterna i hushållsbudgeten.
- Du tror att det finns risk för att elpriserna kommer att stiga i framtiden.
I slutändan vet bara du vilket alternativ som passar dig. Avtalen passar olika hushåll som har olika önskemål: säkerhet eller flexibilitet.
Det finns inget rätt val eller fel val när man väljer prissättning.
För den som är osäker och vill få det bästa ur båda världar så är även det möjligt. Att ”mixa ihop” alternativen är vanligt och något många gör. Så här fungerar det:
Kompromissa: välja lite av det bästa ur båda?
När du väljer elavtal kan du välja att binda ett elavtal under vissa månader, och låta det vara rörligt under andra. För den som exempelvis tror att elpriserna kommer att stiga under en viss tid på året så kan elpriset bindas under den perioden, och därefter kan det vara rörligt under resten av året.
Elavtal kan bindas när som helst. Man kan med andra ord ha ett rörligt avtal, och sedan välja att binda det när en viss id på året börjar närma sig.
Historiskt sett har tiden på året som man valt att binda elavtalet inte visat sig ha någon påverkan på elpriset som man får. Det vill säga om man kontaktar elbolaget på sommaren för att binda elavtalet inför vintern, eller kontakta elbolaget på vintern för att binda elavtalet inför våren så har respektive inte visat sig påverka vilket elpris som man får. Man bör alltså binda elavtalet när som helst på året, så snart man känner att man vill binda det.
Vilket du bör välja med alternativa energikällor
Solceller: Fast eller rörligt elpris?
Som ägare av solceller har du inte bara fördelen att kunna generera din egen el, men även fördelen att kunna sälja överskottsel du genererat till elbolaget du har ett avtal med.
Innan man kan fatta ett beslut om fast eller rörligt elpris så finns det några saker man bör känna till och myter om elpriser som man bör veta om:
- En vanlig missuppfattning vad gäller elpriser är att de är dyrare på vintern, men det är inte fallet. På vintern är det inte elpriserna som stiger utan det är elförbrukningen som ökar. På grund av kylan så krävs det en större energiförbrukning för att exempelvis värma bostaden, och därför ökar elutgifterna. När på året man kommer behöva köpa el, och när på året man kommer kunna generera el bör därför inte spela någon roll i valet av ett fast eller ett rörligt elpris.
- Olika elbolag erbjuder olika elpriser och betalar olika mycket för solel som de köper in. Därför bör du jämföra olika elbolag och räkna på hur mycket du kommer att betala för el, samt hur mycket elbolaget kommer att betala för solel som de köper av dig, för att få fram totalkostnaden du kommer att ha med elbolaget. Jämför olika elbolag och välj elbolaget som verkar mest prisvärt.
Efter att man vet om ovanstående två punkter så blir det enklare att fatta ett beslut gällande fast eller rörligt elpris; det är exakt samma principer som gäller vid valet med solceller som gäller vid val med vanliga elavtal.
Det som är viktigt är att man jämför hur mycket olika elbolag betalar för solel, och hur mycket de säljer el för, för att räkna fram totalkostnaden man får med elbolaget.
Huruvida man ingår elavtal med fast eller rörligt elpris beror därefter på framtidsprospekten man har, hur man tror att elpriset kommer att utvecklas och ifall man vill ha någon slag säkerhet med elpriset.
Många elbolag kräver elavtal med rörligt elpris ifall man planerar att sälja solel till dem.
Hur priset på ditt elavtal bestäms
Det finns flera saker som påverkar elpriset, men elpriset är inte det enda som avgör priset för ditt elavtal. Med elavtal tillkommer även fasta avgifter samt administrationsavgifter. Även hur elbolaget köper in sin elektricitet på Nord Pool kan avgöra hur mycket man behöver betala för elavtalet.
Andra saker som kan påverka priset på elavtalet är tillgången till olika energikällor, väderlekar, och så vidare. Om det exempelvis blåser mycket så kan priset på elavtal som köper in sin el från vindkraftverk bli billigare och om det råder torka så kan priset på elavtal som köper in sin el från vattenkraft bli dyrare.