7 bästa sätten att spara pengar

Allt fler människor börjar fokusera på hur de kan gå tillväga för att spara mer pengar varje månad. Pengar är något som är viktigt att ha, oavsett om det är för att betala månadsräkningarna eller om det är för att spara och ha en buffert för oförutsedda utgifter. Det finns många knep på marknaden att ta till för att få ditt bankkonto att växa, men för att lyckas krävs det också tålamod, ihärdighet och bra tips på vägen.

Har du inte alltid vart mån om att spara pengar kan det kännas svårt att komma igång. Kanske vet du inte riktigt vart du ska börja eller vilka tillvägagångssätt som är de absolut bästa. Att spara pengar behöver inte vara svårt och även den med en liten plånbok kan lyckas om man vet hur man ska göra. Här nedan har vi listat några av de absolut bästa och snabbaste sätten för dig att spara pengar. Vi kommer bland annat att prata om sparkonton och lån, men även ta med mindre tips som du kan använda dig av i vardagen, men som kan ge ett stort sparande på längre sikt.

Bästa sätten att spara pengar

Vad är det då man ska göra för att lyckas spara pengar och hur mycket tid och kraft behöver man lägga på sparandet? Hur mycket tid du behöver lägga beror naturligtvis på hur stort sparande som du vill göra. Vill du bara spara in några enstaka kronor varje månad kan det räcka gott och väl med att sluta köpa plastpåsar i affären, men vill du göra en större besparing krävs det naturligtvis lite mer.

 1. 1. Öppna ett sparkonto

  Det finns många fördelar med att ha ett sparkonto och då menar vi inte ett vanligt bankkonto där dina pengar bara ligger och väntar. Visst är det också ett bra alternativ, men vill du spara måste du se till att få pengarna att växa på egen hand. Det kan du till exempelvis göra genom ett sparkonto med en riktigt bra sparränta. På marknaden finns det ett flertal aktörer att välja mellan. Hos PayUp kan du se en lista över de bästa alternativen och du kan snabbt få en överblick över vilket konto som har den högsta sparräntan. Lista över sparkonton 2021.

  Läs mer: Varför ska man spara pengar?

 2. 2. Samla lån och krediter

  Har du många små lån och krediter som ligger och drar pengar varje månad i form av ränta, amortering och eventuella fakturaavgifter? Då är det dags att samla dina lån med hjälp av ett samlingslån. Ett samlingslån är ett större lån som du använder dig av för att betala av alla de minsta skulderna, så att du bara har en månadskostnad och en ränta att fokusera på varje månad. Vill du spara in mycket pengar så samla dina lån nu! Du får mer slantar över till roligare saker.

 3. 3. Investera i fonder

  Fonder är ett ypperligt sätt att spara pengar för den som tänker långsiktigt. Man blir nämligen sällan rik snabbt på detta sätt, men det är ett otroligt bra sätt att spara undan, utan att behöva göra så mycket själv. Är du osäker på hur du ska gå tillväga finns det mängder med guider att använda sig av online. Nuförtiden är det inte bara börshajar som använder sig av fonder, utan var och varannan människa har upptäck alla fördelar. Dessutom är det enkelt att komma igång och du kan öppna ett ISK-konto som är helt kostnadsfritt att registrera och använda sig av.

  Läs mer: Hur kommer man igång med att investera i fonder?

 4. 4. Samla dina försäkringar

  Att samla sina försäkringar är ytterligare ett riktigt bra sätt att spara in mer pengar varje månad och år. Om du har alla dina försäkringar hos samma bolag är chansen stor att du får mer förmånliga priser. Se därför till att välja ett heltäckande försäkringsbolag där du kan ha hem-, person-, djur- och bilförsäkring på samma ställe. Har du en försäkring vars bindningstid har löpt ut kan du med fördel jämföra försäkringsbolag för att se om det finns något billigare och bättre alternativ på marknaden. Jämför gärna med jämna mellanrum för att alltid hålla dig uppdaterad om de senaste erbjudandena.

 5. 5. Impulshandla inte

  Vi vet att när magen kurrar är det lätt att man går in i en affär och plockar på sig alla möjliga saker och ting som känns lockande för stunden, men när du impulshandlar är risken stor att du får med dig en massa varor som du ändå inte kommer att använda dig av. Det är betydligt bättre för plånboken (och miljön) att göra en lista för varje vecka. På så sätt gör du inte av med pengar i onödan och minskar också på matsvinnet.

 6. 6. Se över dina abonnemang

  Abonnemang på det ena och det andra är idag väldigt vanligt, men abonnemang är också stora bovar om du vill spara pengar, speciellt om de har bindningstid. Se över vilka abonnemang som har löpt ut eller som du skulle kunna vara utan. Behöver du till exempel tre olika streamingtjänster för att kunna se dina favoritprogram och hur är det med ljudboksappen som du aldrig startar igång? Se över och avsluta de du inte behöver. Är ni flera i familjen kan du även titta efter familjeabonnemang. Dessa är oftast mer förmånliga när det kommer till pris, samtidigt som ni fortfarande får ta del av alla tjänster.

 7. 7. Boka inte resor under högsäsong

  Att resa är något som många finner otroligt härligt och givande, men det har blivit allt dyrare att lämna landet och detta är något som man märker av extra mycket under högsäsong. En enkel biljett till Spanien kan kosta tusentals kronor, medan biljetten under lågsäsong bara kostar några hundralappar. Om du älskar att resa kommer du att ha många möjligheter att spara pengar, och ändå få ta del av världen som du önskar. Se bara till att vara mer flexibel när det kommer till resedatum och försök för allt i världen att undvika alla skollov.