NFT, en förkortning för Non-Fungible Token, har varit en av de största snackisarna det senaste året. I takt med att allt fler har börjat investera i kryptovalutor så är det även många som fått upp ögonen för NFT:er. Om du har köpt eller sålt en NFT så är det viktigt att du skattar och deklarerar transaktionen på rätt sätt. Regelverket för beskattning kan verka snårigt och komplicerat eftersom NFT:er är ett relativt nytt fenomen. Därför har vi här sammanställt informationen som du behöver veta när det är dags att skaffa på dina NFT:er.
Vad innebär NFT?
Låt oss först och främst beskriva vad en NFT är innan vi djupdyker i skatter.
NFT är en förkortning för ”non-fungible token”, vilket enklast kan förklaras som en unik kod, även kallat ”token”, eller ”smart contract”. Precis som är fallet med kryptovalutor så lagras NFTs på blockkedjor, men till skillnad mot kryptovalutor så är varje NFT unik och ej utbytbar (därav ”non-fungible”, där ”fungible” står för utbytbar).
Varje ”token” är en kod som lever på blockkedjan och som det går att köpa äganderätt till. Det innebär att varje NFT-kod har en enskild ägare.
NFT:er omfattade till en början främst digitala konstverk, där NFT-koden var en kod som illustrerade det digitala konstverket, men idag så appliceras tekniken i princip vad som helst, inklusive musik, spel och föremål.
Det går att investera i NFT samt tjäna pengar på dem genom att köpa och sälja vid rätt tillfälle. I vår guide på hur man kan köpa och sälja NFT kan du läsa mer om hur du kommer igång med investeringarna.
Läs mer: Vad är NFTs?
NFT och skatteregler i Sverige
Man måste skatta på NFT i Sverige
Du måste betala skatt på NFT:er som du har köpt eller sålt. Hur mycket du ska betala i skatt och hur du deklarerar ditt innehav beror bland annat på om du har sålt, köpt eller skapat NFT:n. Precis som kryptovalutor så klassas NFT:er som Övriga tillgångar under kapitel 52 i Sveriges Inkomstskattelag.
Hur beskattas en NFT i Sverige?
Hur dina digitala verk och NFT:er ska beskattas beror på om du har köpt, sålt eller skapat NFT:n. Nedan följer vad som gäller för olika situationer:
- Om du har handlat med NFT:er, det vill säga om du har köpt eller sålt en eller flera NFT:er, så skattas de på samma sätt som kryptovalutor. Du deklarerar dem i K4-formuläret och betalar eventuell vinstskatt eller drar av eventuell förlust.
- Om du har skapat en NFT i syfte att tjäna pengar på dem så kommer du förmodligen att behöva betala inkomstskatt. I vissa fall, exempelvis om det är en hobbyverksamhet, så kan det dock anses vara handel och skattas på samma sätt som när du köper och säljer NFT:er. Därför är det viktigt att du tar reda på om ditt skapande klassificeras som en hobbyverksamhet eller en näringsverksamhet.
Om du inte deklarerar på rätt sätt så kan du behöva betala ett skattetillägg för felaktig deklaration.
Enkelt sätt att deklarera NFT: Koinly
Många tycker att det är komplicerat att deklarera digitala verk och krypto. Tycker du också att det är svårt att veta om dina digitala verk ska redovisas på K4:an eller K10 i inkomstdeklarationen, eller hur du gör för att deklarera dina kryptovalutor? Då kan en tjänst som Koinly vara ett alternativ. Koinly sköter allt det krångliga åt dig och allting sköts automatiskt.
Hur Koinly fungerar
Koinly importerar dina transaktioner och beräknar värdet på dem, sammanställer dem och genererar en K4-blankett som du kan använda när du gör dina deklarationer. Processen sker automatiskt och allt genereras direkt, i enlighet med svensk skattelag. I tjänstens betalversioner så kan du även få din deklaration ifylld så du inte behöver oroa dig för att göra fel. Koinly är gratis att prova på och tjänsten har ingen tidsbegränsning på sin gratisversion.