Deklarera Kryptovalutor: Så Här Gör Du

De senaste åren har många börjat intressera sig för krypto, vilket bidragit till att fler investerat i kryptovalutor och NFT.

Om du har sålt, bytt eller lånat ut Bitcoin, Ethereum, XRP eller andra digitala valutor så är det viktigt att du deklarerar dem på rätt sätt. Den här guiden kommer att hjälpa dig med att veta vad som gäller vid deklarering av krypto samt hur du går tillväga och hur du kan få hjälp med din kryptodeklaration.

Information: Så här deklarerar du dina kryptovalutor

Om du har handlat med kryptovalutor eller NFT:er så ska du skatta och redovisa det till Skatteverket i samband med att du utför din årliga deklaration. Om du handlar med krypto så gäller det därför att ha koll på när det är dags att deklarera. Du måste nämligen själv se till att fylla i din deklarationsblankett som du skickar till Skatteverket på rätt sätt.

Att skatta på kryptovalutor kan vara lite klurigt eftersom valutorna är ett relativt nytt sätt att investera. Kryptovalutor klassas som Övriga tillgångar under kapitel 52 i Sveriges Inkomstskattelag och skattas därför som inkomstslaget kapital. Reglerna för beskattning gäller för samtliga kryptotillgångar, oavsett vilken valuta eller NFT som du investerat i.

Du som privatperson ska redovisa ditt innehav om du till exempel har gjort något av följande:

  • Sålt krypto.
  • Bytt krypto mot andra kryptovalutor eller mot fiat-valuta (det vill säga ”vanliga” valutor som SEK eller USD).
  • Betalat med krypto vid ett köp av en vara eller en tjänst.
  • Lånat ut krypto.

Efter att du sammanställt alla dina kryptotransaktioner så ska du räkna på om du har gått med vinst eller om du har gått med förlust. Om du har gjort en vinst så ska du skatta på vinsten och om du har gjort en förlust så kan du dra av en del.

Den vanligaste formen av beskattning är en kapitalvinstskatt som utgör 30 procent av vinsten.

Hur du gör: Gör så här för att räkna ut och redovisa kryptovinster och förluster

För att veta hur mycket du ska betala i skatt så måste du räkna ut din kryptovinst eller förlust. Det gör du genom att räkna på alla dina kryptotransaktioner och ta reda på om du har gått med vinst, eller med förlust. Detta kan underlättas genom att skriva ned transaktionerna som man gjort, löpande, under årets gång.

Ta reda på vilken kryptovaluta som du köpt, sålt eller bytt, till vilket pris som transaktionen gjordes och om du har gått med vinst eller med förlust efter transaktionen.

Addera vinsterna och förlusterna med varandra för att få fram ”det genomsnittliga omkostnadsbeloppet”.

Kryptodeklaration K4 skattedeklaration
K4, avsnitt D, ifyllning av kryptotillgångar i skattedeklarationen.

Det genomsnittliga omkostnadsbeloppet fyller du sedan i på bilaga K4 i deklarationen under avsnitt D.

Du lämnar in bilagan tillsammans med din inkomstdeklaration.

Om du har gått med vinst så kommer du att behöva betala 30 procent i skatt på vinstbeloppet. Vid förlust så är förlusten avdragsgill till 70 procent.

Om du har tjänat krypto för ett arbete som du har utfört så kommer du att betala inkomstskatt, istället för kapitalvinstskatt. Du kan även behöva skatta på krypto i form av ränteinkomst om du har lånat ut krypto och erhållit krypto tillbaka i form av räntebetalningar.

Annons

Få hjälp: Koinly hjälper dig med kryptodeklarationen

Koinly hjälper dig med att deklarera dina kryptotransaktioner. Du får hjälp från start till slut!

Tycker du att det är krångligt att redovisa kryptotransaktionerna? Då är du inte ensam. Som tur är så finns det smarta lösningar som gör det enkelt att hantera och redovisa kryptotillgångar. Den digitala krypto-redovisningstjänsten Koinly förenklar skatterapportering och automatiserar deklarationen åt dig.

Koinly importerar dina transaktioner som du gjort på blockkedjan och förhandsgranskar dina kapitalvinster, eventuella förluster och sammanställer din deklaration åt dig i enlighet med svensk lag. Du kan ladda ner din skatteuträkning, beställa en ifylld K4-blankett och slippa göra redovisningen själv. Med andra ord så slipper du oroa dig för om du har fyllt i din skattedeklaration på rätt sätt.

Tjänsten kan användas av privata kryptoinvesterare och företag. Plattformen stödjer över 300 kryptobörser och plånböcker, vilket gör att den passar för de flesta kryptoinvesterare. Tjänsten följer Skatteverkets riktlinjer och garanterar att deklarationen blir korrekt utförd. Se vilka kryptobörser Koinly har stöd för.

För att komma igång med Koinly så besöker du plattformens hemsida och registrerar dig. Du väljer sedan en av fyra olika prisplaner: Free, Newbie, Hodler eller Trader, beroende på ditt behov. Vad de olika prisplanerna inkluderar framgår tydligt på hemsidan när du gör ditt val.

"Free"-planen är en gratis prova på-version som inte är tidsbegränsad. Det är ett val om du vill bekanta dig med plattformen, däremot så ingår inte den ifyllda K4:an i gratisversionen.

För att importera dina transaktioner så lägger du till API eller CSV-filer med dina transaktioner från dina konton hos en eller flera kryptobörser. Hur du gör framgår tydligt hos Koinly. Koinly läser därefter dina transaktioner och förhandsgranskar dem automatiskt, därefter så sammanställer tjänsten din skatteuträkning som du kan ladda ner och du kan även välja att generera en K4-blankett.

Du kan även ladda ner en mer omfattande skatterapport med ett mer djupgående skatteunderlag.

Svårare än så behöver det inte vara när du ska deklarera krypto!

Erbjudande: Få 10% i rabatt hos Koinly när du använder rabattkod 62F4C4B8 vid checkout.
Till Koinly