15 Bästa PPM-Fonderna 2021 (Pensionsfonder)

Premiepensionen är en liten del av den allmänna pensionen. Under varje år så avsätts 2,5 % av din pensionsgrundande inkomst till PPM. Du kan välja upp till fem PPM-fonder och det är bäst att göra ett aktivt val om du är ute efter högsta möjliga avkastning.

Hur fungerar PPM?

På Pensionsmyndighetens hemsida kan du kolla statusen för ditt PPM-sparande. Vill du ändra fonder i PPM kan du enkelt följa stegen nedan:

 1. Gå till pensionsmyndigheten.se
 2. Välj ”logga in” och använd din e-legitimation
 3. Under ”Mina tjänster” väljer du ”Min premiepension”
 4. Klicka på ”byt fonder”
 5. Gör ändringar tills du är nöjd med fördelningen i din PPM-portfölj.

Pensionsmyndigheten har gjort sitt bästa för att göra tjänsten enkel att förstå. Tidigare så fanns omkring 800 fonder i PPM. Nu hittar du cirka 500 fonder. Det beror på att de har städat bort en del fondbolag och fonder som inte levt upp till myndighetens krav. Ett förslag ligger ute om att banta urvalet ytterligare.

Marknaden där du byter och jämför PPM-fonder brukar kallas Fondtorget. Du kan sortera efter fondtyp, fondbolag, risknivå eller kategori. Du kan också sortera bort fonder som investerar i oönskade produkter och tjänster, till exempel vapen, alkohol eller tobak.

Ett bra sätt att välja fonder är att titta på risknivån. Det är ett mått på hur mycket värdet kan förändras över en viss tidsperiod. Hög risk innebär att det kan bli kraftiga svängningar där fonden antingen stiger eller sjunker kraftigt i värde. Låg risk innebär lägre uppsida, men samtidigt är risken att fonden tappar i värde betydligt mindre. Hos Pensionsmyndigheten delas fonderna in i följande risknivåer:

 • Mycket låg
 • Låg
 • Medel
 • Hög
 • Mycket hög

En bra grundregel för sparkonton är att inte lägga alla ägg i samma korg. Det gäller inte minst för pensionssparande. Med bra riskspridning så blir ditt PPM-sparande inte lika sårbart om en viss bransch eller region drabbas av problem. Allra högst risk har nischade aktiefonder, till exempel Rysslandsfonder eller IT-fonder.

För de flesta så är det bäst att skapa en balanserad PPM-portfölj. Du kan till exempel ha en globalfond, en sverigefond och kanske en eller flera fonder som satsar på något du tror starkt på i framtiden, låt oss säga hållbar energi. Tänk gärna en längre tidshorisont. En väldigt offensiv portfölj kan visserligen löna sig på kort sikt, men när nedgången kommer kanske du får flera års uppgång utraderad.

PPM för dig som inte gör ett aktivt val

AP7 Såfa är en statlig fond som skämtsamt brukar kallas soffliggar-fonden, på grund av namnet. Såfa står för Statens Årskulls Förvaltnings Alternativ.

Det finns både en aktiefond och en räntefond. Beroende på när du är född så sker en fördelning. För yngre så hamnar allt i aktiefonden. Den ger bäst avkastning. För personer som är 55 år eller över så börjar en fördelning ske till räntefonden för att sänka risken. Det ger en tryggare pensionsförvaltning för att undvika en stor nedgång när pensionen börjar närma sig.

En stor fördel med AP7 Såfa är den låga förvaltningsavgiften på 0,08 % för AP7 aktiefond och 0,04 % för AP7 räntefond.

Begränsningar i PPM

Pensionsmyndigheten har satt en gräns för hur mycket du kan tjäna in till premiepensionen. Har du en årsinkomst på 550 000 kr per år för 2021 så kommer du slå i maxtaket. Det motsvarar en månadsinkomst på 45 833 kr. Av den pensionsgrundande inkomsten går sedan 16 % till inkomstpensionen och 2,5 % till premiepensionen. Har du 45 833 kr eller mer i månadsinkomst så får du in 1146 kr till PPM varje månad. Den som har högre inkomst bör se över upplägget för tjänstepension och eventuellt privat pensionssparande.

Topplista över 15 bästa PPM-fonderna 2021

En tydlig trend är att hållbar energi är glödhett. Med det menas solenergi, vindkraft och annat som är tänkt att ersätta fossila bränslen som kol och olja. Handelsbanken Hållbar Energi toppar och har gått plus över 100 % under 2020. Hållbar energi hör framtiden till och kan bli en grundbult i ditt pensionssparande hela vägen fram till pensionen. Om världens länder ska nå sina högt satta klimatmål så har de inget annat val än att investera enorma mängder kapital i sådana företag.

Därefter kommer BlackRock World Technology. Med facit för 2020 klart går det att slå fast att pandemin med coronaviruset har haft stor inverkan på fondutvecklingen. Föga oväntat har teknikbolag gynnats av pandemin, eftersom många har blivit tvungna att arbeta på distans.

I övrigt finns även flera småbolagsfonder som Evli Sverige Småbolag och Spiltan Småbolagsfond. Just Sverige ligger i framkant i den tekniska utvecklingen och har många lovande mindre teknikbolag.

Topp 5 avrundas av Aktia Nordic Small Cap Placeringsfond som tagit vara på den starka utvecklingen i övriga Norden.

Topplista:

 1. Handelsbanken Hållbar Energi A1 – +103,9 %
 2. BlackRock – World Technology A2 – +63,5 %
 3. Evli Sverige Småbolag – +57,2 %
 4. Spiltan Småbolagsfond – +55,1 %
 5. Aktia Nordic Small Cap Placeringsfond B – +48,8 %
 6. JPMorgan China A – +46,9 %
 7. Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige A – +44,7 %
 8. Franklin Technology Fund A – +42,4 %
 9. AMF Aktiefond Småbolag – +42,0 %
 10. Länsförsäkringar Småbolag Sverige A – +41,9 %
 11. Handelsbanken Sverige Tema A1 – +40,1 %
 12. C WorldWide Sweden Small Cap 1A – +37.2 %
 13. Swedbank Robur Technology A – +36,2 %
 14. Naventi Offensiv Flex – +35,1 %
 15. Pictet Clean Energy R – +33,9 %

Mer information om PPM-fonderna

Här följer en närmare titt på fonder som gått bra under 2020 och som kan vara värda att satsa på under 2021. Hos Pensionsmyndigheten kan du även titta på snittutvecklingen under 5 år. Just när du investerar för pensionen så är det klokt att tänka långsiktigt. Är du riktigt aktiv kan du dock titta mer på utvecklingen under de senaste 3 månaderna eller 6 månaderna. Sedan kan du ändra din portfölj vid behov, gärna ett par gånger om året.

 1. 1. Handelsbanken Hållbar Energi A1

  Vad sägs om en värdeökning på hela 103,9 % under 2020? Fonden har gått som tåget och för närvarande ser utvecklingen ut att fortsätta under 2021. PPM-fonden är en aktiefond som satsar på företag som strävar efter att begränsa den globala uppvärmningen. Det handlar till stor del om alternativa energikällor och att minska utsläpp av växthusgaser. Stora innehav är kinesiska Xinyi Solar Holdings Ltd, amerikanska Darling Ingredients Inc och danska Vestas Wind Systems. Tror du att framtiden tillhör solenergi, vindkraft och modern miljöteknik, ska du absolut investera i den här fonden.

 2. 2. BlackRock – World Technology A2

  Tekniksektorn har gått starkt på senare tid. Fonden satsar minst 70 % just inom tekniksektorn. Utvecklingen under 2020 har varit +63,5 %. Stora innehav är internationella jättar som Apple, Microsoft, Amazon och Tesla. Majoriteten av innehaven är i USA, så tänk på att fonden ger hög exponering mot det landet. Teknikbolagen brukar vara noterade på Nasdaq. Känner du på dig att Nasdaq kommer ha en fin utveckling framöver är det här en utmärkt PPM-fond.

 3. 3. Evli Sverige Småbolag B

  Det här är en aktiefond som i huvudsak satsar på små och stora företag i Sverige. Senaste året har utvecklingen varit +57,7 %. Med andra ord har den gått otroligt bra och verkligen överträffat alla förväntningar. En stor del av hemligheten är satsningar på bolag som gynnats av allt hemmaarbete. Stora innehav är bland annat Sinch som ägnar sig åt mobil kommunikation och Storytel som erbjuder ljudböcker och e-böcker. En nackdel är att småbolag brukar vara mer riskfyllda än lite större företag. Exponeringen mot den svenska marknaden är även hög. Samtidigt går det inte att argumentera mot de resultat som fondförvaltaren har uppnått.

 4. 4. JPMorgan China A

  Ett land har klarat pandemin bättre än alla andra och verkar redan fått fart på ekonomin igen. Kina har haft en ofattbar tillväxt under 2000-talet. Nu kan de liknas vid ett ostoppbart lokomotiv. De har tagit över mycket av världens produktion och exporten från Kina bara ökar och ökar. PPM-fonden JPMorgan China A är ett bra val om du vill krydda portföljen med en så kallad Kinafond. Under 2020 gick den +46,9 %. Innehaven är till 90 % kinesiska företag och värdepapper. Stora innehav är Tencent Holdings Ltd, Meituan och Alibaba Group Holding Ltd. Vill du investera i Kina för ditt pensionssparande är det bara att besöka Pensionsmyndigheten och byta till fonden.

 5. 5. Swedbank Robur Technology A

  Teknik och IT har utvecklats starkt och det är de områden som den här fonden satsar på. Över ett år har utvecklingen varit +36 %. Mycket handlar om mjukvara, IT-tjänster och datortillverkning i främst amerikanska bolag. Stora innehav är bland annat PayPal Holdings Inc, Adobe Inc, NVIDIA Corp och ServiceNow Inc. Något att tänka på är att exponeringen är ungefär till 70% mot USA. Dock är mixen av stora och medelstora företag god. Risken är klart hanterbar, särskilt för dig som ser en placeringshorisont på minst 5 år. För pensionsfonder och pensionssparande i allmänhet är det bra att inte vara för kortsiktig.

När du ska byta fonder i PPM kan du tänka på följande:

 • Hur många år har jag kvar tills jag ska ta ut min PPM?
 • Vilken risknivå är jag beredd att acceptera för mitt pensionssparande?
 • Har jag tid och energi att göra ändringar under året, eller vill jag vara passiv?

Rabatt för PPM-sparande

Om du fondsparar privat har du kanske stört dig på att många av de bästa fonderna tar ut en hög fondavgift. I vissa fall kan den vara en bra bit över 2 %, särskilt för aktiefonder. Lyckligtvis har Pensionsmyndigheten inom ramen för PPM sett till att förhandla ner avgiften till maximalt 0,89 % för aktiefonder. Skulle fonden ta ut en avgift på 2,39 % blir den alltså sänkt till 0,89 % och du får en rabatt på 1,5 %. Du får även rabatt på fondavgiften för andra fondtyper.

 • Max 0,89 % i fondavgift för aktiefonder.
 • Max 0,62 % i fondavgift för bland- eller generationsfonder.
 • Max 0,42 % i fondavgift för räntefonder.

Använder du PPM-fonder för din pensionsförvaltning istället för privat pensionssparande så finns chansen att spara stora pengar på sikt. Rabatten kan bli på mellan 1-3 % beroende på fondval. Själva menar Pensionsmyndigheten att deras låga avgifter för PPM-sparandet kan leda till uppemot 15 % högre pension.